Pokiaľ zvažujete kúpu nového monitora, pozitívna správa je, že ich ceny neustále klesajú. Alebo inak povedané, za cenu okolo 150 eur sa už dá kúpiť pomerne schopný monitor. Tak tomu bolo aj v minulosti, dnes však za rovnaký peniaz kúpite obrazovku s väčšou uhlopriečkou.

Philips 276E9QJAB je 27-palcový monitor, ktorý sa predáva za cenu okolo 166 eur. Ponúka IPS panel a efektný dizajn a vo svojom segmente patrí medzi najlacnejšie. V dobe tvorby tohto článku sme našli najlacnejší 27-palcový IPS monitor práve za spomenutých 150 eur.

Philips 276E9QJAB má strieborný stojan, ktorého rameno je pevne pripojené k monitoru. Spodnú časť je potrebné manuálne pripevniť, využijete zabudovanú skrutku. Vzhľadom na tento dizajn nie je možné meniť výšku obrazovky, prispôsobíte si iba náklon. Dizajn stojana však odlišuje tento monitor od priamej konkurencie a pre niekoho môže byť dôvodom na jeho kúpu.

Samotná obrazovka má tenké rámiky po troch stranách, ide o dnešný štandard a vyzerá to pekne. Ovládanie zabezpečuje malá analógová páčka na zadnej strane obrazovky, dole v strede. Chvíľu si budete na zmenu nastavení pomocou nej zvykať. Zadná strana tiež obsahuje ľahko prístupný HDMI 1.4 port, DisplayPort, VGA port a vstup pre zvuk, resp. výstup pre slúchadlá.

Philips 276E9QJAB je základný monitor, čomu zodpovedá cena aj výbava. Samotný displej je matný a ponúka rozlíšenie 1920 × 1080 px a obnovovaciu frekvenciu 60 Hz. Maximálny jas displeja je 250 cd/m2, kontrast dosahuje úroveň 1000 : 1. V tomto smere by sme čakali od IPS panelu lepšiu hodnotu a možno aj tiež o niečo lepšie pozorovacie uhly. Philips 276E9QJAB je vhodný displej na základnú kancelársku prácu či prezeranie internetu a poslúži aj na hranie či sledovanie videí, ale v tomto smere nečakajte extra zážitok. Vzhľadom na cenu však dostanete zodpovedajúci a najmä pomerne veľký monitor. Práve veľkosť zobrazovacej plochy v pomere k cene je výhodou.

Philips 276E9QJAB má vo výbave technológiu AMD FreeSync, ktorú využijete v kombinácii s grafickými kartami od AMD. Výhodou je, že nebliká a že ponúka zabudovaný filter modrého svetla, ale všetky tieto technológie sa už dnes dajú považovať za samozrejmosť. Ak však vymieňate svoj niekoľko rokov starý monitor, pravdepodobne sa im potešíte a využijete ich. Zaujímavosťou je, že hoci nejde o herný monitor, Philips 276E9QJAB ponúka niekoľko vopred pripravených režimov, ktoré sú zamerané na jednotlivé herné žánre. Odozva monitora je priemerná, na rekreačné hranie vám postačí.

thumbs-up-icon

Výhody

  • rozumná kvalita za dobrú cenu
  • vhodný na všetranné použitie
  • pekný dizajn

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • vzhľadom na cenu nič podstatné

Verdikt

Philips 276E9QJAB vyniká najmä pomerom cena/výkon. Za relatívne malý peniaz dostanete 27-palcovú obrazovku s pekným dizajnom, ktorá bohato postačuje na bežné používanie.

Cena: 166 €

Zapožičal: Philips

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit