Jeden z najlepších pomerov ceny, výkonu a technológií.

Za cenu 219 eur dostanete skutočne vynikajúce parametre a veľmi príjemný smartfón. Zaujal nás dizajnom a opäť unikátnou zadnou stranou. Kombinácia leštenia a nano spracovania vytvára vskutku zaujímavé odlesky. Faktom je, že žiadna takto spracovaná zadná strana nebola vyslovene škaredá. Spomedzi smartfónov na trhu sa tento model nesnaží nikoho kopírovať. Zadný kryt je originálny a konštatujeme, že aj značne pútavý. Odolá aj postriekaniu vodou, výrobca však upozorňuje, že nie je vyslovene vodoodolný.

Dobre sa drží v ruke a je trošku hrubší, predsa len 4035 mAh batéria zaberie kus miesta. Výrobca nerobil žiadne nežiaduce experimenty a tomu popri celkovej konštrukcii odpovedá aj displej. Ten je zaoblený po hranách, ale zostal rovný a s kvapôčkovým výrezom. V ňom je 16 Mpx fotoaparát podporujúci odomykanie tvárou. Je to rýchly spôsob, ako sa dostať do systému. Využívali sme ho pravidelne a dokonca častejšie ako čítačku odtlačkov na zadnej strane. Páčil sa nám aj duálny slot na Nano SIM kartu, vedľa ktorého je slot na pamäťovú kartu.

Kto by chcel viac operačnej pamäte aj úložiska, má možnosť kúpiť verziu 8/128 GB za cenu len o 40 eur vyššiu ako nami testovaná 4/128 GB verzia. Z nášho pohľadu by nám postačovala lacnejšia verzia, radšej si o rok kúpime inovovaný smartfón v tejto sérii.

V praxi sa nám osvedčilo rýchle nabíjanie na úrovni 20 W, čo je pri 4000 mAh batérii prínosná, no prakticky nevyhnutná rýchlosť nabíjania. Takto výkonnou nabíjačkou nabijete batériu do 1:45 hod. Tiež sa bude rýchlejšie nabíjať počas využitia smartfónu, napríklad pri hraní hier. Pri slabších smartfónoch a hlavne pomalom nabíjaní by sa nabíjanie deaktivovalo alebo by bolo nabíjanie zanedbateľné. Konektor na 3,5 mm audio jack v spodnej časti tiež vnímame ako výhodu. Toto je stále cenová kategória, kde ho používatelia očakávajú.

Špecialitou je Color OS 6, ktorý sa nám veľmi páčil. Je to jedna z najkrajších a zároveň príjemne spracovaných nadstavieb systému. Ľahké na orientáciu a popri všetkom to ešte aj dobre vyzerá. Podporuje zamykanie vybraných aplikácií, a tak si môžete napríklad ochrániť galériu fotiek proti prístupu. Nemusíte zakaždým zadávať 6-miestny PIN kód. Tento proces urýchlite povolením rozpoznávania tváre. Stačí si vybrať, ktoré formy odomykania chcete využívať.

Fotoaparát je neprehliadnuteľný a celkovo sú na zadnej strane štyri objektívy v oválnom ráme pod sebou. Je tu poriadna výbava, ktorá zahŕňa 119° širokouhlý objektív, pomocný objektív na tvorbu portrétových fotiek s rozlíšením 2 Mpx a makro objektív s 2 Mpx na fotenie už zo vzdialenosti 4 cm. Takýto objektív má aj Motorola One Macro, ktorá umožňuje fotenie už zo vzdialenosti 2 cm.

Na výber máte z viacerých režimov fotenia a veľmi rýchlo sa dá medzi nimi prepínať. Toto sme vskutku ocenili. Portrétové fotografie sú výborné a efekt rozostrenia sa nám páčil. Rovnako chválime fotografie v režime ultramakro. Podarilo sa nám spraviť ostré fotky aj z kratšej vzdialenosti ako 4 cm. Je tu aj špecializovaný nočný režim, no nie vždy sme ho potrebovali použiť. Využiť môžete aj 2-násobný optický zoom.

Podobne ako pri iných smartfónoch, potrebuje niekoľko sekúnd na vytvorenie výslednej fotografie. Výsledkom je podstatne viac svetla, odporúčame ho použiť skôr za tmy ako za šera, inak budete mať posunutý jas svetlých častí fotografie. Klasický režim zvládne fotiť v šere dostatočne dobre. Páčil sa nám aj režim superspomaleného videa s 960 fps.

Model telefónuRealme 5 Pro
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 5. 8. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 712 AIE, 8-jadrový, 2,3 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,3 / 1080 × 2340, 19:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video48 (f/1.8) + 8 (f/2.25) + 2 + 2 Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video16 (f/2.0) Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4035 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]157 × 74 × 9 / 184
KonektorUSB-C, 20 W
ZapožičalDatacomp
Cena [EUR s DPH]219
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score222484
PCMark for Android – Performance8214
3DMark Sling Shot Extreme – Total2084
Graphic1961
Physics2667
VRMark Amber Room – Total1969
A1 SD Bench – RAM [MB/s]11947
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]519 / 198
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Kapacita batérie a 20 W nabíjanie
  • Možnosti fotografovania
  • Nadstavba Color OS 6
  • Nočné fotografie
  • Výborná cena

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Je trochu hrubší
  • Bez skutočnej vodoodolnosti
  • Chýba NFC

Verdikt

Realme 5 Pro je cenový tip na kvalitne spracovaný smartfón s extra dobrou výbavou. Je až zarážajúce, že popri tom všetko výrobca nešetril na fotoaparáte. Platí aj naopak, priniesol nadštandardne vybavený fotoaparát a neuberal na ostatných parametroch. Telefón je rýchly a dobre sa s ním pracuje. Táto značka na našom trhu ešte nepovedala posledné slovo.

Cena: 219 €

Zapožičal: Datacomp

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.