K10 od LG je už podstatne zaujímavejší telefón.

Faktom je, že sa nesnaží zaujať len cenou. Tu je vidno o niečo lepší návrh zariadenia, no minuloročná séria K10 sa nám páčila viac. Telefón je pekne zaoblený po hranách s kovovým lemovaním. Inak je to prakticky celoplastový telefón.

Zadný kryt je odnímateľný a ukrýva slot na Nano SIM kartu a microSIM kartu. Displej s 5,3″ uhlopriečkou je vo verzii HD. Bohato postačí a nebudete pociťovať nijaké výrazné nedostatky. Celkovo sa telefón dobre drží v ruke a aj napriek väčšej uhlopriečke nám stále pripadal taký akurát. Umiestnenie tlačidiel je rovnaké ako pri modeli LG K4. Zadné tlačidlo pod fotoaparátom ale nebude na našom trhu s čítačkou odtlačkov. Výrobca totiž na svojich stránkach informuje o tejto vlastnosti na niektorých trhoch. Zamykanie sme tak vyriešili zabezpečovacím systémom Knock Code.

Knock Code na zamknutie telefónu na LG K10

Praktické používanie

Tu je cítiť silnejší 8-jadrový procesor, hoci podobne ako pri iných smartfónoch sme sa stretli s miernym oneskorením v systéme. Spustenie už raz spustených aplikácií trvá asi sekundu. Sčasti to kryje animácia, no aj tak je tu oneskorená reakcia cítiť. Telefón má v sebe funkciu na eliminovanie modrého svetla. Dá sa nastaviť v troch stupňoch alebo prepnúť zobrazenie do ČB režimu. Veľmi dobrá funkcia je zvýraznenie písma na tučné. Platí to v systémových zobrazeniach, teda v menu, aplikáciách, nie na webe.

V rámci prispôsobenia je možnosť zmeniť mierku zobrazenia. Získate viac priestoru alebo väčšie prvky. V rámci systémového rozšírenia od LG je tu možnosť zmeny mriežky aplikácií. Na výber sú tri režimy, pri tom najväčšom 5 x 5 ich „natlačíte“ na jednu domácu obrazovku až 25. LG pridáva tri druhy domovských obrazoviek. Zjednodušenú, klasickú s menu aplikácií a tretiu, kde sú všetky aplikácie na domovskej obrazovke a nemajú samostatné menu. Aj tu fungujú skratky tlačidiel hlasitosti na spustenie Capture+ alebo fotoaparátu.

Za nevýhodu v oblasti výkonu, no pravdepodobne aj kapacity RAM považujeme časté prekresľovanie domácej obrazovky po prepnutí z aplikácie. Stačí niekoľko aktívnych stránok v Chrome a po jeho vypnutí sa domovská obrazovka zobrazí s postupným načítaním ikon.

Keď už sme pri fotoaparáte. Ten hlavný s rozlíšením 13 Mpx sa dá použiť pomerne rozumne. Pri slnečnom dni nám mierne prepaľoval fotky, ale stačí zaostriť na mierne svetlejší bod a fotka bude lepšia. Nakrúcanie videa je vhodné na bežné súkromné potreby, jeho kvalita bude najmä pri švenkovaní mierne rozmazaná. Avšak pozor na to, že vo výsledku bude video lepšie, ako ho telefón ukazuje na displeji.

Spokojní sme boli s HDR režimom. Fotiť v protisvetle je potom podstatne lepšie. Nevýhodou, a to aj pri nakrúcaní videa je pomalé zaostrovanie. Viac ako sekundu musíte stabilne držať fotoaparát na jednom mieste. Rýchlosť sa nám vypomstila pri fotkách. Keď sme si nepočkali, boli rozmazané.

Špeciálne ale chválime selfie fotoaparát so širším záberom. Na skupinové selfie je vynikajúci a jeho kvalita rovnako tak. Toto sa LG podarilo.

Hodnotenie

+ dizajn, prijateľné rozmery, možnosti nadstavby od LG, selfie fotoaparát, HDR režim hlavného fotoaparátu
– pomalé zaostrovanie, prekresľovanie domovskej obrazovky

Cena: 199 EUR
Zapožičal: LG Electronics

Verdikt

LG K10 (2017) je o poznanie lepší telefón ako verzia K4. Bodaj by nie, stačí sa pozrieť do tabuľky. Tá vám síce nič o kvalite fotiek alebo skutočnom výkone nepovie, no je to istý ukazovateľ. Tento telefón sa nám páčil a ak LG vyrieši optimalizáciu správy RAM pre svoju nadstavbu, nebudeme mať čo poriadne tomuto modelu vytknúť.

Parametre telefónov a výsledky benchmarkov:

Model telefónuLG K10 (2017)
Operačný systémAndroid 7.0
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediatek MT6750, 8-jadrový, max. frekvencia 1,5 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,3 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, nie
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 Mpx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2800 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]149 × 75 × 8 / 144
KonektormicroUSB
ZapožičalLG Electronics
Cena [EUR s DPH] 199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score39564
PCMark for Android – Performance3110
3DMark Sling Shot – Total score306
Graphic254
Physics1096
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia LG K4 (2017): Jednoduchý telefón pre začiatočníkov

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.