Máme radi televízory s OLED technológiou a tiež sa nám pozdáva Ambilight. Hlavne, ak sledujete kvalitný obsah a za televízorom je hladká biela stena. Spoločnosť Philips toto všetko dala dokopy a na svete je model 65OLED803. Testovali sme ho v redakcii viac ako mesiac a boli sme veľmi spokojní.

Krásny dizajn televízora Philips 65OLED803 so zadným podsvietením Ambilight

65-palcový OLED displej druhej generácie je základ tohto televízora. Pozdávalo sa nám, že inštalácia podstavca je veľmi jednoduchá a celý jeho dizajn je taký uhladený a veľmi elegantný. Televízor je pritom svojou spodnou stranou veľmi nízko pri stolíku, na ktorom stojí. Výsledkom je potom to, že nevyzerá až taký obrovský ako väčšina modelov so 65-palcovým displejom.

Nevšedne vyriešený podstavec drží televízor tesne pri nábytku

Z priečneho pohľadu je to tenký televízor, čo v prípade OLED modelov nie je prekvapenie. Tento má však na sebe aj prvky zadného podsvietenia – Ambilight. Toto je funkcia, ktorá je špecifická len pre značku Philips a využíva zabudované LED diódy na rozšírenie obrazu vo forme farebného svetla premietaného na stenu za televízorom. Je to veľmi príjemné pri sledovaní obrazu v tme.

Operačným systémom tohto televízora je Android, jeho prvé nastavenie tak realizujete veľmi podobne ako pri Android smartfóne. To je trochu zvláštny pocit, ale funguje to skvele. Ak vlastníte inteligentné žiarovky Hue, môžete si ich pripojiť k televízoru a tieto potom môžu dynamicky reagovať na zobrazovaný obraz.

Takto sa prejavuje Ambilight na bielej stene. Ide o optické rozšírenie obrazovky

Televízor je dodávaný s dvoma diaľkovými ovládačmi, z ktorých jeden má podobu tenkého prútika s mikrofónom. Je na ňom sedem klikateľných symbolov a malý lesklý dotykový panel namiesto štandardných tlačidiel. Na základné ovládanie je to fajn, ale zložitejšie veci s ním neurobíte. Druhý diaľkový ovládač má tradičný tvar a podľa nás je preplnený. Vo svojom chrbte obsahuje aj QWERTY klávesnicu, ktorú oceníte napr. pri zadávaní hesla na Wi-Fi sieť.

Dvojica diaľkových ovládaní

Zariadenie Philips 65OLED803 obsahuje štyri HDMI porty a dve USB pripojenia. Ďalej je tu optický výstup zvuku, výstupy na slúchadlá a vstup pre anténu a satelit. Ide o 4K televízor s podporou HDR10, HLG a HDR 10+.

Z hľadiska aplikácií spolieha Philips na to, čo mu dodá Google cez Android. Nájdete tu aplikácie Netflixu a Amazonu, a to v 4K a HDR, YouTube, Plex, VLC, Deezer či Spotify. Ale niektoré aplikácie nám chýbali – napr. SME TV.

Android TV sa vo všeobecnosti zlepšuje pri každej aktualizácii a na modeli 65OLED803 beží plynulo, ale v porovnaní s operačnými systémami LG a Samsung, ktoré sú jednoducho ušité danému televízoru na mieru, je to trochu preplnené funkciami, ktoré nie sú potrebné.

Po zvukovej stránke je to 2.1 reproduktorový systém s výkonom 50 W. Poskytuje dobrý zvuk, reproduktory obsahujú výškovú a basovú zložku. Chýbala nám ale podpora Dolby Vision. Avšak zvuk je lepší ako pri iných televízoroch, je sýtejší a viac rozlíšiteľný. Existuje aj model televízora s koncovkou 903, ktorý má značkové reproduktory Bowers & Wilkins a tento hrá ešte lepšie.

Základ úspechu v kvalite obrazu tohto televízora je vo výkonnom procesore Philips P5. Tento čip prináša viditeľné vylepšenie farieb, kontrastu a ostrosti. Podieľa sa aj aj na redukcii šumu a prepočítaní z nízkeho rozlíšenia na vyššie. Zároveň prekonvertuje obsah v SDR na kvalitu v HDR (vysoký dynamický rozsah). Celkovo považujeme obraz za jeden z najlepších, aký sme mali možnosť testovať.

Philips 65OLED803 – parametre

Typ displeja: LG OLED 2018, svietivosť 900 nitov

Rozlíšenie: 4K

Operačný systém: Google Android TV 8.0

HDR formáty: HDR10, HDR10+, HLG

thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalita obrazu
  • špeciálne podanie čiernej
  • dizajn a Ambilight

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • zvuk nepodporuje Dolby Atmos
  • niektoré aplikácie nám chýbali

Cena: 2999 EUR

Zapožičal: Philips Slovensko

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.