Ponúka základnú výbavu v kvalitnom šasi a s pekným displejom.

Redmi Pad je najlacnejší tablet značky Xiaomi, pokiaľ berieme do úvahy oficiálne slovenské ceny. A podobne ako Redmi telefóny, aj Redmi tablet sa snaží zaujať pomerom cena/výbava a stať sa obľúbenou voľbou pre používateľov, ktorí hľadajú cenovo dostupný tablet.

Redmi Pad som testoval mesiac a v tejto recenzii zhodnotím kľúčové poznatky z jeho používania. Veľké prekvapenia však nečakajte – používateľský zážitok je hodný mena Redmi.

Redmi PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Redmi Pad

Kvalitné hliníkové šasi a dobrý displej

Redmi Pad má rozmery 250,4 × 158 × 7,05 mm, hmotnosť je 445 gramov. Chválim kvalitu konštrukcie, ktorá je z hliníka. Tablet vďaka tomu pôsobí luxusnejším dojmom, ako by ste od 250-eurového tabletu čakali. Treba však objektívne povedať, že hliníková konštrukcia sa v posledných rokoch udomácnila aj v segmente lacných tabletov, čo potvrdil aj Realme Pad z roku 2021.

Potešil ma aj 10,6-palcový IPS displej s rozlíšením 2000 × 1200 pixelov a obnovovacou frekvenciou 90 Hz. Pomer strán je 5 : 3 – osobne by som preferoval, keby bola kratšia hrana ešte o niečo širšia, avšak z hľadiska bežného používania si na tento formát zvyknete. Pokiaľ tablet nevyžadujete primárne na prácu, tak by vás pomer strán nemal obmedzovať.

Maximálny jas dosahuje 400 nitov a výrobca sa chváli aj zabudovanou ochranou tlmenia modrého svetla. Z praktického hľadiska môžem potvrdiť, že s Redmi Padom sa mi večer pracovalo citeľne lepšie ako s Realme Padom či Nokiou T20. Moje oči neboli z tabletu unavené, hoci, TCL NXTPAPER 10s je v tomto smere stále neprekonaný.

Redmi PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Redmi Pad

90 Hz a štyri reproduktory sú super

Redmi Pad si zaslúži pochvalu najmä za 90 Hz obnovovaciu frekvenciu displeja. Táto vlastnosť je veľmi návyková, a keď používam konkurenčné tablety so 60 Hz displejmi, prekáža mi to – platí to aj pre iPad (2022) 10. generácie. Vďaka 90 Hz displeju pôsobí tablet svižnejším dojmom, pretože animácie sú plynulejšie.

Podporu HDR od tabletu nečakajte. Niežeby to bolo prekvapením vzhľadom na jeho cenu, avšak je vhodné to spomenúť. Netflix si pozriete vo Full HD rozlíšení.

Tablet je vybavený štyrmi reproduktormi s Dolby Atmos. Tie ponúkajú hlasnú reprodukciu zvuku s dobrou dynamikou a jasnými výškami. Niekto by možno ocenil výraznejšie basy, avšak aj napriek tomu hodnotím kvalitu reproduktorov ako dobrú. Na sledovanie videí, hranie a počúvanie hudby poslúžia výborne.

Redmi PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Redmi Pad

Výkon postačuje

Tablet poháňa procesor MediaTek Helio G99 v kombinácii s 3/4 GB RAM a 64/128 GB úložiskom v závislosti od konfigurácie. Na test som mal k dispozícii konfiguráciu so 4 GB RAM a 128 GB úložiskom. Odporúčam ju, ak zvažujete kúpu tohto tabletu. V dobe publikovania tejto recenzie sa dal Redmi Pad zakúpiť za rovnakú cenu vo verzii 3/64 aj 4/128.

V teste AnTuTu som nameral 314-tisíc bodov, v PCMark to bolo 9325 bodov. Grafický výkon procesora je obmedzený, čo sa prejavuje výsledkom 1250 bodov v teste 3DMark Wild Life. V praxi to znamená, že ak si budete chcieť zahrať graficky náročnejšie hry, treba sa uspokojiť s nízkou alebo strednou kvalitou grafiky. Stabilita tabletu aj v záťaži bola veľmi dobrá.

Z hľadiska bežného používania je výkon postačujúci. Na tablete som pozeral videá, surfoval internetom, vybavoval emaily, pracoval s dokumentmi a hral nenáročné hry. Vo všetkých prípadoch bol používateľský zážitok na dobrej úrovni a nemal som pocit, že ma tablet obmedzuje. Pripomínam, že som testoval konfiguráciu 4/128.

Redmi PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Redmi Pad

Android 12 s nadstavbou MIUI Pad 13

Redmi Pad má predinštalovaný operačný systém Android 12. V dobe testovania som dostal aktualizáciu s bezpečnostnými záplatami k 1. decembru 2022. Tablet by mal dostať aktualizáciu na Android 13, avšak ďalšia podpora je otázna.

Nadstavba MIUI Pad 13 ponúka niekoľko praktických funkcií. V spodnej časti sa nachádza dok s aplikáciami, ktorý je možné kedykoľvek vysunúť dotykovým gestom smerom hore zo spodnej časti displeja. Treba si všimnúť dve šedé čiarky a na ich mieste vykonať gesto. Z doku môžete rýchlo aktivovať inú aplikáciu, prípadne ju môžete zapnúť v režime plávajúceho okna – stačí podržať prst na ikone aplikácie.

Redmi Pad vďaka tomu umožňuje používať dve aplikácie súčasne a to buď vedľa seba alebo v režime celej obrazovky + v malom okne. Pre porovnanie, Xiaomi Pad 5 umožňuje používať až 3 aplikácie súčasne – jednu na celú obrazovku a ďalšie dve v malých oknách.

Ďalšou užitočnou vlastnosťou je Režim čítania, ktorý tlmí modré svetlo. Môžete si ho aktivovať automaticky alebo manuálne. Okrem klasického režimu s tlmením modrého svetla je k dispozícii aj režim Papier, ktorý znižuje záťaž očí špeciálnou textúrou a obmedzením niektorých farieb. Jednotlivé nastavenia si môžete prispôsobiť.

Redmi PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Redmi Pad

Selfie kamera v širšej hrane

Podobne ako iPad (2022), aj Redmi Pad má selfie kameru zabudovanú do širšej hrany. Tablet je vďaka tomu navrhnutý, aby ste ho pri videohovoroch používali v režime na šírku, čo dáva väčší zmysel v porovnaní s režimom na výšku.

Selfie kamera má rozlíšenie 8 Mpx a 105° zorné pole, čo sa môže zísť v niektorých situáciách. Tablet však neponúka viacero režimov snímania, ak by ste si napríklad potrebovali zúžiť zorné pole. Zadná kamera má takisto 8 Mpx a v oboch prípadoch je k dispozícii záznam videa vo Full HD pri 30 fps.

8000 mAh batéria ponúka slušnú výdrž. V teste PCMark Battery Life som nameral 20,5 hodiny s polovičným nastavením jasu displeja. V rámci reálneho používania bude výdrž o niečo kratšia, ale vo všeobecnosti je veľmi dobrá. Tablet podporuje 18 W rýchle nabíjanie.

Redmi Pad neobsahuje 3,5 mm jack, NFC ani GPS. K dispozícii nie je verzia s podporou mobilnej konektivity. Vo výbave tabletu sa nachádza microSD slot, Wi-Fi 5 a Bluetooth 5.2.

Redmi PadZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Redmi Pad

Verdikt

Redmi Pad je slušný Android tablet s atraktívnym pomerom cena/výbava. Jeho silnými stránkami sú kvalita konštrukcie, 90 Hz displej, reprodukcia zvuku a dobrá výdrž. Tablet nemá vyslovené nedostatky, ak teda nehľadáte tablet s NFC či GPS čipom, resp. herný tablet – v takom prípade si však treba priplatiť.

Výkon procesora MediaTek Helio G99 postačuje na bežné používanie a odporúčam konfiguráciu so 4 GB RAM.

Cena: od 249 eur

Zapožičal: Xiaomi

Páči sa nám

  • Dobrý pomer cena/výbava
  • 90 Hz displej
  • Dobrá reprodukcia zvuku
  • Kvalitná konštrukcia
  • Dobrá výdrž batérie
  • Používanie dvoch aplikácií súčasne
  • Režim čítania

Nepáči sa nám

  • Základný model začína s 3 GB RAM

Technické špecifikácie:

 Redmi Pad
Operačný systémAndroid 12, zabezpečenie 1. 12. 2022
Formát SIM kartynie  
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 128 (testovaný model)
Procesor [max. frekvencia]MediaTek Helio G99, 8-jadrový, až 2,2 GHz
Displej, počet farieb, HDRIPS, 1 miliarda, Nie
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]10,6 / 2000 × 1200, 5 : 3, 90 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, ABGNac, nie, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video8 Mpx (f/2.0), Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx (f/2.3), Full HD, 30 fps
Batéria8000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]250,4 × 158 × 7,05 / 445
NabíjanieUSB-C, 18 W
Cena v dobe uvedenia na trhod 249 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark314 421
PCMark for Android – Work 3.09 325
3DMark Wild Life / Stress Test1 250 / 99,30 %
Úložisko – PCMark Storage 2.019 406

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit