Séria Carbon je zameraná na odolnosť v tele ThinkPadu.

Notebook ako taký sa veľmi podobá na ostatné v tejto sérii. Tak ako sa aj ostatné ThinkPady na seba podobajú. Má však navyše tenší profil, nízku hmotnosť a zosilnené telo. Vo verzii so 4K displejom sa dá kúpiť verzia, ktorá má veko displeja z uhlíkových vlákien. Podobne ako napríklad Dell XPS 13.

Aký je?

Notebook ako taký je plnohodnotný ThinkPad. Teda nejde o špeciálnu edíciu v zmysle tenšieho a ľahšieho modelu, avšak na úkor funkčnosti. Dostávate to, čo pri sérii ThinkPad T avšak s vyššie uvedenými vlastnosťami.

Notebook som používal vo verzii so 4K displejom. Displej má vysokú svietivosť a to až 521 cd/m2. Je to vynikajúce na všetko, nielen na filmy. S takýmto displejom sa dobre pracuje a je jasné, že patrí medzi to najlepšie, čo môžete v notebookoch vidieť.

lenovo thinkpad x1 Carbon

Výrobca ponúka takúto svietivosť aj na Full HD verzii. K tomuto displeju sa prikláňam viac a to z praktického pohľadu. Mať 4K je pekné, aplikácie aj celkovo obsah na displeji vyzerá dobre. Na to, aby som na 14“ rozmere niečo videl, bolo potrebné prepnúť mierku zobrazenia v systéme na 225 %.

Čiže niekam na úroveň Full HD, keď zohľadním, čo všetko sa na displej zmestí. Nehovoriac o tom, že mnohé weby som musel zväčšiť na 110 %, aby texty neboli príliš malé. Toto ale platí pre všetky 14“ displeje so 4K rozlíšením. Kto vyžaduje jemný obraz a príplatok za takúto konfiguráciu nie je problém, tak smelo do toho.

V opačnom prípade sa viac oplatí Full HD verzia, prípadne niečo medzi a to verzia s rozlíšením 2560 × 1440 px. Tá má svietivosť 300 nitov a je to tiež dostatočná hodnota.

Klávesnica je odolná voči poliatiu a má klasické dvojstupňové biele podsvietenie. Je to tradičná klávesnica, ako ju z tejto série poznáte. Tichá a dobre sa na je píše. Oceňujem, že Lenovo sa drží roky toho, čo funguje a nesnaží sa robiť pokusy na ľuďoch neoverenými novinkami, o ktoré by sme možno ani veľmi nestáli.

Takisto aj touchpad si drží svoj štandard, najviac oceňujem prítomnosť tlačidiel navrchu. Stále sa dá zatlačiť aj samotný touchpad, ale ozajstné tlačidlá sú ozajstné tlačidlá.

Na prihlásenie do systému sa dá použiť IR kamera a vedľa touchpadu je stále čítačka odtlačkov. Kým mnohí upúšťajú od tejto zdvojenej kombinácie a ponúkajú buď infračervenú kameru alebo čítačku, tu je oboje a môžete si vybrať.

Webová kamera má elektronickú ochranu proti zneužitiu no a je tu aj fyzický kryt. Stačí ho posunúť a skutočne zakryjete objektív.

Chladenie a výkon

Notebook samotný je vysoko výkonný nástroj vhodný aj na prevádzku virtuálneho počítača. Má síce len integrovanú grafiku, no z pohľadu kancelárskeho výkonu sa dá využiť na náročné úlohy. V spodnej časti sa zahrieva viac rovnako tak aj v páse rámu nad klávesnicou. Stále v rámci bežných hodnôt a teplo vás nepopáli.

Kto potrebuje tichý počítač a šetriť batériu, je tu úsporný režim. Výrobca zvládol optimalizáciu svojho notebook pre Windows 10 veľmi dobre a aj sám upozorňuje, že jeho výkon / teplota / hlučnosť sa riadi cez funkciu Windows. Stačí kliknúť na ikonu batérie a vybrať si zvolený profil. Pri najúspornejšom sa aj hlučný notebook približne do 3 sekúnd stíši. Dobre fungoval aj automatický režim, no tu stíšenie vynútite rýchlejšie. Takisto aj výkon, ale s tým počítate.

V úspornejšom režime sa dá s notebookom pracovať okolo 6,5 hodiny bežnej práce na Wi-Fi so šetrením na jase. Pri plnom využití a bez obmedzovania, teda aj zvýšenom jase, pozeranie filmov, úprave fotiek sa čas skráti zhruba o 3-4 hodiny. Čiže na notebook sa dá spoľahnúť, keď potrebujete ísť z batérie, ale musíte šetriť aj vy a vynútiť mu šetriaci režim, inak pôjdete s dĺžkou práve na batérie rýchlo dole.

Ďalšie funkcie

Všetko okolo výkonu, nabíjania cez USB porty aj vo vypnutom stave alebo obrazovky, videokonferencie, mikrofónov alebo zvukových profilov nastavíte v nástroj Lenovo Vantage. Možnosti sú veľmi podobné iným sériám ThinkPad. Zvukový systém podporuje Dolby Atmos a takisto je možnosť definovať profily ekvalizéra.

K dispozícii máte dva výškové a dva basové reproduktory. Na zvuku je to poznať a notebook samotný má veľmi dobrý zvuk. Lídrom je však v sérii ultra prenosných notebookov zatiaľ ASUS s jeho sériou ZenBook.

Ocenil som aj kvalitu Wi-Fi signálu a použitie Wi-Fi AX adaptéra. Tam, kde pri iných notebookoch vypadával signál, tu bol skôr na úrovni 75 %. Nehovoriac o rýchlom pripojení k Wi-Fi po obnove s úsporného režimu. Detail, ktorý na ktorého pohodlie a prínos si rýchlo zvyknete.

lenovo vantage sound

Verdikt

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 8th je pracovný nástroj pre každého, komu záleží na tenkom dizajne a každom grame hmotnosti. Nie je len ľahký ale aj odolný. Môžete si kúpiť ThinkPad série T, no ak chcete naozaj niečo navyše a vyšperkované k dokonalosti, je tu práve X1 Carbon.

Dlhoročná a zavedená séria s vysokou fyzickou odolnosťou, dlhou výdržou a bezpečnostnými prvkami pre nasadenie vo firemnom prostredí.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Kvalita spracovania
  • Tenký profil a nízka hmotnosť
  • Uhlíkové vlákna
  • Podsvietená klávesnica
  • Štyri reproduktory, podpora Dolby Atmos
  • Vyladený s Windows 10

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Kto nepotrebuje 4K, ušetrí na displeji s Full HD

Cena: 2584,50 eur

Zapožičal: Datacomp

Fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad X1 Carbon 8th
ProcesorIntel Core i7-10510U 1,8 ÷ 4,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR3 (max. 16 GB)
Pevný diskToshiba, 1 TB SSD
Hlavný displej14″, IPS 4K, HDR400, max. rozlíšenie 3840 × 2160 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.0
Porty2 × USB-C / TB 3.0, 2 × USB 3.1, HDMI 1.4, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]323 × 218 × 15
Hmotnosť [kg]1,09

Benchmarky

Model / TestyLenovo ThinkPad X1 Carbon 8th
PCMark 10 3609
3DMark 112141
VR Mark – Orange Room764
HD Tune Pro 5 – Pevný disk 
Average speed [MB/s]912,2
Access time [ms]0,056

Prečítajte si aj:

Lenovo ThinkPad X1 Fold: Notebook so skladacím displejom

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.