Domáci server pre náročných a na všetky typy katastrofických scenárov.

NAS servery sa stávajú čoraz obľúbenejšími a je to prirodzené. Doma totiž máte veľa zariadení, ktoré dokážu prijímať dáta po sieti. A nemáme na mysli len počítače, smartfóny alebo tablety. Napríklad to môže byť IP kamera, ktorej dáta sa budú ukladať práve na váš sieťový NAS disk. V prípade tohto modelu je výbava skutočne nadštandardná.

Kto si kupuje model QNAP TVS-682T, vie čo chce. Pri tejto cenovke a možnostiach je jasné, že používatelia potrebujú naozaj pokročilé riešenie. Ujme sa v domácnosti profesionála alebo vo vašej kancelárii.

Hardvérová výbava

Toto výkonné zariadenie je určené nielen na bežné dátové prenosy ale aj streaming videa v 4K. Hlavný výkon zabezpečuje dvojjadrový procesor Intel Core i3-6100 s frekvenciou 3,7 GHz. Kapacita RAM je 8 GB RAM a postačuje na náročnejšie vyťaženie. Napríklad pri aktívnom používaní NAS servera, ak na ňom máte napríklad emailový server, redakčný systém a zároveň si púšťate filmy do tabletu a zálohujete vaše počítače. Maximálna podporovaná kapacita je 64 GB.

Je tu priestor pre štyri 3,5“ disky a dva 2,5“ modely. Ideálne na vloženie SSD, no my sme použili 2,5“ šachtu na 2 TB disk v tomto formáte. Je tu dostatočná rezerva a do šachty sa zmestia aj takéto kapacity, ide totiž o mierne hrubšie disky a do notebooku by sa vám nevošiel. V prípade super náročného využitia si môžete do NASky pripojiť až dva M.2 SSD disky a využiť ich na cachovanie dát.

Do sieťového disku sa dá pripojiť 5 USB zariadení. Na zadnej strane sú štyri porty a na prednej je jeden porty, všetky v USB 3.0 konfigurácii. Jedným z hlavných rozdielov oproti menej vybaveným NAS riešeniam je možnosť pripojiť ju priamo na monitor (3 × HDMI). Aj preto je tu taká výbava portov.

Pripojíte klávesnicu a myš a ešte zostanú porty napríklad na externé USB disky. Je tu zabudovaný reproduktor a nechýba 3,5 mm výstupný audio konektor. Pripojenie do internetu sa dá nastaviť rôznymi spôsobmi a to buď agregáciou alebo zálohovanou linkou. V každom prípade, tu sú 4 gigabitové LAN porty a dva špeciálne 10GBase-T. No a v neposlednom rade je tu dvojica Thunderbolt portov.

Možnosti využitia

NASka sa dá využiť na prevádzku virtuálnych počítačov, využitiu sa prakticky medze nekladú. Prvotná inštalácia je takmer automatická a vyberáte si dva základné scenáre. Prvý je využitie na domáce účely, druhý na firemné. V zásade neurobíte chybu ani jedným inicializačným nastavením.

Kompletnú konfiguráciu systému si môžete spraviť dodatočne. Prvotné nastavenia vyžadujú základné zaradenie do siete, pridelenie IP adries, povolenie hlavných sieťových služieb, konfiguráciu diskov atď. Všetko sa dá spraviť hneď na začiatku ale neskôr je k dispozícii aj nástroj na konfiguráciu diskových polí, výber súborového systému atď.

Operačný systém QTS sa podobá na Ovládací panel Windows alebo plochu tohto operačného systému. Všetky aplikácia, ktoré si nainštalujete do systému sa budú na tejto ploche zobrazovať. Vo výbave sú špeciálne aplikácie ako Photo Station, Music Station, Video Station alebo napríklad Download Station či Virtualization Station.

Ovládací panel umožní prístup k nastaveniam oprávnení používateľa alebo celých skupín. Toto je tak pokročilé zariadenie, že nemá príliš cenu rozoberať základné veci ako možnosť prevádzky web servera, detailné nastavenie systému alebo definovanie FTP prístupov. Okrem základných vecí, ako možnosť rozbehať tlačový server a pripojiť k USB portu obyčajnú tlačiareň, je tu možnosť vytvoriť si tu vlastný VPN server. Možnosti tohto systému si môžete pozrieť na našich obrázkoch v galérii.

Verdikt

QNAP TVS-682 je špičkové zariadenie a patrí do segmentu profesionálnych NAS riešení. Vytvoríte si svoj vlastný cloud, server rôzneho druhu a stanica je konfigurovaná tak, aby sa do nej vošlo 6 hlavných diskov a mali ste možnosť medzi sebou zálohovať dáta. Až pri testovaní tohto systému sme zistili, že tento raz nie je limitom samotné NAS ale náš sieťový router.

Tento model odporúčame viac do firmy, kde nájde svoje využitie, najmä ak chcete mať dáta u seba a nie v cloude cudzích firiem. Disky sú hot-swapové a kedykoľvek sa dajú vymeniť. Cena je vyššia, no toto je jedna z najpokročilejších diskových staníc, aké môžete na trhu nájsť.

Zapožičal: AGEM Computers

Cena: 1498,80 EUR

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.