Novinka od spoločnosti Prestigio mieri hlavne k používateľom hľadajúcim cenovo dostupný telefón s LTE pripojením.

Konštrukčne je telefón vydarený, ťaží hlavne z tenkého profilu. Zadný kryt je z plastu, no vyzerá dobre aj vďaka jemnému šrafovaniu. Ovládacie prvky sú umiestnené štandardne, až na microUSB konektor. Ten je v hornej časti telefónu. Ak ho budete nabíjať a  nabíjačku máte pod stolom, budete mať pravdepodobne problém s používaním telefónu. V našom prípade to padlo vhod, keďže nabíjačku máme zapojenú v predlžovačke na pracovnom stole.

Reproduktor je umiestnený na spodnej hrane, čo je pomerne častý priestor, kam ho výrobcovia umiestňujú. Výbava fotografa je skromnejšia a na zadnej strane je bežná LED dióda, teda dual-tone LED tu nie je aplikovaná. Fotografie sú použiteľné, závisí od fotografovaného objektu. Ideálne na fotenie menej náročných scén s minimom umelého svetla. Taký vianočný stromček by mohol byť dosť zašumený. Mierne výhrady sme mali k rýchlosti preostrenia vo videu. Takisto náročne presvetlené scény môžu byť jemne zašumené.

Rozhranie od výrobcu je jednoduchšie, nečakajte žiadne výrazné aplikácie nadstavby. Viac sa sústredil na pridanie vlastných aplikácií. Okrem predinštalovaných programov tretích strán tu nájdete eReader Prestigio na čítanie digitálnych kníh alebo vlastný „Obchod Play“ v podobe MultiStore Prestigio.

Prečítajte si tiež recenziu na Microsoft Lumia 950 XL

Telefón má len 1 GB RAM, čo pocítite pri náročnejšom používaní. Po ukončení hry alebo mnohokrát zrolovaného Facebooku, treba byť pri návrate na hlavnú obrazovku trpezlivejší. Naopak, rýchlosť rolovania je až príliš veľká. Pohybom prsta rolujete doslova po stránkach a behom dvoch sekúnd omylom zrolujete aj 10-stranový dokument. Toto nám prekážalo a udržať prst na displeji tak, aby ste sa nedostali „neopatrným“ pohybom na koniec webovej stránky, je tak trochu umenie.

RS9420_JPG 500x500pixels_web2016_3_nowat

Zároveň je to jedno z mála zariadení, ktoré ešte podporujú pôvodnú veľkosť SIM karty. Je to Dual SIM telefón, druhý rozmer je Micro. Kritiku smerujeme ku kapacite úložného priestoru. Papierovo je tu 8 GB, čo je málo. To, že reálne máte k dispozícii len 800 MB, sa dozviete až po zapnutí telefónu. Je to škoda, aj preto sa nám nepodarilo nainštalovať benchmarkové nástroje. Nutnosť použitia pamäťovej karty je jasná, no počítajte s tým, že nie všetky aplikácie pôjdu nainštalovať na kartu. Napríklad Facebook a ten si vypýta viac ako 200 MB z dátového priestoru.

Hodnotenie

+ dizajn a vyhotovenie, podpora LTE, video vo Full HD @30 fps, cena
– zhoršené reakcie pri dotyku displeja, pamäťová kapacita

Cena: 165 EUR
Zapožičal: ASBIS SK

RS9394_JPG 500x500pixels_web2016_3_nowat

Verdikt touchIT

Prestigio Grace S5 LTE je cenovo dostupný LTE telefón. Dizajnovo sa podaril, rovnako aj konštrukčným spracovaním. Technické parametre ho však predurčujú na kancelárske používanie, pri troche trpezlivosti aj na občasné fotenie. Vďaka svojmu tvaru poslúži aj na čítanie elektronických kníh. Výrobca pridal na tento účel aj vlastnú platformu.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuPrestigio Grace S5 LTE
Operačný systémAndroid 5.1.1
Formát SIM kartyDual SIM + Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]1000 / 8 000
Procesor1,3 GHz, 4-jadrový, MT6735
Displej, počet fariebTFT LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 720 × 1080
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDHC
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, BGN, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video8 MPx, autofocus / HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2500 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]145 × 74 × 9 / 143
ZapožičalABSIS SK
Cena [EUR s DPH]165
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total scoreN/A
PCMark for Android – Work performanceN/A
3DMark Sling Shot – Total scoreN/A
GraphicN/A
PhysicsN/A
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.