Malý a ľahký, k tomu navyše odolný a rýchly notebook. Ideálny na cestovanie. Prežije náročnejšie zaobchádzanie, ale aj teplotné výkyvy. ThinkPad X390 je určený pre náročnejších používateľov. V našej konfigurácii s 1 TB SSD diskom a hmotnosťou menšou ako 1,2 kg.

Vyhotovenie a používanie

Verzie X boli vždy o trochu viac špecializované stroje. Sú však zo série ThinkPad a vy tak viete, čo môžete od takéhoto počítača očakávať. Má teda plnú výbavu v štandardných prvkoch a ich rozmiestnení.

Z pohľadu vyhotovenia sme ocenili fakt, že sa výrobca nevydal cestou najtenších rámikov. Máme 13,3-palcový displej, ktorý je vďaka hrubšiemu rámu zospodu posadený vyššie. Ocení to váš krk a k notebooku sa nebudete musieť tak veľmi skláňať.

Za výhodu považujeme tradičnú konštrukciu kĺbu. Ten umožňuje vyklopenie displeja až na úroveň 180°. Displej nie je dotykový a má antireflexnú úpravu. Voliteľne sa dá dokúpiť s funkciou PrivacyGuard, elektronickým filtrom súkromia na displej.

To je ideálne, ak chcete, aby vám pri cestovaní nikto nepozeral na displej zo širších uhlov. My sme túto funkciu nemali a ani WWAN LTE modul. V slote na zadnej hrane sme mali výlisok iba na pamäťovú kartu. V závislosti od konfigurácie by tu bol priestor na SIM kartu.

Klávesnica má dva stupne podsvietenia, touchpad je klasický s tromi tlačidlami navrchu a trackpointom v klávesnici. Notebook sa s ním ovláda výborne, tak ako pri iných ThinkPadoch. Čítačka odtlačkov funguje výborne, jej rozmer je v tejto generácii zmenšený, je ale presnejšia a rýchlejšia. Na prihlasovanie sme ale najradšej používali infračervenú kameru.

Občas nás síce nerozpoznala, ale to bolo spôsobené prostredím a menej vhodným osvetlením. Inak bol tento proces spoľahlivý a rýchly. Súkromie sa dá chrániť krytom ThinkShutter, čiže mechanickým prepínačom, ktorý zaslepí kameru.

Nabíjanie je výhradne cez port USB-C a môžete použiť hociktorý z dvoch týchto portov. Menšou nevýhodou je vlastný ethernetový konektor, redukcia ale nie je v balení.

Výkon a výbava

Veľmi dobré na notebooku ako celku je to, že ho máte v plnej konfigurácii. Teda ozajstný procesor Intel Core i7-8665U 1,9 ÷ 4,8 GHz, žiadne odľahčovanie menej výkonnými modelmi. Procesory sa síce líšia, no jedno majú spoločné. Sú to sedmičky z ôsmej generácie. Maximom je 32 GB RAM a je treba sa rozhodnúť už pri kúpe, keďže sú spájkované priamo na základnú dosku.

My sme mali 16 GB, a to nám vystačilo aj na prevádzku virtuálneho počítača. V režime vysokého výkonu nebudete limitovaní, no v režime šetrenia získate nejaký čas navyše pri práci na batériu. Riadenie spotreby bolo zapracované dobre a nastavenia fungovali. To sa nedá povedať o každej zostave s Windows 10. Vidno, že Lenovo na tomto zapracovalo a prinieslo zosúladenie svojho hardvéru s operačným systémom.

Nástroje Lenovo Vantage umožňujú nastaviť správanie špecifických klávesov, ovládanie kamery ako aj nastavenie Dolby Audio. Zvuk je veľmi dobrý, nie tak ako v prípade notebooku od ASUS-u, ale použiť sa určite dá. Nielen na filmy, ale aj na hudbu.

Prekážalo nám, že si nastavenia nepamätali naše predvoľby a reagovali na prepnutie podľa aplikácie. Z vlastného ekvalizéra sme sa dostali na filmový pri zapnutí prehrávača s filmom. Po jeho vypnutí sme mali režim na prehrávanie hudby. Je to detail, nakoniec sme Dolby Audio vypli. To vtedy, keď sme mali zapnutý film a zároveň sa prepínali medzi inými oknami. Neustála zmena režimu zvuku pôsobila rušivo.

Samostatná pochvala patrí chladeniu. Notebook sa príliš neprehrieval. Pri práci na kolenách je to dôležitý fakt. Vyššie zaťaženie budete pociťovať, najmä praváci pri používaní myši, keďže aj táto generácia zmenila výduch z ľavej strany na pravú.

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad X390
ProcesorIntel Core i7-8665U 1,9 ÷ 4,8 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Displej13,3″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2 × USB 3.1, 2 × USB-C + TB, HDMI 1.4, Lenovo LAN, microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]312 × 217 × 17
Skutočná hmotnosť [kg]1,17
ZapožičalDatacomp
thumbs-up-icon

Výhody

  • Klávesnica
  • Pevný a odolný
  • Režim výkonu/úspory energie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Umiestnenie slotu na SIM a MicroSD kartu

Model / TestyLenovo ThinkPad X390
PCMark 10 – Kancelársky výkon4309
Essentials9191
Productivity7338
Digital Content Creation3220
3DMark 11 – Herný výkon1160
Graphics score1055
Physics score3059
Combined score984
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room400
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1320
Access time [ms]0,054
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]6:51
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]317
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]36,1 / 41,6
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]36,9 / 44,2
Celkové hodnotenie
Faktor mobility5,85
Odolnosť tela5/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon4/5

Verdikt

Lenovo ThinkPad X390 je cestovný notebook v plnej výbave. Rýchly, odolný a so štandardnými portami. Notebook nie je hlučný ani v záťaži a má tichú klávesnicu. Pracovať môžete kdekoľvek.

Cena: 2199 EUR
Aktuálnu akciovú cenu nájdete na Datacomp.sk

Zapožičal: Datacomp

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.