Redmi Note 13 Pro 5G je skvelou voľbou, ak chcete výkonný smartfón, za ktorý veľa nezaplatíte.

Modelový rad Redmi Note od Xiaomi netreba snáď nikomu predstavovať. Ide o sériu smartfónov, ktorá sa preslávila najmä nižšími cenami, no aktuálne ponúka telefóny schopné konkurencie aj vo vyššej strednej triede. Jedným z nich je aj model Redmi Note 13 Pro 5G, ktorý sa nám dostal do redakcie na test a strávili sme s ním tak niekoľko dní. Ak teda zvažujete kúpu niektorej z noviniek, určite sa pozrite aj na naše skúsenosti s týmto modelom.

Xiaomi tento rok v sérii Redmi Note 13 predstavilo až päť rôznych telefónov. To už je celkom slušný výber na dnešné pomery. Niekoho však tieto telefóny môžu zmiasť a nevedia, ktorý z nich si vybrať. My sme sa v redakcii rozhodli otestovať práve Redmi Note 13 Pro 5G, ktorý síce nie je najdrahším a najprémiovejším telefónom série, určite sa však jeho kúpa vyplatí.

Zaujme už dizajnom

Dizajn telefónu je jedna z prvých vecí, ktoré si všímam. Nekupujem si predsa telefón, s ktorým by som chcela stráviť len pár mesiacov a opäť ho vymeniť. Chcem teda, aby mi telefón skutočne sadol do ruky a páčil sa mi aj po dizajnovej stránke. Tu Redmi odviedlo skutočne dobrú prácu a model Redmi Note 13 Pro 5G je elegantným kúskom v ich portfóliu. Páči sa mi riešenie uloženia fotoaparátu na štvorcovom ostrovčeku, čo je dnes trendom aj pri drahších modeloch. Štvorcové riešenie uloženia fotoaparátu si tak zvolil aj modelový rad Xiaomi 14, no mierne odlišným spôsobom.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Pochvalu má za mňa model aj v otázke farebných prevedení. Ku nám do redakcie sa model dostal v krásnom fialovom prevedení, nejde však o bežnú fialovú. Túto farbu dopĺňajú aj prvky zelenej a prechod do tejto farby je skutočne elegantný. Aj keď si väčšina používateľov zariadenie vloží takmer okamžite do ochranného obalu, ktorý mimochodom nájdete rovno v balení, tak pekné farebné prevedenie je podľa mňa dôležité. Model Redmi Note 13 Pro 5G je dostupný taktiež v dvoch ďalších farebných prevedeniach, v čiernej a modrastej farbe.

Konštrukcia pôsobí robustne

Keď som model Redmi Note 13 Pro 5G prvý raz vzala do ruky, určite som nemala pocit, že ide o telefón z modelového radu Redmi Note. Aj minulý rok som mala možnosť testovať model Redmi Note 12 Pro 5G a musím povedať, že z hľadiska konštrukcie sa Redmi výrazne posunulo. Novinka disponuje odolnosťou voči vode a prachu na úrovni IP54, čo postačí na bežné používanie a problém vám nebude robiť ani práca s telefónom v daždi. Xiaomi tento model navyše optimalizovalo na dotyk pri vyššej vlhkosti, čo som pocítila napríklad pri práci s telefónom po umytí rúk.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Vrátim sa ale k svojim pocitom z konštrukcie. Redmi Note 13 Pro 5G pôsobí naozaj pevne a nepovedala by som, že pracujem s telefónom strednej triedy. Zaoblenie telefónu pôsobí prémiovo, skvele padne do ruky a problém teda nerobí ani veľkosť jeho displeja. Do pozornosti by som dala taktiež hmotnosť zariadenia, keďže váži 187 gramov. Nejde teda o ťažký telefón a v porovnaní s minuloročnou generáciou hmotnosť telefónu nenarástla.

Redmi Note 13 Pro 5G prichádza s kvalitným displejom s vysokou ochranou

Displej modelu Redmi Note 13 Pro 5G je plochý, čo je výrazným rozdielom v porovnaní s jeho drahším súrodencom Redmi Note 13 Pro+ 5G. Problematika výberu telefónu podľa zakriveného či plochého displeja je podľa mňa na osobnej preferencii každého používateľa.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Ja osobne som pracovala približne rok s modelom Xiaomi 12 so zakriveným displejom a nevedela som si v tej dobe predstaviť prácu s telefónom s plochým displejom. Po prechode na Xiaomi 13 s plochým displejom som si však na tento typ displeja zvykla natoľko, že pri výbere medzi dvoma spomenutými modelmi zo série Redmi Note 13, by som siahla práve po Redmi Note 13 Pro 5G s plochým displejom .

Veľkosť uhlopriečky displeja telefónu je pritom 6,67 palca a ide o CrystalRes AMOLED s podporou 120 Hz obnovovacej frekvencie. Dynamická frekvencia displeja je pritom medzi 60, 90 a 120 Hz. Displej má 1,5K rozlíšenie a chráni ho Corning Gorilla Glass Victus. S displejom sa mi celkovo skutočne dobre pracovalo a potešila ma aj jeho dodatočná ochrana v podobe nalepenej fólie. Tú Xiaomi dáva na všetky svoje telefóny, pri kúpe zariadenia sa teda už nemusíte starať okamžite o dodatočnú ochranu.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Sledovanie videí, filmov alebo hranie hier bolo v prípade používania modelu Redmi Note 13 Pro 5G podľa mňa skvelým zážitkom. Určite som pri ňom nemala pocit, že pracujem s telefónom strednej triedy, ktorá sa minimálne v prípade Xiaomi čoraz viac doťahuje aj k vlajkovým modelom. Displej disponuje živými farbami a vďaka dynamickej obnovovacej frekvencii je práca s ním prirodzená a príjemná.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Za zmienku stojí aj čítačka odtlačkov prstov, ktorú nájdete v displeji. Tu Redmi spravilo výrazný posun v porovnaní s minuloročnou generáciou, ktorá mala túto čítačku v bočnom tlačidle. Čítačka v displeji je však skutočne spoľahlivá a teší ma, že Xiaomi spravilo tento krok a premiestnilo ju. Podľa mňa je čítačka odtlačkov prstov v displeji pohodlnejšia ako tá v bočnom tlačidle, no opäť ide skôr o zvyk.

Výkon v podaní Snapdragonu 7s Gen 2

Už pri predstavení čipsetu Snapdragon 7s Gen 2 sa rozprávalo o tom, že bude vedieť konkurovať čipsetom ako je Snapdragon 8 Gen 1. Ja môžem len potvrdiť, že práca s telefónom bola celkovo plynulá ako v oblasti multitaskingu, tak aj pri hraní hier a slušne dopadli aj benchmarky. Na testovanie výkonu som využila benchmarky AnTuTu, Geekbench 6, PCMark aj 3DMark, aby som si overila, že ide skutočne o výkonný model s nižšou cenou.

Výkonu mal telefón na rozdávanie. Určite by som v jeho cenovej kategórii neočakávala telefón, ktorý bude mať porovnateľný výkon ako napríklad modely POCO F3 či Samsung Galaxy S21 podľa platformy Geekbench 6.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Hranie hier s modelom Redmi Note 13 Pro 5G nebolo žiadnym problémom. Tento telefón sa stal azda mojím najobľúbenejším modelom vyššej strednej triedy, s ktorým som hrala svoje obľúbené hry. Skúsila som na ňom aj mierne náročnejšiu hru Ace Racer, ktorú som si z dôvodu výkonu telefónu upravila v nastaveniach na nižšie grafické detaily. Problém s hraním som ale nezaznamenala, žiadne väčšie záseky sa teda nekonali.

Vo výbave telefónu ďalej nechýba ani LPDDR4X RAM s veľkosťou 8 GB v kombinácii s úložiskom UFS 2.2 s kapacitou 256 GB. Tu ale musím spomenúť konkurenčný model, ktorý prináša Xiaomi v rámci svojej ďalšej dcérskej značky POCO. Je ním POCO X6 Pro, ktorý prichádza s LPDDR5X a úložiskom UFS 4.0. Modely sú v podobnej cenovej kategórii a rozdiel minimálne v tejto oblasti môže byť výraznejší.

Redmi Note 13 Pro 5G vs. POCO X6 ProZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G vs. POCO X6 Pro

3,5 mm konektor je stále súčasťou výbavy

Mnohí používatelia pri výbere telefónu dávajú stále prednosť tým, ktoré majú vo výbave 3,5 mm konektor. Ten im slúži na pripojenie káblových slúchadiel či iných zariadení, pričom bonusom je aj jednoduché prepojenie telefónu napríklad s autorádiom. Redmi Note 13 Pro 5G v tejto oblasti taktiež poteší, keďže tento konektor ponúka a stáva sa tak jedným z mála telefónov vo svojej cenovej kategórii, ktoré ešte na túto súčasť výbavy nezanevreli.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Fanúšikov telefónov s 3,5 mm jackom teda poteším, no tých, ktorí si chcú rozšíriť úložisko o microSD kartu už zasa nie. Redmi Note 13 Pro 5G prichádza s podporou dualSIM pri dvoch fyzických nano SIM alebo kombinácii eSIM s nano SIM. Slot pre microSD kartu v jeho výbave však nenájdete, no v dnešnej dobe je už aj tak pohodlnejšie využiť na zálohu údajov skôr nejaké to cloudové úložisko. Kapacita 256 GB je taktiež v telefóne dostatočná na to, aby ste nepotrebovali svoje úložisko rozširovať.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Medzi skvelé vychytávky telefónu by som rada zaradila aj kvalitné duálne reproduktory s podporou Dolby Atmos. Pri používaní modelu Redmi Note 13 Pro 5G som nemala potrebu využívať Bluetooth reproduktor, aby mi zvuk netrhal uši. Na moje pomery bol celkom kvalitný a na bežné využívanie určite postačí.

Batéria modelu Redmi Note 13 Pro 5G je nadpriemerná

Výrobcovia smartfónov zvyčajne pri telefónoch volia štandardne kapacitu 5000 mAh, čo je bežne stropom. Redmi sa tu však rozhodlo nasadiť až 5100 mAh batériu, čo môže byť menším rozdielom na prvý pohľad, no aspoň pár minút používania navyše vám to dať môže. Pri používaní telefónu som dokázala dostať približne 5 hodín SOT, pričom v kombinácii so 67 W nabíjaním môžete s telefónom stráviť počas dňa dostatok času. Telefón by som pritom charakterizovala ako klasicky jednodenný, pri menej náročnom používaní by vám mal vedieť vydržať aj dlhšie ako jeden deň.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Nabíjanie pri výkone 67 W je už dnes bežné nielen vo vyššej strednej triede telefónov, ale aj pri vlajkových lodiach. Nabíjanie teda netrvá vôbec dlho a oceníte to najmä pri nárazovom nabíjaní, keď za krátky čas potrebujete svoj telefón nabiť čo najviac. Celkové nabíjanie z 0 na 100 % mi pritom trvalo približne 50 minút, čo je za mňa slušná hodnota.

Xiaomi HyperOS sa zatiaľ nekoná

Tak, ako naznačovali skoršie úniky pred predstavením telefónu, Redmi Note 13 Pro 5G rovnako ako celá séria smartfónov prichádza s Androidom 13 v kombinácii s nadstavbou MIUI 14. Novinka teda neprináša systém Xiaomi HyperOS, na ktorý si po jeho kúpe ešte chvíľu počkáte. Model pri spustení ponúkne bezpečnostnú záplatu systému na november 2023, no okamžite po jeho prvom spustení sa mi objavila aktualizácia s bezpečnostnou záplatou na január 2024.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Často sa však pýtate na reklamy, ktoré sa v systéme opäť nachádzajú. Xiaomi si týmto spôsobom kompenzuje cenu telefónu, no nezasahuje to do používania modelu až príliš. V prípade Redmi Note 13 Pro 5G som sa stretla s reklamami najmä v rámci systémových aplikácií ako je Zabezpečenie či Hudba. Viaceré tieto systémové aplikácie však pravdepodobne ani len nevyužijete, reklamy vás teda nebudú bombardovať zo všetkých strán.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Za zmienku podľa mňa stojí aj počet predinštalovaných aplikácií, ktoré v modeli Redmi Note 13 Pro 5G nájdete. Okrem štandardných aplikácií od Xiaomi či Googlu tak narazíte aj na niekoľko hier, ktoré pravdepodobne pri nastavovaní telefónu odinštalujete, ak teda nepatríte medzi milovníkov hier na štýl praskania bubliniek rovnakých farieb či vkladania farebných blokov do priestoru. V balíku predinštalovaných aplikácií som našla aj Facebook, TikTok, LinkedIn, Spotify, Booking, Netflix a Fitbit. Ak sa rozhodnete pre používanie niektorej z nich, odporúčam vám ich okamžite aktualizovať. Tieto aplikácie je však možné aj odinštalovať a nezaberať si nimi priestor na úložisku.

Redmi Note 13 Pro 5G prichádza s až 200 Mpx fotoaparátom

Fotoaparát je skutočnou prednosťou modelu Redmi Note 13 Pro 5G, najmä teda v prípade hlavného snímača. Ten má až 200 Mpx a ide o Samsung ISOCELL HP3, ktorý možno nájsť aj v modeloch ako HONOR 90 5G či Realme 11 Pro+. Snímky z modelu Redmi Note 13 Pro 5G môžem len pochváliť, a to ako pri lepších, tak aj horších svetelných podmienkach. Ďalšími snímačmi, ktorými Redmi Note 13 Pro 5G disponuje, sú 8 Mpx ultraširokouhlý a 2 Mpx makro snímač. Tu Redmi pristúpilo k cenovo efektívnemu riešeniu, keďže niekde sa šetriť muselo.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Pri používaní telefónu však budete pravdepodobne využívať najmä hlavný širokouhlý snímač s 200 megapixelmi, ktorý fotí naozaj pekne. Okrem neho využijete aj 16 Mpx selfie fotoaparát umiestnený v priestrele displeja, ktorého snímky si skutočne užijete. Za bežného svetla sú selfie snímky vyhotovené modelom Redmi Note 13 Pro 5G v naozaj dobrej kvalite, pri horšom osvetlení prichádza k zhoršeniu kvality, stále sú však použiteľné.

Redmi Note 13 Pro 5G v rámci platformy DxOMark obsadil 8. priečku najlepších fotomobilov v cenovej kategórii high-end, teda od 400 do 600 amerických dolárov. Ak by sme však vzali do úvahy našu slovenskú cenu, model by sa presunul do kategórie advanced, teda od 200 do 400 amerických dolárov. Tam by s výsledkom 120 bodov obsadil s prehľadom prvú priečku.

Video poteší optickou stabilizáciou obrazu

Model Redmi Note 13 Pro 5G umožňuje natáčať video pri maximálnej kvalite 4K 30 fps. Okrem toho v telefóne nájdeme aj optickú stabilizáciu obrazu a výsledky stoja podľa mňa za to. Tu však platí pravidlo radšej raz vidieť ako stokrát počuť, preto vám odporúčam pozrieť sa aj na našu videorecenziu, v ktorej nájdete vzorky videa v denných aj nočných podmienkach a priniesli sme vám v nej aj ukážku selfie videa v kvalite 1080 p 60 fps.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Galéria fotiek vytvorených modelom Redmi Note 13 Pro 5G

Fotoaparáty modelu Redmi Note 13 Pro 5G sme si už predstavili. Teraz sa však pozrieme na vzorky snímok, ktoré sa mi podarilo telefónom zachytiť, a či sa vám páči ako telefón fotí je, už na vašom posúdení. Musím však spomenúť, že snímky sú na účely webu komprimované a ak by ste sa na ne chceli pozrieť v plnom rozlíšení, nájdete ich na úložisku OneDrive.

Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G_vzorka fotky_19Zdroj: TOUCHIT

Verdikt

Telefóny zo série Redmi Note od Xiaomi veľmi dobre poznám. Ich evolúciu sledujem už od prvého modelu série a musím povedať, že ma príjemne prekvapuje, kam sa výrobca s touto sériou každým rokom posúva. Redmi Note 13 Pro 5G je druhým najdrahším modelom novej série telefónov, no nestojí pritom veľa. Zaplatíte zaň len 369 eur, pričom ide o pamäťovú konfiguráciu s 8 GB RAM a 256 GB interného úložiska. Telefón pritom ponúka konštrukciu príjemnú do ruky, certifikáciu IP54, krásny 120 Hz AMOLED displej a veľkú 5100 mAh batériu so 67 W nabíjaním. Bonusom je aj čipset Snapdragon 7s Gen 2, vďaka ktorému telefón beží svižne aj pri náročnejších úkonoch.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Ak by som si teraz mala vyberať telefón v kategórii vyššej strednej triedy, pravdepodobne by som po ňom siahla. V predaji na Slovensku je síce aj model Redmi Note 13 Pro+ 5G, no ak vezmem do úvahy pomer cena/výkon, jeho lacnejší súrodenec mi lepšie trafil do noty.

Redmi sa s modelom Redmi Note 13 Pro 5G dostalo na úroveň, kam prišlo materské Xiaomi so svojimi Lite modelmi. A aj keď v minulých rokoch bolo Redmi považované za nižšiu triedu ako Xiaomi, tak s modelom Redmi Note 13 Pro 5G určite nešliapnete vedľa.

Cena: 369 eur

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Páči sa nám

  • Plochý displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou
  • Elegantné farebné prevedenia
  • Zadná strana nechytá odtlačky prstov
  • Svižný chod telefónu vďaka čipsetu Snapdragon 7s Gen 2
  • IP54
  • Ochrana displeja Corning Gorilla Glass Victus
  • Čierny obal v balení, ktorý počas používania nezožltne
  • Čítačka odtlačkov prstov konečne v displeji

Nepáči sa nám

  • Nič podstatné

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.