Inovácia sa nevyhla ani väčšiemu z minuloročných Galaxy A smartfónov.

Ide o veľmi vydarený kúsok a pokojne môžeme tvrdiť, že ide o jeden z najkrajších telefónov na trhu. A pritom nemusí byť ani najdrahší. Výrobca použil kovový rám a 2,5D displej s Gorilla Glass 4. Sklo je na hranách jemne zaoblené, a to vpredu aj vzadu. Je to naozaj nádherný telefón. Tiež je veľmi praktický, no zo začiatku sme ho mali obavu držať v ruke. Predsa len je tu vyššia hmotnosť a hoci minimálne, tak aj mierne netradičný tvar. Tento sa nám ale páči viac ako napríklad pri modeli iPhone 6s. MicroUSB aj audiokonektor je na spodnej hrane. Ideálne ak často počúvate hudbu. Výnimočne dobre sú vyhotovené aj tlačidlá na ovládanie hlasitosti a tlačidlo na vypnutie. Po konštrukčnej stránke je to v každom smere výnimočný kúsok.

Pod displejom je tradičné tlačidlo Domov, ktoré je mechanické a zároveň integruje snímač odtlačkov prstov. Použitý je však ešte starý typ, po ktorom je treba prejsť prstom. To je nepraktické a niekedy to nefunguje správne. Na snímač odtlačkov tak radšej zabudnite a je to škoda.

V ostatných prípadoch je to dobre použiteľný telefón. Treba ešte vyladiť firmvér, a hoci sme počas testovania stiahli 23 MB aktualizáciu, stále to nebolo celkom ono. Zlepšili sa odozvy a systém toľko netuhne. V praxi prebehlo spomalenie do troch sekúnd niekoľkokrát za deň. Telefón potom vykonal všetky dotyky, ktoré sme na displeji spravili. Trochu nepohodlné, no toto by nás pri výbere modelu A5 negatívne neovplyvnilo.

Rozhranie ako aj celkové ovládanie má Samsung zvládnuté a nadstavba systému sa nám páčila. No a samozrejme, veľký podiel na celkovom používaní má Super AMOLED displej. Je nádherný a dobre sa naň pozerá. Tiež sme si pochvaľovali super rýchle nabíjanie. S dodávanou nabíjačkou nabijete telefón do plnej kapacity za približne niečo cez hodinu. Stačí pripojiť nabíjačku na 20 minút a máte zase na niekoľko hodín postarané o kapacitu akumulátora. Informácia o tom, že sa použila rýchla nabíjačka, sa zobrazuje v stavovom riadku, ak ho rozbalíte. Hlásenie vás tak nebude aktívne otravovať po pripojení tejto nabíjačky.

Prečítajte si tiež recenziu na Samsung Galaxy A3 (2016)

Použiteľný je aj na fotky a objektív má svetelnosť f/1.9. V praxi to bolo trochu poznať na presvetlených fotkách za bežného dňa. Večer pri umelom osvetlení sme jeho výhody ocenili. V reštauráciách a kaviarňach sa dalo fotiť dobre. No a svoj podiel mala aj optická stabilizácia. Tá je ideálna na fotografie za chôdze, aj keď to nie je ideálny spôsob fotenia.

Telefón podporuje aj platobný systém Samsung Pay cez technológiu Magnetic Secure Transmission a NFC.

Hodnotenie

+ nádherný dizajn, odolné sklo po oboch stranách, rýchle nabíjanie, technologická výbava, optická stabilizácia
– treba ešte vyladiť systém, nespoľahlivý skener odtlačkov

Cena: 399 EUR
Zapožičal: Samsung Slovensko

Verdikt touchIT

Samsung Galaxy A5 je mierne väčší model od A3 a takisto sa nám páčil. Posun od prvej generácie je tu vidieť hlavne v unifikovanom dizajne naprieč sériou. Veľmi dobre sa používa a doslova ho budete radi držať v ruke. Celkový dojem kazí nespoľahlivá čítačka prstov. Tá nie je dotyková a prstom po nej treba prechádzať. Na odomykanie sme použili radšej vzor.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuSamsung Galaxy A5 (2016)
Operačný systémAndroid 5.1.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]2000 / 16 000
Procesor1,6 GHz, 8-jadrový
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGN, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2900 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]16 / neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]149 × 71 × 7/ 155
ZapožičalSamsung Slovensko
Cena [EUR s DPH]399
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score41828
PCMark for Android – Work performance4052
3DMark Sling Shot – Total score329
Graphic269
Physics1478
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.