Mať androidové zariadenie ako samostatný prehrávač, to chce prísť s ničím výnimočným.

Pre milovníkov zvuku je tu práve toto zariadenie, vystupujúce ako tablet s Androidom. Tak trochu sa podobá na iPod touch, avšak len princípom, nie komfortom používania. Hlavným dôvodom na kúpu takéhoto zariadenia je kvalita zvuku. Má v sebe špecializované čipy a prevodník na zabezpečenie čo najlepšieho prehrávania. Tomu je ideálne prispôsobiť aj kvalitu vašich hudobných súborov.

Tvar

Keď zoberieme do úvahy, že telefón so Spotify už máme, zaujímalo nás použitie tohto zariadenia popri iných možnostiach. Konštrukcia je z hliníka, zariadenie je teda dostatočne pevné. Pozor na odery a škrabance, efektná hliníková konštrukcia by sa mohla poškodiť. Horná a spodná strana majú špeciálny kryty slúžiace ako ochrana káblov. Bez tohto prvku by sme sa zaobišli. S hodinárskou súpravou skrutkovačov ich môžeme dať dole.

Hlavnú časť zariadenia tvorí 4,7″ HD displej. Na ovládanie hudby sa dá využiť kompletne softvérové rozhranie. Tým, že ide o multimediálny prehrávač, výrobca pridal tlačidlá na bočnú stranu. Tu je okrem tlačidla na vypnutie aj súprava na posúvanie skladieb a pozastavenie prehrávania. Na opačnej strane je kruhový prvok na ovládanie hlasitosti. Má oneskorené reakcie a stupnica 0 – 160 podľa softvérového ukazovateľa je až príliš detailná.

Je pravda, že ladiť úroveň hlasitosti môžete detailnejšie, než hocikde inde. No zároveň zvýšenie hlasitosti bude trvať dlhšie. Pripočítajme oneskorenú odozvu a budete mať pocit ako pri hraní hry so slabou grafickou kartou. Spodná hrana má vlastný reproduktor, ktorý oceníte naor. Na sledovanie filmov. Najviac využijete kvality vnútornej výbavy zariadenia po pripojení slúchadiel.

Technológie

Dôvod, prečo si kupujete tento prehrávač je práve špecializácia na zvuk. Je tu 32 GB vnútornej pamäte a dva microSDXC sloty. Sú umiestnené zboku a do každého sa dá vložiť karta s kapacitou 200 GB. Maximálna kapacita prehrávača je tak 400 GB. Zariadenie má vlastnú aplikáciu na prehrávanie hudby. Je podarená a dobre sa v nej orientuje, rovnako aj nastavujú parametre zvuku.

Podporované formáty sú DSD, FLAC, ALAC, WAV, AIFF, Ogg Vorbis/ MP3 a AAC. Vaše súbory môžu mať rozlíšenie až do 384kHz/24bit. Prehrávač podporuje zosilnenie basov na troch úrovniach, použitie preddefinovaného alebo vlastného ekvalizéra a najmä tzv. upscaling.

To znamená, že aj nahrávky, ktoré nedosahujú kvalitu 96/192 alebo 384 kHz, budú v reálnom čase pretransformované do tohto rozlíšenia. V oblasti zvuku získate veľmi dobrý nástroj na počúvanie hudby. Technológiami nemá vo svojej oblasti konkurenciu. Niečo podobné v oblasti hudby za túto cenu budete len ťažko hľadať.

Vzhľad softvérového prehrávača

Hodnotenie

+ kvalita výstupu, technologická audiovýbava, možnosti nastavenia, upscaling súborov s nižším audiorozlíšením
– tvar a vyhotovenie, výdrž akumulátora

Cena: 599 EUR
Zapožičal: BaSys

Verdikt

Pioneer XDP-100R-K je bez pochýb užitočný doplnok pre audionadšencov. Ak máte špičkové slúchadlá, oceníte ho dvojnásobne. Upscalingom získate lepší zvuk z vašich pôvodných nahrávok. Nebyť hranatého tvaru, nemali by sme prakticky žiadnu výčitku. Možno by ovládanie mohlo byť rýchlejšie.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.