Sony vyrobilo zmenšenú verziu konzoly PlayStation 1 a prispôsobilo ju dnešnej dobe.

Konzola PlayStation Classic ide do predaja 3. decembra 2018 a bude sa predávať za cenu 99 eur. Priamo v balení nájdete 20 predinštalovaných hier, dva herné ovládače a HDMI kábel pre pripojenie k modernému televízoru. Konzolu môžete samozrejme pripojiť aj k monitoru či projektoru, podmienkou je iba HDMI port. Priložený HDMI kábel má dĺžku 2 metre, ovládače majú káble s dĺžkou 1,5 metra.

PlayStation Classic sa napája pomocou priloženého USB kábla. Adaptér nie je súčasťou balenia, môžete však využiť napr. vašu nabíjačku od smartfónu alebo USB port iného zariadenia s podporou napájania. Podmienkou je, aby spĺňal nasledujúce parametre: výstup na úrovni 5 V a 1 A.

PlayStation Classic

Takmer dokonalá kópia

Remake pôvodnej konzoly PlayStation 1 sa navonok tvári ako jej dokonalá zmenšená kópia. Má rovnaké rozloženie prvkov a nechýbajú ani sloty na pamäťové karty či kryt optickej mechaniky. Mnohé tieto prvky sú však v prípade PlayStation Classic iba na efekt a nedajú sa použiť či otvoriť. Šasi reálne obsahuje dva porty na pripojenie ovládačov, HDMI výstup a micro USB port. Rozmery konzoly sú iba 149 × 105 × 33 mm, vďaka čomu je zariadenie veľké ako väčšia ruka. Dá sa teda jednoducho prenášať kamkoľvek a to je jeho hlavná výhoda. Mini-konzola má hmotnosť 170 gramov, každý z ovládačov váži približne 140 gramov.

PlayStation Classic obsahuje 20 predinštalovaných hier, ich zoznam nájdete na konci článku. Ďalšie hry si do konzoly nenahráte, aspoň oficiálne nie. Či sa objavia neoficiálne spôsoby, ukáže čas. Výber hier je pestrý, veľa titulov podporuje aj hru dvoch hráčov a pravdepodobne ide o tú najlepšiu dvadsiatku hier, ktoré dokázalo Sony pre remake konzoly získať. Určite vám budú chýbať niektoré hry, licencie sú však pravdepodobným dôvodom absencie niektorých kultových titulov.

Porovnanie PlayStation Classic (vľavo) a PlayStation 1 (vpravo)

Extra nastavenia nečakajte

Samotná konzola sa ovláda veľmi jednoducho. K dispozícii je jedno tlačidlo na vypnutie/zapnutie konzoly, jedno tlačidlo na opustenie aktuálnej hry a návrat na domovskú obrazovku a jedno tlačidlo na prepínanie virtuálnych diskov. Toto tlačidlo využijete iba pri niektorých hrách, napr. pri hraní Final Fantasy VII. Domovská obrazovka obsahuje zoznam predinštalovaných hier aj s náhľadom obalu a stručnými informáciami. V rámci domovskej obrazovky môžete spravovať virtuálne pamäťové karty pre jednotlivé hry alebo pokračovať v hraní presne tam, kde ste hru naposledy vypli.

PlayStation Classic neponúka prakticky žiadne extra nastavenia, ako sú nastaviteľné vizuálne efekty alebo zmena rýchlosti, prípadne nejaké pomôcky na uľahčenie hrania. Jediným extra prvkov v porovnaní s PS1 je možnosť využiť ukladací bod, ktorý funguje nezávisle od virtuálnej pamäťovej karty a umožňuje zachovať pozíciu, v ktorej ste prerušili hranie. Používateľské rozhranie PlayStation Classic je dostupné iba v cudzích jazykoch a ponuka nastavení je veľmi základná.

Rozhranie konzoly PlayStation Classic

Funguje spoľahlivo a bez internetu

Počas testovania sme vyskúšali viacero hier a nevšimli sme si žiadne problémy s ich plynulosťou, resp. iné nedostatky, ktoré by mohli byť spôsobené emuláciou. Zážitok z hrania bol prakticky identický s PS1 a to je tá najväčšia pocta, akú môžeme PlayStation Classic dať. Faktom je, že pri hraní sme si museli chvíľu zvykať na absenciu analógových páčok a aj dizajn hier sa za posledných 20 rokov výrazne zmenil. V mnohých hrách ste vrhnutý priamo do herného sveta a sami musíte zistiť, ako fungujú herné mechaniky.

PlayStation Classic zobrazuje hry v rozlíšení 720p alebo 480p, mnohé dnešné televízory však dokážu toto rozlíšenie prepočítať na vyššie. S konzolou môžete použiť iba priložené ovládače a hra pre viacerých hráčov je k dispozícii iba v režime rozdelenej obrazovky na jednom televízore. Konzola funguje iba v offline režime, online konektivitu nepodporuje.

Pozrite si oficiálne unboxing video

Verdikt

PlayStation Classic je stroj času, s ktorým sa môžete vrátiť do éry konzoly PlayStation 1. Svoj účel plní skvelo a je iba na vašom zvážení, či vás láka zahrať si 20-ročné herné klasiky. Hrateľnosť sa za posledné roky výrazne zmenila, takže aj v tomto smere budete cestovať v čase. Pre pamätníkov alebo ako fajn doplnok na chatu je však PlayStation Classic dobrá voľba a chválime aj dôraz na hranie dvoch hráčov.

Zoznam všetkých hier: 

  • Battle Arena Toshinden*
  • Cool Boarders 2*
  • Destruction Derby*
  • Final Fantasy VII
  • Grand Theft Auto
  • Intelligent Qube*
  • Jumping Flash!
  • Metal Gear Solid
  • Mr. Driller*
  • Oddworld: Abe’s Oddysee
  • Rayman
  • Resident Evil Director’s Cut
  • Revelations: Persona
  • R4 Ridge Racer Type 4*
  • Super Puzzle Fighter II Turbo*
  • Syphon Filter
  • Tekken 3*
  • Tom Clancy’s Rainbow Six*
  • Twisted Metal*
  • Wild Arms

*dá sa hrať aj v režime dvoch hráčov

Cena: 99 eur

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit