Microsoft Surface Pro je označenie najnovšej generácie konvertibilných tabletov od Microsoftu. Predchádzajúca generácia sa nazývala Surface Pro 4, v prípade novinky vypadla číslovka z názvu. Tablet od Microsoftu na prvý pohľad veľa noviniek neprináša, avšak jednu vec mu nemožno uprieť – je neskutočne ľahký.

Konštrukciu má z horčíka a verzia s procesorom Intel Core i5, ktorú sme testovali, má hmotnosť 770 gramov. Faktom však je, že hmotnosť je hlavným lákadlom novinky. Surface Pro je iba o necelých 60 gramov ťažší ako 12,3-palcový iPad Pro. Ďalších 300 gramov váži klávesnica a 20 gramov váži pero Surface Pen, ak si ich k tabletu dokúpite. Áno, dokupovať si budete musieť aj klávesnicu, tá nie je súčasťou balenia. Je to škoda, cena zariadenia sa tým navýši.

Nami testovaná konfigurácia s procesorom Intel Core i5-7300U, 8 GB RAM a 256 GB SSD diskom sa predáva za 1450 eur. Ďalších 130 eur zaplatíte za klávesnicu, za pero si Microsoft vypýta necelých 100 eur. Vo výsledku teda vstupné náklady atakujú 1600 eur bez pera, rovnako výkonný stroj môžete mať od výrobcov tretích strán od cca 1000 eur aj s klávesnicou.

O niečo vyššiu cenu v porovnaní s rovnako výkonnými tabletmi výrobcov tretích strán ospravedlňuje niekoľko nadštandardných technológií. Surface Pro má vo výbave kameru Windows Hello, ktorá vás prihlási do počítača rozpoznaním tváre. V praxi to funguje dobre a ak sa náhodou objavili problémy s rozpoznaním tváre, obvykle pomohla opätovná kalibrácia. Netvrdíme, že ide o prémiovú a exkluzívnu vlastnosť, avšak obvykle sa vyskytuje iba v drahších zariadeniach. Zhodou okolností ju ponúka aj v tomto článku testovaný tablet od Dellu.

ModelMicrosoft Surface Pro
Displej12,3″, IPS, 2736 × 1824
ProcesorIntel Core i5-7300U, dvojjadro, max. 3,50 GHz
Operačná pamäť8 GB DDR4, 2133 MHz
Pevný disk256 GB SSD
KonektivitaUSB 3.0, mini DisplayPort, microSD, 3,5 mm jack, Surface Connect
Rozmery / Hmotnosť292 × 201 × 8,5 mm / 0,77 kg (tablet)
PCMark 10
Rozšírený test2 027
Základné používanie5 992
Produktivita4 715
Tvorba digitálneho obsahu2 156
Hranie750
3DMark
Sky Diver4 178
Cloud Gate6 806
Ice Storm55 746
PCMark 8
Domáce používanie2 536
Test výdrže (hodiny:minúty)4:47

Surface tablet je už štandardne vybavený 12,3-palcovým displejom s rozlíšením 2736 × 1824 px. Hustota pixelov je 267 ppi, pomer strán je 3 : 2. Kvalita obrazovky je výborná, patrí k tomu najlepšiemu, čo na trhu nájdete. Microsoft sa nenaháňa za tenkými rámikmi okolo displeja.

V tomto prípade by to mohlo byť aj nepraktické. Rámik je po bokoch dostatočne široký, aby ste mohli tablet pohodlne držať v ruke a nezakrývali si pri tom časť obrazovky. Obrazovka dokáže rozoznať až 10 súbežných dotykov.

Chválu si zaslúžia stereo reproduktory, ktoré sú zabudované do predného rámu okolo displeja. Sú pomerne nenápadné, avšak dokážu reprodukovať hlasný a kvalitný zvuk. Sami sme jeho kvalitou prekvapení. Vo výbave nechýba ani 3,5 mm audio jack, ktorý dopĺňa čítačka microSDXC kariet, mini DisplayPort a plnohodnotný USB 3.0 port.

Surface Pro tiež obsahuje konektor s názvom Surface Connect. Ten sa využíva na napájanie tabletu a na pripojenie dokovacej stanice. Už niekoľko mesiacov sa spomína aj v súvislosti s adaptérom, ktorý bude obsahovať USB-C port. Zatiaľ nie je zrejmé, či a kedy sa dostane toto príslušenstvo na trh, avšak ak by sme mali definovať najväčší nedostatok Surface Pro, tak je to jednoznačne chýbajúci USB-C port.

Surface Pro umožňuje magneticky prichytiť pero Surface Pen na ľavú bočnú hranu, čo je praktická vlastnosť. Klávesnica sa pripája k magnetickému konektoru a tablet obsahuje prispôsobiteľný stojan, ktorý sa dá otočiť približne o 120°. Kvôli tomuto stojanu môže byť niekedy menej pohodlné používanie tabletu s klávesnicou na kolenách, avšak dá sa na to zvyknúť. Surface Pro tiež obsahuje bezpečnostný TPM čip.

Klávesnicu k tabletu je potrebné dokúpiť samostatne. Je podsvietená, pričom ponúka tri nastavenia intenzity. Písanie na nej je pohodlné, chválime touchpad. Klávesnica poteší aj dizajnom, pôsobí, akoby jej povrch pokrývala látka. Nový Surface Pro ponúka podľa Microsoftu výdrž až 13,5 hodiny prehrávania videa. V našom testovaní pomocou programu PCMark 8 sme dosiahli výdrž takmer 5 hodín, čo je v tomto segmente nadštandardný výsledok.

Hodnotenie:
+ Nízka hmotnosť
+ Celkový používateľský zážitok
+ Vynikajúci displej a reprodukcia zvuku
+ Výkon
+ Nadštandardná výdrž batérie
– Chýbajúci USB-C port
– Klávesnica nie je súčasťou základného balenia

Cena: 1450 EUR (testovaná konfigurácia) + 130 EUR klávesnica
Zapožičal: Microsoft

Verdikt

Microsoft Surface Pro je prémiový Windows tablet, ktorý je určený aj bežným používateľom. Ide o drahšie zariadenie, avšak patrí k tomu najlepšiemu, čo si môžete kúpiť. Chválime celkový používateľský zážitok aj nízku hmotnosť zariadenia s klávesnicou. Nevýhodou je absencia USB-C konektora.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, ako súčasť testu konvertibilných Windows tabletov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit