Menšia verzia z trojice nových modelov Galaxy A3/A5/A7 je veľmi podarená.

V prípade Galaxy A3 ide o malý a šikovný telefón, ktorý je určený všetkým s dôrazom na kompaktný smartfón. Veľmi sa nám páčilo skĺbenie tela a 4,7″ Super AMOLED displeja. Má oblý 2,5D Gorilla Glass displej a kovové telo so sklom vpredu a vzadu vyzerá vynikajúco. Veľmi dobre sa drží v ruke. Pod displejom nechýba tradičné tlačidlo Domov, no v tejto verzii vynechal výrobca snímač odtlačkov prstov. Ostatné prvky sú po vzore z troch telefónov, teda aj aj microUSB a audio konektor je na spodnej hrane. Fotoaparát jemne vyčnieva zo zadnej strany, no je chránený vyvýšeným štvorcom so zaoblenými hranami. Výrobca si dal záležať aj na tomto prvku a tak nebude škriabať stôl, ako iné smartfóny s hliníkovou obručou krytia skla fotoaparátu.

Systém je aj so štvorjadrovým CPU svižný. Tu sa netreba obávať nižšej „papierovej“ konfigurácie oproti vyšším modelom tejto série. Občas sa stalo, že systém zatuhol, no nešlo o nič vyslovene problematické. O niekoľko sekúnd sa zase „prebral“ a pokračovali sme v práci, akoby sa nič nestalo. Na klávesnici od Samsungu sa píše dobre a tu sme overili, že netreba mať obavy ani z užšieho tela. Aj keď nemá A3-ka funkciu rýchleho nabíjania, s dodávanou nabíjačkou ho nabite rýchlejšie, ako iné smartfóny s rovnakým akumulátorom.

Prečítajte si tiež recenziu na Prestigio Grace S5 LTE

Je to plnohodnotný telefón, len je menší a má aj nižšie rozlíšenie displeja. HD rozlíšenie nám postačovalo, čo však vytýkame, je menšia kapacita RAM. Samsung sa síce snaží aj o to, aby bolo zaradenie lacnejšie, ale na kapacite RAM by sa šetriť nemalo. Fotoaparát fotí dobre, na bežné fotky aj za šera sa dajú použiť, my sme ho tradične vyskúšali pri umelom osvetlení, v kancelárii, v kaviarňach a pri zamračenom počasí vonku. Niektoré fotky boli prejasnené a s vyššou dávkou šumu. Zaostrovanie je presné, no mohlo byť aj rýchlejšie.

Hodnotenie

+ rozmery a konštrukcia, celkový dojem z používania, kvalitný displej
– menšia kapacita RAM a pomalšie zaostrovanie

Cena: 309 EUR
Zapožičal: Samsung Slovensko

Verdikt touchIT

Samsung Galaxy A3 je naozaj veľmi podarený telefón a urobil na nás veľký dojem. Má vynikajúci AMOLED displej, dobre sa drží v ruke a celkovo používa. Hraničný kompromis v podobe 1,5 GB RAM dokážeme prekonať. Keď výrobca doladí rozhranie pre tento model, bude bezchybný.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuSamsung Galaxy A3 (2016)
Operačný systémAndroid 5.1.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]1500 / 16 000
Procesor1,5 GHz, 4-jadrový, Snapdragon 410
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,7 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, BGN, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2300 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]12 / neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]135 × 65 × 7 / 132
ZapožičalSamsung Slovensko
Cena [EUR s DPH]309
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score33297
PCMark for Android – Work performance4082
3DMark Sling Shot – Total score279
Graphic233
Physics908
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.