Smartfón, ktorý si prináša všetko potrebné, očarí vás svojou krásou a kompletnou výbavou.

Nechce byť najrýchlejší na trhu, chce priniesť čo najlepšiu hodnotu každému, kto sa rozhodne ho používať. Aspoň tak ho vidíme my po 48 hodinách testovania. Séria G bola vždy zaujímavá tým, čo výrobca natlačil do svojich modelov. Samozrejme, pri zachovaní priaznivej ceny.

Takto sme hodnotili predchádzajúcu generáciu a Marek Toth si to samozrejme všimol

Na trh sa dostanú tri smartfóny – menší moto g6 a väčší moto g6 plus a model s extra veľkou batériou moto g6 play.

Dizajn a rozmery

Vzhľad je inšpirovaný modelom Motorola Moto X4. Telo je kompletne pokryté sklom Gorilla Glass 3. Zadná časť je zahnutá. Vďaka tomu sa smartfón dobre drží. Sklo sa nešmýka a k ruke priľne lepšie ako hliník. Na stole sa šmýka a nemôžete si ho nechať položený ani na stehne, okamžite padá dolu. Trend dobre vyzerajúcich smartfónov so sklenenými časťami si takto vyberá svoju daň.

Najviac viditeľná zmena v sérii G je práve predĺžený displej. Ten má pomer strán 18:9. Je naozaj dlhý a uhlopriečka má 5,9“. Je tu Full HD+ (2160 × 1080 px) rozlíšenie a výrobca svoj displej vyrobil so zaoblenými rohmi. Je ale úplne plochý a nemá výrez. To považujeme za jedno z najrozumnejších riešení. Kto si kúpi tento telefón, dostane spoľahlivú klasiku a moderné funkcie, no nie výstrelky bez poriadnej podpory. Výrobca svoj typ displeja nazýva Max Vision.

Keď už sme pri klasike, je tu 3,5 mm audio konektor. Ten uznávame, že nám chýba, keď v telefóne nie je. USB-C konektor je tu a takisto aj TurboPower nabíjanie. Horná hrana má slot na dve Nano SIM karty a pamäťovú kartu do kapacity 128 GB. Takže je tu opäť to na čo, sme pri tejto značke zvyknutí. Skutočný Dual SIM telefón so samostatným slotom na pamäťovú kartu.

Technická výbava

Z pohľadu výbavy je tento smartfón dimenzovaný do strednej triedy. Procesor Snapdragon 630 má 8 jadier a maximálnu frekvenciu 2,2 GHz. Na bežné používanie aplikácií, hier alebo používaní dvoch aplikácií na rozdelenej obrazovke poskytne dostatočný výkon. V tomto smere sme nemali telefónu čo vytknúť. Tým, že má 64 GB internú pamäť sme aspoň počas prvých dní nepotrebovali vložiť pamäťovú kartu.

Farebné vyhotovenia Moto G6 Plus

Kapacita RAM na úrovni 4 GB je tak akurát. Viac RAM aspoň zatiaľ považujeme za zbytočnosť, ktorá lezie do peňazí. Je tu NFC a zaujímavosťou je aj to, že môžete túto ikonu nechať skryť zo stavového riadku. Každý, kto chce NFC používať alebo platiť smartfónom, toto ocení. Alebo inak povedané, nezavadzia a funguje. Reproduktor je tu jeden a to na prednej strane. Vylepšenie Dolby Audio je výborné pre tých, čo radi pozerajú filmy alebo počúvajú hudbu so slúchadlami.

Smartfón nie je vodotesný, ale má ochrannú vrstvu p2i, ktorá odpudzuje vodu. Ak si displej náhodne postriekate tekutinou alebo vám naň bude pršať, ľahšie ju strasiete. Priame ponorenie do vody by mu ale uškodilo.

