Stolný herný počítač si môžete sami zložiť z vami vybraných komponentov alebo si môžete kúpiť už hotový značkový počítač.

Obe riešenia majú svoje výhody a nevýhody, je však fajn, že výrobcovia myslia aj na hráčov, ktorí chcú maximálny výkon v predpripravenej forme. Presne tomuto segmentu je určený počítač MSI Infinite X, ktorý sme testovali v jeho najvýkonnejšom prevedení.

Srdcom počítača bol v nami testovanej konfigurácii procesor Intel Core i7-8700K so 6 jadrami a frekvenciou 3,7 GHz. Dopĺňala ho operačná pamäť o veľkosti 16 GB RAM značky Kingston a najmä grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti s 11 GB video pamäte vo verzii MSI GTX 1080 Ti ARMOR OC. Počítač tiež ponúkal 512 GB SSD disk a 2 TB pevný disk Seagate.

Nechýba ani optická mechanika, ktorá je nenápadne schovaná v skrinke, avšak ide iba o DVD mechaniku. Pokiaľ by ste teda chceli pozerať Blu-ray filmy, zabudovaná mechanika vám nebude postačovať. Pre ostatné účely je viac ako vhodná. O napájanie sa stará 550 W zdroj s certifikáciou 80 Plus Bronze, základná doska je MSI Z370M GAMING PRO AC (MS-7B44).

MSI Infinite X

Výkonný, tichý a elegantný

Počítač je ako celok veľmi dobre vybavený, pár detailov by sa však dalo zmeniť, ale to sú subjektívne preferencie. Základ v podobe procesora a grafickej karty však patrí k absolútnej špičke toho, čo je aktuálne dostupné na trhu. Pokiaľ sa nebavíme o SLI zapojení viacerých kariet, lepší výkon v rámci jednej grafickej karty nenájdete ako to, čo ponúka GTX 1080 Ti. To sa však odráža aj na cene, grafická karta samotná stojí približne 1000 eur.

Počas testovania sme si však užili Far Cry 5 v ultra kvalite na monitore s rozlíšením 3440 × 1440 s priemernou hodnotnou snímok za sekundu na úrovni 80 ÷ 90 fps. Je zrejmé, že s touto zostavou nebudete mať problémy ani pri hraní v 4K rozlíšení a všetky moderné hry si vychutnáte v maximálnej kvalite. Tiež ide o výborný základ pre hranie vo virtuálnej realite.

Počítač MSI Infinity X sme testovali aj v kombinácii s monitorom MSI Optix MPG27CQ a herným príslušenstvom SteelSeries

Pri pohľade na komponenty je zrejmé, že MSI volilo vlastné produkty, ktoré doplnilo o dobre známe značky. Počítač je zložený elegantne, súčasťou balenia je sklo, ktoré môžete pripevniť na bočnú stranu skrinky a získať tak neustály výhľad do jej vnútra. Vyzerá to elegantne, dvojnásobne v kombinácii s vnútorným osvetlením. To si môžete nastaviť alebo zosynchronizovať s herným príslušenstvom. Svetelné efekty sú aj na prednej strane počítača.

Prevádzka počítača bola prekvapujúco tichá aj v maximálnej záťaži, potešilo tiež chladenie. Teploty procesora a grafickej karty sa v záťaži a pri automatickom chladení pohybovali na úrovni 70÷80 stupňov Celzia. K dispozícii je však softvér, ktorý umožňuje manuálne nastaviť výkon ventilátorov a zefektívniť tak chladenie. Tiež umožňuje pretaktovať procesor, ten je pre tento účel vybavený tekutým chladením.

Tekuté chladenie procesora a grafická karta GeForce GTX 1080 Ti pútajú pozornosť

S množstvom technológií

MSI pri návrhu tohto počítača stavilo na množstvo technológií. Niektoré z nich sme už spomenuli, medzi ďalšie patrí napr. Intel Optane pre ešte rýchlejšie načítanie hier, audio technológie so zosilňovačom pre lepšiu kvalitu zvuku po pripojení slúchadiel a priestorový zvuk Nahimic, ktorý nás príjemne potešil už v minulosti pri testovaní herných notebookov od MSI.

Počítač tiež prináša optimalizáciu sieťovej prevádzky pri pripojení cez ethernetový kábel a tiež aj rýchlejšie Wi-Fi pripojenie až do 867 Mbps. Užitočné sú tiež USB porty s podporou rýchleho nabíjania a špeciálny port, ktorý je špeciálne vyhradený pre herné príslušenstvo. Je výborné, že mnohé zo spomenutých technológií máte priamo pod kontrolou prostredníctvom viacerých softvérových nástrojov.

Základom je MSI Command Center, ktorý umožňuje pretaktovať procesor či meniť nastavenie ventilátorov. Aplikácia MSI Gaming App ponúka ďalšiu várku nastavení pre klávesnicu, myš a monitor a cez aplikáciu Nahimic si upravíte nastavenie zvuku. Možností je veľa, naplno ich využijú hráči, ktorí sa radi hrajú s nastaveniami a prispôsobujú si ich podľa seba. Tí využijú potenciál tohto počítača naplno.

Aplikácia MSI Command Center a MSI Gaming App

Verdikt

Herný počítač možno hodnotiť z viacerých uhlov pohľadu. Tým najdôležitejším bude pre väčšinu hráčov celkový výkon, resp. pomer cena/výkon. Z hľadiska výkonu MSI Infinite X patrí k tomu najlepšiemu, čo je aktuálne dostupné na trhu. Plusové body dávame tiež za elegantné prevedenie a použitie kvalitných komponentov.

Aj z hľadiska chladenia a celkovej hlučnosti obstál počítač v našom teste na výbornú a náročnejších používateľov pravdepodobne poteší veľké množstvo technológií, ktoré dopĺňa softvér s možnosťami nastavenia. MSI Infinite X je okrem v nami testovanej konfigurácii dostupný aj vo verzii s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1060 s cenou od 1 599 eur.

Svetielka nemôžu chýbať

Cena: od 1 599 eur, testovaná konfigurácia za 2 307 eur

Zapožičal: MSI

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Recenzia MSI Optix MPG27CQ: Herný monitor s osvetlením, ktoré nie je iba na efekt

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit