Lacný tablet môžete využiť na rôzne každodenné úkony.

Redmi Pad SE je kvázi novinkou od spoločnosti Xiaomi v segmente tabletov. Za cenu 189 eur ponúka všetko, čo by ste v tejto cenovej kategórii očakávali, no možno ešte trochu viac. Niekto by si možno povedal, že zariadenie s takouto cenou nemôže byť snáď ani použiteľné, no po pár týždňoch s týmto tabletom môžem zhodnotiť, že to tak nie je. A preto by som rada zhrnula svoje skúsenosti s týmto zariadením a vyzdvihla jeho prednosti i nedostatky.

Značka Redmi je cenovo dostupnou sesterskou spoločnosťou od Xiaomi a tablet Redmi Pad SE dokonale spadá do jej politiky. Za nízku cenu ponúkne základné špecifikácie pre tých menej náročných.

Konštrukcia je spracovaná skutočne kvalitne

Keď som prvý raz chytila do ruky tablet Redmi Pad SE, určite by som nepovedala, že ide o také lacné zariadenie. Hliníková konštrukcia zo zadnej strany s hliníkovým rámikom pôsobí drahším dojmom, ako tablet skutočne stojí. Celkovo sa tablet držal v ruke príjemne, je však dobré poznamenať, že s rovnakou konštrukciou prišiel aj základný Redmi Pad, ktorý je lepšie vybavenou verziou tabletu. Na jeho recenziu sa môžete pozrieť na tomto odkaze.

Tablet Redmi Pad SE disponuje 11-palcovým IPS displejom s rozlíšením 1200 x 1920 pixelov a pomerom strán 16 : 10. Osobne sa mi s ním pracovalo veľmi dobre, potešila ma aj maximálna úroveň obnovovacej frekvencie, ktorá bola 90 Hz. Svietivosť displeja je 400 nitov, displej teda nepatrí medzi najjasnejšie, to mi však nerobilo problém.

Pri bežnej práci s dokumentmi, čítaní či vytváraní poznámok som nezachytila žiadne problémy s displejom a Redmi Pad SE bol v tomto plne spoľahlivý.

Redmi Pad SEZdroj: TOUCHIT
Redmi Pad SE

Reproduktory oceníte najmä pri sledovaní filmov či videí

Štyri reproduktory s Dolby Atmos som si zamilovala. Na zariadenie, ktoré nestojí ani 200 eur šlo o kvalitné reproduktory, ktoré som využívala najmä pri sledovaní filmov aj videí. Nemala som však problém zapnúť si aj hudbu bez toho, aby som tablet pripájala na Bluetooth reproduktor. Voči reproduktorom v zariadení som zvyčajne skeptická a radšej svoj smartfón aj počítač pripojím práve k Bluetooth reproduktoru. V prípade tabletu Redmi Pad SE som to však nepotrebovala.

Nemôžem ale povedať, že reproduktory budú vyhovovať každému. Náročnejší používatelia by mohli povedať, že ich kvalita nie je úplne špičková. Stále však treba myslieť na to, aká je cieľová skupina pre tento lacný tablet a rovnako aj na jeho nízku cenu.

Výhodou tabletu je aj prítomnosť 3,5 mm konektora. Ak by ste teda k nemu chceli pripojiť napríklad káblové slúchadlá, nerobilo by to žiadny problém.

Redmi Pad SEZdroj: TOUCHIT
Redmi Pad SE

Výkon odpovedá cene

Srdcom tabletu Redmi Pad SE je čipset Snapdragon 680, ktorý ostatne môžete nájsť aj v lacnom smartfóne s označením Redmi Note 11. Klasifikuje sa medzi čipsety, ktoré nájdete v zariadeniach strednej triedy, neočakávajte teda zázraky, skôr dobre spracovanú strednú triedu.

Pre koho je tento tablet vhodný? Úprimne môžem povedať, že by som ho využila na školské potreby, teda na písanie poznámok, čítanie dokumentov, e-mailovú komunikáciu a v neposlednom rade aj surfovanie na internete. Na tieto účely som ho aj využívala a nezaznamenala som žiadne obmedzenia, ktoré by mi v rámci bežného používania prekážali.

Rovnako by som ho však odporúčala aj na každodenné používanie, keď si chcete so sebou prenášať zariadenie s väčším displejom na sledovanie filmov alebo videí. Redmi Pad SE tak môže byť skvelým pomocníkom do domácnosti pre prípady, kedy nechcete používať klasický notebook.

Z oblasti výkonu taktiež konštatujem, že Redmi Pad SE nemá problém so zvládaním hrania menej náročných hier. Ak by ste však chceli hrať už niečo náročnejšie na grafiku, museli by ste sa uspokojiť pravdepodobne s jej nižšou kvalitou.

Redmi Pad SEZdroj: TOUCHIT
Redmi Pad SE

Systém v podaní (takmer) najnovších verzií

Operačný systém Android 14 je na trhu ešte len krátko na to, aby ste ho mohli očakávať v tablete Redmi Pad SE. V čase môjho využívania tabletu využíval operačný systém Android 13 spolu s nadstavbou MIUI Pad 14. Ide taktiež o rovnaké verzie systému, s akými bol tablet predstavený.

MIUI Pad 14 je inak zaujímavou verziou nadstavby. Ide o špeciálne upravenú nadstavbu MIUI, ktorá je pochopiteľne určená pre tablety. Prináša tak špeciálne funkcie ako napríklad možnosť uložiť vedľa seba dve aplikácie a pracovať s nimi súčasne. Výhodou však je aj možnosť zapisovania si poznámok pomocou stylusu alebo priamo prstom. Do poznámok tak môžete pridať aj rôzne grafy, ktoré by ste si bežne nakreslili len na papier.

Redmi Pad SEZdroj: TOUCHIT
Redmi Pad SE

Fotoaparát a batéria

Fotoaparát tabletu disponuje jedným 8-megapixelovým snímačom, ktorý slúži skôr na vytváranie priemerných fotografií. Základné snímky napríklad dokumentov ním odfotíte, na čo primárne slúži. Len málokto však využíva tablet na pravidelné fotografovanie, preto je takýto fotoaparát v prípade tabletu Redmi Pad SE úplne dostačujúci.

Selfie fotoaparát sa nachádza v širšej strane tabletu a má 5 megapixelov. Využijete ho najmä na videohovory, ale predpokladám, že selfie snímky si budete vytvárať skôr na váš smartfón.

Výdrž tabletu musím vyzdvihnúť, a to najmä pre 8000 mAh batériu. Tablet som pri bežnom používaní do školy na prednášky či pri pozeraní filmov nabíjala pokojne aj po štyroch dňoch. Tu však skutočne záleží na tom, akým spôsobom tablet využívate. Môže vám teda vydržať aj kratšie či výrazne dlhšie.

Nabíjanie je v tablete vyriešené pomocou USB-C konektora, pričom adaptér na nabíjanie spolu s káblom nájdete v balení. Redmi Pad SE podporuje 10 W nabíjanie, čo nie je veľa, najmä teda pri 8000 mAh batérii. Pomalšie nabíjanie však vôbec nerobí problém, keďže prvých 50 % batérie som nabila už za jednu hodinu. Nabitie na 80 % mi trvalo približne hodinu a pol, čo by pokojne vydržalo aj na niekoľko dní používania.

Čo je však škoda, Redmi Pad SE nedisponuje možnosťou využitia NFC, GPS či mobilného pripojenia. Vo výbave však nájdete slot pre microSD karty a poteší aj Bluetooth 5.0.

Redmi Pad SEZdroj: TOUCHIT
Redmi Pad SE

Verdikt

Využívanie tabletu nie je pre každého. Niekto si s ním vie predstaviť plne fungovať napríklad namiesto notebooku, iný zasa tablet položí na stôl a dúfa, že sa mu jedného dňa naskytne príležitosť, keď s ním bude môcť pracovať. Ak však chcete zistiť, či vám bude používanie tabletu vyhovovať alebo nie, prípadne kúpiť takýto tablet vášmu dieťaťu, odporúčam Redmi Pad SE všetkými desiatimi.

Využijú ho rovnako aj menej nároční používatelia a svoju cieľovú skupinu má teda jasne určenú. Určite by som si však vedela predstaviť, že by bol skvelým vianočným darčekom pre vaše dieťa či príbuzného, ktorý rád pozerá filmy na väčšom displeji ako na displeji smartfónu.

Redmi Pad SE má výhodu v cene, ktorá je aktuálne na úrovni 189 eur pre pamäťovú konfiguráciu 4/128 GB. Nejde však len o zariadenie, ktoré by využili len menej nároční používatelia, na svoje si prídu určite aj študenti, ktorí preň nájdu využitie napríklad pri čítaní kníh, študijných materiálov alebo vytváraní poznámok. Xiaomi je jednoducho majstrom vo vytváraní aj lacnejších zariadení s lepšími funkciami a Redmi Pad SE to opäť potvrdzuje.

Cena: 189 eur

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Páči sa nám

  • Kvalitne spracované šasi
  • Hlasné reproduktory s Dolby Atmos
  • Veľká kapacita batérie
  • 90 Hz displej
  • USB-C
  • Cena

Nepáči sa nám

  • Menej jasný displej

Technické špecifikácie:

 Redmi Pad SE
Operačný systémAndroid 13, MIUI Pad 14
Formát SIM kartynie  
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 128 (testovaný model)
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 680, 8-jadrový, až 2,4 GHz
Displej, HDRIPS, Nie
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]11,0 / 1200 × 1920, 16 : 10, 90 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, ABGNac, nie, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video8 Mpx (f/2.0), Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx (f/2.2), Full HD, 30 fps
Batéria8000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]255,5 × 167,1 × 7,4 / 478
NabíjanieUSB-C, 10 W
Cena v dobe uvedenia na trhod 189 eur

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.