Čistý Android + Moto

Operačný systém Android 8.0.0 má bezpečnostné aktualizácie z 1. marca 2018. Ide opäť o čistý systém s vylepšením Moto.

To v sebe obsahuje tieto doplnky Moto:

Key – odomykanie počítača odtlačkom prsta cez smartfón

Akcie – ovládanie fotoaparátu, baterky, tlmenie hovorov atď. zatrasením smartfónu

Obrazovka – ponechanie zasvietenej obrazovky, ak sa na telefón pozeráte. Nočná obrazovka a ambientný displej na zobrazenie aktuálnych notifikácií.

Hlas – hlasové ovládanie smartfónu, nefunguje v slovenskom ani českom jazyku

Systém je rýchly a dá sa cez doplnok Moto Akcie nastaviť na ovládanie snímačom odtlačkov. Ten je pod displejom a jeho poloha je dobre zvolená. Telefón je navyše dobre vyvážený a tak sa nemusíte obávať, že vám vypadne z ruky pri pokuse odomknúť displej.

Fotografovanie

Zadný fotoaparát je rýchly a získate s ním veľmi dobré fotografie aj za znížených svetelných podmienok. Už svetelnosť objektívu s hodnotou clony f/1.7 hovorí samo za seba. Vďaka kombinácii 12 Mpx5 Mpx fotoaparátov na zadnej strane sme mali možnosť vytvoriť rozostrené pozadie na fotografiách.

Dva fotoaparáty však majú úlohu najmä v meraní hĺbky scény a lepšiemu portrétovému režimu. Zatiaľ sa nám fotky páčili. Na finálny verdikt v oblasti fotenia je ešte priskoro.

Za pridanú hodnotu považujeme kreatívne fotografické režimy ako zvýraznenie farby, filtre tváre, selektívne zaostrovanie, selektívna ČB a manuálny režim fotenia.

moto g6 / g6 play

Menší moto g6 bude mať displej s uhlopriečkou 5,7“ a takisto Full HD+ rozlíšením. Bude mať procesor Snapdragon 450 s maximálnou frekvenciou 1,8 GHz. Vo výbave bude primeraných 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Bude mať jeden fotoaparát s clonovým číslom f/1.8. Batéria má kapacitu 3000 mAh.

Na trhu sa objaví aj moto g6 play s procesorom Snapdragon 430, 1,4 GHz, 3 / 32 GB a za cenu 199 EUR a zaujme hlavne 4000 mAh batériou. Displej bude o niečo slabší a to vo verzii HD+ s rozlíšením 720 × 1440 px. Fotoaparát bude mať rozlíšenie 13 Mpx a pod ním bude snímač odtlačkov. Dostupný bude koncom mája a najprv si ho môžu vychutnať zákazníci Telekomu. O mesiac neskôr bude dostupný v Orangei.

Model Motorola moto g6 bude dostupný u troch operátorov. Odporúčaná koncová cena vo voľnom predaji je 249 EUR Model Motorola moto g6 plus bude dostupný za 299 EUR. Budúci týždeň bude u operátora O2.

Verdikt

Tešíme sa na všetky predstavené novinky. Zatiaľ intenzívne testujeme moto g6 plus a je to smartfón, ktorý je náš primárny. Najviac sme ocenili plynulý chod systému a rýchle reakcie. Takisto aj spoľahlivé ovládanie snímačom odtlačkov. Na to, že to je poriadny kus telefónu, sa dobre používa.

Rýchle nabíjanie je super vec, hoci smartfón naozaj vydrží do večera a nie je nutné ho nabíjať. Jedinú pripomienku máme k snímaču okolitého osvetlenia. Nie vždy zvýši jas displeja, ako by sme na dennom svetle potrebovali. Na toto sa zameriame a zistíme, ako je to s reakciami snímača.

Na článku spolupracoval Ondrej Macko.

Prečítajte si aj:

Recenzia Motorola Moto X4: Rozumné využitie duálneho fotoaparátu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.