Y Gaming Mechanical Switch Keyboard je nová mechanická klávesnica od Lenova.

Využíva mechanické spínače Cherry MX Red, ktoré sľubujú životnosť až 50 miliónov úderov. Klávesnica má lichobežníkový dizajn a voliteľnú opierku na zápästie. Tá je pomerne malá, ale účel plní. Ak vám nebude vyhovovať, môžete ju odstrániť. Opierka zaujme vzorovaným povrchom. Rovnaký vzor nájdete aj na medzerníku, čo sa nám celkom páčilo.

Klávesnica je podsvietená, ale iba jednou farbou – načerveno. Intenzitu podsvietenia si môžete regulovať a oceňujeme, že si môžete zapnúť/vypnúť podsvietenie pre všetky klávesy alebo iba pre smerové šípky a WSAD. Môže to prísť vhod. Y Gaming Mechanical Switch Keyboard takisto umožňuje vypnúť Windows tlačidlo, čo je funkcia, na ktorú sme v tomto segmente zvyknutí. Nechýbajú multimediálne klávesy na ovládanie multimédií a hlasitosti a 6 bočných programovateľných klávesov. K dispozícii sú celkovo 3 používateľské profily, takže teoreticky môžete mať až 18 rôznych funkcií, ktoré budú týmto klávesom priradené.

Klávesnica má vo výbave aj jeden USB port a výstup na slúchadlá a mikrofón. V balení nájdete aj redukciu, ktorá dvojicu 3,5 mm jackov zreguluje na jeden konektor. Pre nastavenie programovateľných klávesov je potrebné stiahnuť softvér, ktorý ponúka pomerne základné funkcie v porovnaní s konkurenciou. Okrem nastavenia funkcií si prispôsobíte aj osvetlenie.

Čo sa samotného používania týka, vďaka technológii anti-ghosting môžete súčasne stláčať viacero klávesov a klávesnica bude fungovať. Jej používanie je pohodlné, avšak ocenili by sme rýchlejšiu spätnú väzbu klávesu po jeho stlačení. V tomto smere sa nám zdá byť konkurencia od Roccatu vybavená o niečo rýchlejšími spínačmi. Resp. rýchlosť možno nie je ani ten správny výraz, skôr spätná väzba alebo pocitový odpor pri stláčaní. Je to však subjektívny pocit a určite ide aj o otázku zvyku. Kvalita samotných klávesov je veľmi dobrá, pohodlné je aj písanie.

Vzhľadom k cene by sme ocenili o niečo prémiovejšie spracovanie konštrukcie a bohatšie možnosti softvéru, resp. jednotný softvér pre všetko herné príslušenstvo od Lenova.

Cena: 99,00 EUR

Plusy

+ Kvalitné mechanické spínače
+ Regulácia podsvietenia
+ Dostatok programovateľných tlačidiel
+ Opierka na zápästie

Mínusy

– Konštrukcia klávesnice vzhľadom k cene
– Iba základné nastavenia v softvéri

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit