Nokia 3310 vzbudila na MWC najväčšie oznámenie. Modernú verziu tohto klasického telefónu sme otestovali.

Tohtoročná Nokia 3310 má rozmery 115 × 51 × 12,8 mm a hmotnosť 79,6 gramu. Je to malý šikovný telefón, ktorý optimálne padne do dlane. Jeho konštrukcia je z plastu a hoci aj v kombinácii s nízkou hmotnosťou môže pôsobiť ako hračkársky telefón, v skutočnosti ide o odolné zariadenie. V redakcii sme crash testy nerobili, avšak na YouTube ich nájdete mnoho a tie potvrdzujú veľmi dobrú odolnosť telefónu. V tomto smere sa môže rovnať svojmu legendárnemu predchodcovi.

Nová Nokia 3310 je kompaktný telefón. O nabíjanie sa stará micro USB konektor, nechýba ani 3,5 mm jack

S 2,4-palcovým displejom, fotoaparátom a dlhou výdržou. Avšak bez Wi-Fi a iba s podporou 2G

Nokia 3310 ponúka 2,4-palcový zaoblený polarizovaný displej, 2 Mpix foťák s LED bleskom, konektor pre slúchadlá, FM rádio a MP3 prehrávač, 16 MB pamäť a podporu SD kariet do 32 GB. Na jedno nabitie vydrží celý mesiac v pohotovosti, alebo môžete telefonovať až 22 hodín. Batéria má kapacitu 1200 mAh a 3310 je dostupná aj vo verzii Dual SIM.

Telefón funguje iba v 2G sieti, pomocou ktorej sa môžete pripojiť aj do internetu. Iný spôsob, ako byť online s týmto telefónom, neexistuje. Funkciu Wi-Fi by ste hľadali márne. K dispozícii je prehliadač Opera Mini, pomocou ktorého môžete surfovať po internete. Vo výbave nájdete aj hru Snake, avšak ide o jej moderné prevedenie, ktoré nás neoslovilo tak ako pôvodná verzia.

Rozhranie systému Nokia Series 30+

Rýchla voľba je samozrejmosť, systémové aplikácie potešia

Nokia 3310 (2017) umožňuje vytvárať rýchlu voľbu pre volania aj posielanie SMS správ. Tlačidlá môžete zablokovať kombináciou tlačidla pre položenie hovoru a ľavého tlačidla pod displejom. Rovnakým spôsobom klávesnicu odblokujete. Vtedy však treba stlačiť tlačidlo pre položenie hovoru dvakrát – prvé stlačenie zobrazí aktuálny čas na displeji. Displej je inak vypnutý, takže ak si chcete skontrolovať čas, treba stlačiť dané tlačidlo.

3310 obsahuje aplikácie Počasie, Kalkulačku, Kalendár, Poznámky, Budík, Súbory, Nahrávač zvuku. Ak si chcete stiahnuť ďalšie hry alebo fotiť, budete potrebovať microSD kartu. Základom je operačný systém Nokia Series 30+.

Dual SIM verzia ponúka dva Micro SIM sloty a samostatný slot pre microSD kartu

Verdikt

Nová Nokia 3310 je dobrý tlačidlový telefón. Pokiaľ ste si však počas posledných rokov zvykli na smartfóny, táto novinka vás bude nudiť. Aj u nás počas testovania väčšinu času ležal na stole alebo v šuplíku. Nenašli sme preňho využitie. Ako primárny telefón nám neponúkal funkcie, na ktoré sme si zvykli pri používaní smartfónov – to nie je kritika a je to úplne logické. Odpovedá tomu aj cena. Je to skôr také upozornenie, že novú 3310 si možno kúpite s nostalgie alebo s plánom, že ho budete používať ako záložný telefón na festivaly. Avšak vo výsledku časom možno zistíte, že ho nepotrebujete.

Úplne iný segment sú používatelia, ktorí ešte stále preferujú tlačidlové telefóny. Im môžeme novú Nokiu odporučiť, budú s ňou spokojní. Ponúkne im presne to, čo chcú a bonusom je štýlové spracovanie a legendárne meno, s ktorým tento telefón púta pozornosť kadekoľvek. Každý si chce novú Nokiu 3310 poťažkať v ruke a pohrať sa s ňou.

Nová Nokia 3310 má vo výbave aj 2 Mpx fotoaparát s LED bleskom. Zázraky nečakajte

Páčilo sa nám

  • Odolná konštrukcia
  • Príjemný dizajn a ergonómia
  • Dlhá výdrž
  • Nokia zvonenie v základnej výbave

Nepáčilo sa nám

  • Ak si odmyslíte známe meno, je to iba ďalší hlúpy telefón
  • Starý Had bol lepší ako ten nový
  • Žiadne Wi-Fi

Cena: 59 eur

Zapožičal: Nokia

Prečítajte si aj:

VIDEO: Ako je na tom nová Nokia 3310 s odolnosťou? Pozrite si tieto videá

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit