Najlacnejší smartfón od Nokie a zároveň v špeciálnej edícii.

Je pravda, že ak má tento telefón uspieť, bolo použitie Android Go nevyhnutnosťou.

Telo smartfónu je z plastu. Nakoniec nevyzerá tak zle, ako by sa mohlo pri lacnom smartfóne javiť. Je tu niekoľko detailov, ktoré celkový vzhľad oživujú. Ide o biele lemovanie okolo displeja (je súčasťou hlavnej konštrukcie) a vzadu okolo fotoaparátu a LED diódy. Tlačidlá hlasitosti a na vypnutie sú takisto biele. Samozrejme, jeho dizajn sa dá porovnávať s modelmi so sklom a hliníkovou úpravou, Nokia 1 je však celkom fajn mobil.

Má vymeniteľné kryty a v základe budú dostupné s modrým a červeným krytom. Množstvo ďalších krytov s názvov Xpress-on sa bude dať kúpiť. V čase tvorby tohto článku sme nenašli informáciu o tom, koľko takýto kryt stojí alebo kde by sa dal zakúpiť. Je to dobrý nápad, ako si udržať smartfón v čo najlepšom stave. Ak to výrobca nepreženie s cenou, predpovedáme tejto možnosti úspech.

Hardvérová výbava

Výrobca pripravil vskutku univerzálny model. Máte tu sloty na dve Nano SIM karty a k tomu ešte slot na microSDXC kartu až do kapacity 128 GB. Pamäťová karta sa dá meniť aj pri zapnutom mobile, na prístup k SIM kartám je potrebné vybrať akumulátor. Navyše je tu ešte FM rádio, funguje veľmi dobre. Tiež je to funkcia, ktorú cieľový trh využije.

Prakticky najväčším limitom zariadenia je výkon. Napriek skutočne slabým parametrom, sa dá s najnovším Androidom 8.1 vo verzii Go dobre používať. Aplikácie ako Mapy alebo Gmail sú citeľne pomalšie, no sú prispôsobené tak, aby fungovali na menej výkonnom hardvéri. Podarilo sa a napriek všetkým našim výhradám sa dala „Jednotka“ dobre použiť. Google Play obchod navrhuje primárne aplikácie vo verzii Go alebo Lite verzii.

Zabudnite ale na to, že tu budete mať YouTube go, ktorý umožňuje stiahnuť obsah off-line a videá potom pozerať aj bez Wi-Fi. Áno umožňuje, ale nie na našom trhu. Možnosť rozšírenia až o 128 GB kartu vám z telefónu spraví napríklad fajn MP3 prehrávač.

Telefón ako taký sa dobre používa, odporúčame ho tým, ktorí chcú ušetriť a chcú smartfón. Jediné rozšírenie navyše je aktivácia displeja, keď príde nejaká notifikácia. Reproduktor je umiestnený v zadnej časti a patrí medzi základné. Nemôžeme ho porovnávať s inými smartfónmi a kvalita prejavu sa skôr hodí na hovorené slovo.

Fotografie sú napodiv veľmi dobré, ak teda zohľadňujeme 100-eurovú hranicu telefónu. V šere počítajte s extrémnym šumom, pri troche priameho slnka zase s výraznými prepalmi. Na fotky určite použiteľný, na video ale naozaj nie. Kvalita nám pripomína časy 10 rokov dozadu. Nakrúcanie videa najviac degraduje nemožnosť zaostriť, pri videu je len pevné zaostrovanie.

Model telefónuNokia 1
Operačný systémAndroid 8.1 Go Edition, aktualizácie 5. 4. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]1/8
ProcesorMediaTek MT6737M, 4-jadrový, max. 1,1 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]4,5/480 × 854
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát/video5 Mpx/HD, 30 fps
Predný fotoaparát/video2 Mpx, VGA, 20 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2150 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]134 × 68 × 10/131
KonektormicroUSB
ZapožičalNokia
Cena [EUR s DPH]99
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total scoretest sa nepodarilo spustiť
PCMark for Android – Performance2471
3DMark Sling Shot Extreme – Totaltest sa nepodarilo spustiť
Graphictest sa nepodarilo spustiť
Physicstest sa nepodarilo spustiť
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia2/5
Hardvérová výbava1/5
Rýchlosť1/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • vymeniteľné kryty
  • výdrž
  • zmysel Go edície
  • cena
  • FM rádio

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • naozaj iba základné fotografie
  • slabý výkon na všestranné používanie

Verdikt

Nokia 1 je smartfón, ktorý má v sebe špeciálnu edíciu Androida. Našťastie a sme veľmi radi. Je to správny krok a telefón je v praxi použiteľnejší ako modely o 50 eur drahšie. Tie totiž majú štandardný Android, napríklad verziu 7.0 a nie sú tak optimalizované pre menšiu kapacitu RAM a slabý procesor. Nokiu 1 môžeme odporúčať začiatočníkom. Pozor, aj po rozšírení o pamäťovú kartu nebudete môcť inštalovať toľko aplikácií, koľko by ste chceli. Tiež pozor na to, že len niektoré z aplikácií v Google Play sú tzv. Go optimalizované. Chválime výdrž, s prehľadom takmer dva dni.

Cena: 99 EUR

Zapožičal: Nokia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.