Od predstavenia nového modelového radu, od ktorého si Nokia sľubuje obnovenie pozícií na svetovom trhu so smartfónmi, ubehlo už niekoľko mesiacov. Aj k nám sa v týchto dňoch dostáva novinka v podobe najlacnejšieho modelu z radu – Nokia 3.

Trojka nás zaujala, ale aj v segmente, v ktorom sa bude snažiť uspieť, má konkurencia miestami trochu navrch. Hlavne tá rýdzo čínska. Nokia 3 k nám dorazila v štvorcovej krabičke a v nej nájdete všetko potrebné. Od cestovnej nabíjačky, USB kábla, potrebnej dokumentácie, sponky až po slúchadlá, ktoré sa pravdepodobne ani nebudú primárne využívať.

Konštrukcia a hardware

Aby sme neboli od začiatku kritickí, musíme vyzdvihnúť konštrukčné prevedenie smartfónu. Prístroj je kvalitne spracovaný a tento fakt umocňuje kovový rámik po obvode, ktorý je zaoblený a zariadenie sa príjemne drží a nikde netlačí. Presne obopína smartfón a aj predely antén sú zarovnané a nenarúšajú dizajnovú stránku zariadenia. Zadná stena je polykarbonátová. Aj napriek matnému plastu sme radi, že sa na ňom nezachytávajú žiadne odtlačky prstov, mastnota a iné nečistoty. Plast na zadnej stene má aj nevýhodu v podobe hladkého povrchu a pri nepozornosti môže prístroj vykĺznuť z dlane.

Na zadnej strane nájdete s krytom zarovnaný 8 Mpx fotoaparát so svetelnosťou f/2.0 spolu s LED bleskom. Sú združené v ráme, ktorý nápadne pripomína rám duálnych fotoaparátov z aktuálnej čínskej produkcie. V strednej časti zadnej steny je už iba vyrazené logo NOKIA. Z ovládacích prvkov máme radosť, lebo sú umiestnené na pravej strane, ale sú pomerne vysoko a aj pri väčšej dlani budeme musieť prehmatávať a to hlavne pri regulácii hlasitosti. Tlačidlo napájania je ešte v limite dosahu palcom. Tlačidlá majú vysoký zdvih a reagujú výborne. Po obvode majú jemný výbrus. Aj takýto malý detail navodzuje dojem, že by Nokia 3 mohla patriť do vyššej kategórie smartfónov.

Rovnako sme mali radosť aj z 5” HD displeja, ktorý chráni odolné 2.5D sklíčko Gorilla Glass. Výsledná jemnosť displeja je 294ppi. Prestup do rámu smartfónu je bezchybný ako aj farebné podanie IPS LCD panela. Podanie farieb je prirodzené. IPS panel ponúka peknú bielu, ale čierna by aj v prípade LCD panela mohla byť tmavšia. Čitateľnosť na priamom slnku nám nerobila žiadne problémy a v dnešnej dobe už aj pozorovacie uhly displejov sú na výbornej úrovni. To platí teda aj pri Nokii 3. Ďalšie nastavenia displeja ako napríklad teplota farby a kontrastu sa tu nenachádza. Ale to nie je ani potrebné. Displej sa nám jednoducho takto páči.

Sloty pre pamäťovú MicroSD kartu, ktorá môže byť do hodnoty 128 GB a SIM kartu, sú osadené v ľavej stene samostatne. Nakoľko sa predáva aj DualSIM verzia, tak má toto riešenie zmysel. My sme testovali verziu s jednou SIM. Sloty sú zarovnané s rámom a sú aj nenápadné. V čiernom ráme výborne splývajú. Smartfón má v spodnej stene primárny mikrofón a MicroUSB vstup 2.0 s funkcionalitou OTG. Na ľavej strane je otvor pre hlasitý reproduktor. V hornej stene ešte nájdete 3,5 mm audio vstup a sekundárny mikrofón.

Hnacím motorom Nokie 3 je štvorjadrový procesor od Mediatek MT6737 taktovaný na 1,4 GHz s 2 GB operačnej pamäte RAM a 16 GB pamäte ROM. Používateľ má reálne k dispozícii necelých 10 GB úložného priestoru. Tieto hodnoty vyzerajú veľmi dobre, len treba spomenúť, že samotný procesor od Mediateku je už na trhu dlhšie a tak zaostáva za aktuálnymi chipsetmi v tejto kategórii. Prostredie je však aj v tomto prípade bez väčších zaváhaní a s malými zásekmi sme sa stretli len občas, hlavne pri náročnejších operáciách, kedy trvá spúšťanie aplikácie a prepínanie multitaskingu trochu dlhšie.

Pre zrýchlenie prostredia odporúčame vo Vývojárskych nastaveniach znížiť mierku vykresľovania a animácií na hodnotu 0,5×. Ale určite nemôže byť reč o tom, že Nokia 3 je pomalý smartfón. Limity má hlavne grafický čip MALI T720-MP1, ktorý pribrzdil výsledok v AnTuTu benchmarku na hodnote 28000 bodov. Slabý výkon bolo badať v hrách. Napríklad známy titul Asphalt 8 Airborne sme síce spustili, ale hranie už nebolo komfortné.

Rozmery tela zariadenia 143,4 × 71,4 × 8,5 mm sú dobré k veľkosti displeja, aj keď ich pomer klesol pod hranicu 70%, tak stále sa jedná o pomerne kompaktný smartfón, ktorý sa príjemne drží a celkové zaoblenie hrán aj osviežuje dizajn Nokie 3. Hmotnosť je približne 130 gramov. To je naozaj sympatické a pri nosení určite nebude NOKIA trhať vrecká na nohaviciach. Čo nám však chýbalo, boli informačná LED dióda a podsvietenie kapacitných tlačidiel pod displejom, ktoré častokrát nebolo pri používaní dostatočne vidieť. Ešte musíme spomenúť aj chýbajúcu čítačku odtlačkov prstov, ktorú už konkurencia aj v tejto cenovej kategórii ponúka.

Kapacita vstavaného akumulátora sa dostala na hodnotu 2630 mAh. Percentá, hlavne pár dní po spustení, mizli veľmi rýchlo. Systému trvalo dlhšie kým sa „usadil„. Ku koncu testovania sa hodnoty normalizovali a vybíjanie bolo podstatne pomalšie. V tomto smere nám určite pomôže aj automatická regulácia jasu, ktorú môžeme zvoliť iba priamo v nastaveniach. V rýchlych nastaveniach v hornej lište ju nenájdeme. Môžeme počítať s používaním na batériu celý 1 pracovný deň. Nabíjať budeme musieť hlavne v noci. Je to kvôli rýchlosti nabíjania, ktoré cca z 15-100% trvá približne 2,5 hodiny.

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Softvér a fotenie
3. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.