Tento monitor púta pozornosť tým, že obsahuje zabudovaný USB dok. K počítaču ho teda pripojíte jedným USB káblom a okrem prenosu obrazu získate prístup aj k ďalšiemu pripojenému príslušenstvu. V praxi to môže fungovať podobne ako v prípade monitora HP EliteDisplay S240uj. USB dok na monitore obsahuje trojicu USB 3.0 portov pre pripojenie príslušenstva alebo úložiska.

Rozdiel v porovnaní s HP EliteDisplay S240uj však spočíva v tom, že monitor a mobilné zariadenie v tomto prípade neprepojíte cez USB-C porty, ale použitím USB 3.0 portu typu A. To je USB port štandardného formátu. V balení je priložený potrebný kábel s konektorom USB 3.0 typu B na jednej strane pre pripojenie do monitora a USB 3.0 typu A na druhej strane, takže jedinou podmienkou na plnohodnotné využitie monitora je, aby mal váš počítač USB 3.0 port.

Rovnako dobre funguje aj kábel, ktorý má USB 3.0 port typu B na jednej strane a USB-C port na druhej strane. Ten však nie je súčasťou dodávky. V takomto prípade je možné pripojiť aj počítač, ktorý má vo výbave iba USB-C port. Philips 241B7QUPEB ho však nebude nabíjať.

Na účely nabíjania USB-C zariadenia je potrebné, aby mal USB-C port aj samotný monitor, a to nie je tento prípad. Nevadí, niekto bude preferovať práve väčšiu flexibilitu, nakoľko monitor rovnako dobre použijete aj prostredníctvom USB 3.0 portu počítača.

Pre nás pomerne veľkou nevýhodou je, že monitor okrem USB 3.0 portu typu B obsahuje už iba VGA vstup. To výrazne obmedzuje využitie tohto monitora, nakoľko zariadenie s HDMI konektorom k nemu nepripojíte. Nevieme, či ide o technické obmedzenie, ale z praktického hľadiska by sme ocenili skôr kombináciu USB dok + HDMI ako USB + VGA, ktorú Philips 241B7QUPEB ponúka. Vo výbave portov nájdete aj ethernet, ktorý môžete využívať ako súčasť USB doku.

Z konštrukčného hľadiska nemáme k monitoru výhrady. Má kvalitný a výborne nastaviteľný stojan. Môžete meniť výšku, náklon aj natočenie. Samotná obrazovka má tenký rámik po troch stranách a pohodlné nastavenie prostredníctvom fyzických tlačidiel na spodnej hrane. Monitor obsahuje aj funkciu PowerSensor, ktorá využíva infračervený senzor, umiestnený pod nápisom Philips na spodnom rámčeku monitora.

Tento senzor dokáže zistiť, či sa nachádzate pred monitorom a ak nie, tak zníži jas a následne uspí monitor. Technológia optimalizuje spotrebu, avšak monitor treba vhodne umiestniť. Jeho umiestnenie oproti oknám môže počas slnečného dňa spôsobovať nepresné fungovanie senzora. Funkciu si však môžete podľa potreby vypnúť alebo zapnúť a nastaviť aj úroveň šetrenia energie.

24-palcový monitor ďalej ponúka IPS panel s rozlíšením Full HD, maximálnym jasom 250 cd/m2, kontrastom 1000 : 1 a odozvou 5 ms. Podsvietenie obrazu je dobré a rovnomerné, vykreslenie niektorých farieb je v štandardnom režime trochu výraznejšie a jasnejšie, ako v skutočnosti.

Namerali sme priemernú odchýlku deltaE na úrovni 2,7 a maximálnu na úrovni 6,1. Philips 241B7QUPEB ponúka niekoľko režimov nastavenia (kancelária, fotografie, film, hry), vrátane režimu tlmenia modrého svetla. Nechýbajú technológie SmartResponse a SmartContrast na lepšie zobrazenie kontrastných scén a rýchlejšiu odozvu. Je to štandardná výbava.

Hodnotenie
+ možnosť prepojenia cez USB 3.0
+ USB hub
– absencia HDMI portu

Cena: 210 EUR
Zapožičal: Philips

Verdikt

Philips 241B7QUPEB je monitor pre špecifickú skupinu používateľov. Jeho hlavný prínos spočíva v možnosti prepojiť displej s počítačom cez USB konektor. Veľkou nevýhodou je absencia HDMI portu, ktorý by zlepšil viacúčelové využitie monitora.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit