Toto je šikovný telefón, ktorý sa vám musí zapáčiť.

Má 4,7″ uhlopriečku a obľúbia si ho priaznivci menších telefónov. Je pravda, že na písanie je to už miestami málo, ale používal sa veľmi dobre.

Po dizajnovej stránke si dal výrobca záležať a pridal zaoblenie na prednú stranu s 2.5D displejom a rovnako tak aj na zadnú. Ochranné sklo je takisto zaoblené a telefón tak pôsobí konzistentne z každého uhla pohľadu. Sklenený povrch sa nebude tak šmýkať v rukách a dáva podstatne väčšiu stabilitu. Pozor ale na hladké drevené stoly. Stačí jemný sklon a za pár minút máte telefón na zemi.

Audiokonektor je na spodnej hrane vedľa USB-C konektora. Ostatné prvky sú štandardné, teda na jednej dlhej hrane tlačidlo na vypnutie, na druhej tlačidlo hlasitosti. Zmenou je teraz umiestnenie reproduktora nad tlačidlo hlasitosti. Pri pozeraní filmov si ho nebudete zakrývať, ako keď bol na spodnej hrane. Telefón má certifikáciu IP68, zvládne teda 30 minút v hĺbke 1,5 metra.

Konektory nie sú zakryté a aj napriek tomu je telefón vodotesný. Tým, že je batéria integrovaná, Nano SIM karta a microSD karta má slot na hornej strane. Po novom je aj v A3 čítačka odtlačkov, minulý rok v A3-ke nebola.

Praktické používanie

Letmý pohľad na našu tabuľku benchmarkových výsledkov ukazuje, že toto je výkonný telefón. Áno, za dvojnásobnú cenu kúpite výkonnejšie telefóny, ale tento postačuje v podstate na čokoľvek. Niektoré 3D hry sa načítavajú dlhšie, ale v zásade sme nepociťovali žiaden problém, prečo niektoré z nich nehrať. Jediným limitom sa ukázal menší displej. To aj pri pozeraní filmov. Bola to však otázka zvyku.

Hry sa dali ovládať dobre, len ste si prstami zakryli pomerovo väčšiu časť obrazovky. Naopak, pri počúvaní hudby sa nám zase lepšie držal v ruke vo funkcii hudobného prehrávača. Kapacita RAM je takisto 2 GB, no na rozdiel od LG je tu lepšia správa pamäte a optimalizácia nadstavby od Samsungu.

Páčil sa nám Always-On displej. Tým, že je tu Super AMOLED displej, nie je problém použiť technológiu ambientného displeja s rozsvecovaním len vybraných bodov. Zobrazuje udalosti, čas a dátum a podporuje viaceré témy zobrazenia.

Zmenou prešla nadstavba systému. Rozhranie je zase trochu iné, pekné čisté a prehľadné. Aj napriek preusporiadaniu položiek sa v ňom budete cítiť ako doma. Takisto aj tu je už filter modrého svetla. Nechýba Samsung Cloud na zálohovanie fotiek z galérie a nastavení telefónu. Je to najlepší zálohovací systém priamo od výrobcu. Nepotrebujete mať „rootnutý“ telefón, aby ste zálohovali aj nastavenia väčšiny aplikácií.

Fotografovanie je jedna z oblastí, kde sa dá telefón naozaj dobre použiť. Celkovo hodnotíme fotky ako kvalitné. Subjektívne sa nám pri priamom porovnaní s Galaxy S7 páčili niektoré fotky práve z Galaxy A3. Zaostrovanie je rýchle a stabilné, vyhnete sa neželanému preostrovaniu pri miernom pohybe telefónu.

Hodnotenie

+ prvotriedne spracovanie, Super AMOLED displej, výkon, Samsung Cloud, fotografovanie
– len 16 GB úložisko

Cena: 329 EUR
Zapožičal: Samsung Slovensko

Verdikt

Samsung Galaxy A3 (2017) je špička v strednej triede. Je to skvelý telefón, ktorý prináša úžasné možnosti, vyladené rozhranie, kvalitné fotografie a celkovo vysokú pridanú hodnotu.

Parametre telefónov a výsledky benchmarkov:

Model telefónuSamsung Galaxy A3 (2017)
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorSamsung Exynos 7870, 8-jadrový, max. frekvencia 1,6 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,7 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 Mpx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2350 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]135 × 66 × 8 / 138
KonektorUSB-C
ZapožičalSamsung Slovensko
Cena [EUR s DPH]329
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score44915
PCMark for Android – Performance3733
3DMark Sling Shot – Total score310
Graphic251
Physics1683
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia LG K10 (2017): Smartfón, ktorý vás zaujme nielen cenou

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.