Prémiových Android tabletov je dnes na trhu minimum a tých nových ešte menej. Samsung je prakticky jediným hráčom, ktorý sa snaží konkurovať iPadom.

Novinka Galaxy Tab S3 kombinuje najnovšie technológie a ako bonus prináša v základom balení stylus S Pen.

9,7-palcový tablet opäť ponúka pomer strán 4:3, ktorý je špecifický najmä pre iPad. Rovnaké je aj rozlíšenie 2048 x 1536. Subjektívne nám takáto výbava vyhovuje, pomer strán je všestrannejší a s tabletom sa pohodlnejšie pracuje pri čítaní webu, kníh alebo pri tvorbe obsahu. Formát oceníte aj pri používaní pera S Pen. Jedinou nevýhodou je o niečo menšia aktívna plocha pri sledovaní videí, ktoré majú širokouhlý formát.

Čo sa displeja týka, chválime jeho kvalitu a najmä Super AMOLED panel. Zobrazenie farieb je výborné a do pozornosti dávame najmä zobrazenie čiernej farby, ktoré je bezkonkurenčné. Tablet takisto podporuje prehrávanie videa v HDR režime, čo aktuálne využijete v rámci služby Amazon Prime Video a Netflix. Galaxy Tab S3 je prvý tablet s podporou prehrávania HDR obsahu.

Predná strana dizajnom neohúri, rozloženie tlačidiel a rámik okolo displeja pripomína predchádzajúcu generáciu, resp. ostatné zariadenia od Samsungu. Tlačidlo Domov funguje ako senzor odtlačkov prstov, ktorý však počas nášho testovania nebol vždy presný. Vedľa neho sú dotykové tlačidlá Späť a zobrazenie posledných aplikácií.

Zadná strana prekvapí kombináciou hliníka a skla, takže Tab S3 svojím spracovaním pripomína smartfón Galaxy S7 alebo S6. Spracovanie konštrukcie vyzerá na pohľad dobre, ale možno by sme ocenili praktickejšie riešenie, aby sa tablet nešmýkal v rukách alebo po stole. Na chrbte sa nachádza aj fotoaparát, ktorý nevystupuje z konštrukcie.

Pri používaní tabletu sme ocenili jeho malú hrúbku na úrovni 6 mm a hmotnosť iba 434 gramov pre LTE verziu. Wi-Fi model je o 5 gramov ľahší. Na bočných hranách nájdete USB-C konektor, šachtu pre microSD a nano SIM kartu a štvoricu reproduktorov. Ich hlavnou výhodou je, že bez ohľadu na držanie tabletu si nikdy nezakrývate všetky reproduktory. Potešia maximálnou hlasitosťou, avšak kvalita reprodukcie zvuku je vzhľadom k cene tabletu iba priemerná.

Je škoda, že tablet neobsahuje šachtu pre stylus S Pen, ktorý tak budete musieť nosiť samostatne. Samotné dotykové pero rozozná 4096 úrovní tlaku, nemá batériu a jeho hrot je hrubý iba 0,7 mm. So stylusom sa nám písalo a pracovalo pohodlne. V tejto súvislosti treba pochváliť aj prispôsobenie nadstavby Samsungu pre používanie stylusu.

Žiaden iný výrobca nemá natoľko prepracované riešenie, aj keď v jadre ponúka iba potrebné základy. Je však praktické, že tablet automaticky rozpozná, keď je stylus v blízkosti obrazovky a ponúkne rýchlu voľbu s funkciami, ktoré sú optimalizované pre stylus.

Konkrétne ide o poznámkový blok (môžete si písať alebo kresliť), výrez obrazovky alebo písanie na ňu. Je fajn, že pri písaní môžete mať na tablete položené predlaktie rovnako ako na zošite. Páčila nám aj funkcia prekladača. Po jej zapnutí stačí kdekoľvek na obrazovke priložiť stylus na žiadané slovo a zobrazí sa jeho preklad. Je to intuitívne a praktické.

Tablet poháňa procesor Snapdragon 820 a 4 GB operačná pamäť. S takouto výbavou si poradí bez problémov s ľubovoľnou úlohou. Úložisko má 32 GB, je rozšíriteľné pomocou microSD karty. Android 7.0 prináša interaktívnejšie a lepšie notifikácie a možnosť rozdeliť obrazovku na dve okná. Túto funkciu sme v prípade tabletu využívali častejšie ako na telefóne.

Nadstavba TouchWiz ponúka zabudovaný magazín (aplikácia Flipboard) a počas testovania sme ocenili tzv. Herný režim. Ten automaticky združuje všetky hry v jednom priečinku a umožňuje počas hrania vypnúť zobrazovanie notifikácií alebo znefunkčniť tlačidlo Späť či zoznam posledných aplikácií, aby ste ich nechtiac neaktivovali počas hrania. Takisto môžete zaznamenávať hranie alebo obmedziť rozlíšenie a počet fps pre dlhšiu výdrž batérie.

Samsung Galaxy Tab S3 je výborne spracovaný tablet, ktorému ťažko niečo vytknúť. Možno kritizovať o trochu horší 13 Mpx fotoaparát, avšak to je v segmente tabletov už zvykom. Potešila by aj odolnosť voči vode. Cena 769 eur za LTE verziu je pomerne vysoká, avšak ide o prémiové zariadenie, ktoré je navrhnuté ako konkurencia pre iPad Pro. Prínosom Galaxy Tabu S3 je okrem špičkových technológií najmä pero S Pen ako súčasť dodávky.

Klávesnica, ktorú magneticky pripojíte k tabletu, je dostupná ako voliteľné príslušenstvo a môže premeniť tablet na pracovný nástroj. Štandardná výdrž sa pohybuje na úrovni 8 až 10 hodín aktívneho používania a 6000 mAh batériu nabijete vďaka rýchlemu nabíjaniu za cca 2 hodiny.

Cena: 769 €
Zapožičal: Samsung

Plusy

+ Prémiové spracovanie
+ Špičkový Super AMOLED displej s podporou HDR videa
+ Priložený stylus S Pen a extra funkcie
+ Ľahká a tenká konštrukcia

Mínusy

– Priemerná reprodukcia zvuku
– Horší fotoaparát
– Stylus treba nosiť samostatne

Verdikt

Samsung Galaxy Tab S3 je prémiový tablet so systémom Android. Nemá výraznejšie nedostatky a poteší najmä priloženým S Pen perom a jeho využitím. Zariadenie využijete na konzumáciu obsahu a potenciálne aj ako pracovný nástroj. Oceňujeme špičkové spracovanie a Super AMOLED displej s podporou prehrávania HDR videa.

Parametre testovaného tabletu:

ModelSamsung Galaxy Tab S3 
Veľkosť, typ displeja a rozlíšenie9,7″, Super AMOLED, 2048 × 1536
Operačný systémAndroid 7.0, TouchWiz
ProcesorQualcomm Snapdragon 820, 2,20 GHz, štvorjadro
RAM a interná pamäť4 GB RAM, 32 GB / 21 GB k dispozícii
PortyUSB-C, microSD, nano SIM
Digitálna kameraZadná, 13 Mpx, predná, 5 Mpx
Rozmery a hmotnosť237 × 169 × 6 mm / 0,434 kg

Výsledky testovania tabletu so systémom Android:

Model (OS Android)Samsung Galaxy Tab S3 
AnTuTu – Total Score142 891
AnTuTu – 3D Score55 851
AnTuTu – UX Score46 931
AnTuTu – CPU Score29 784
AnTuTu – RAM Score10 325
PCMark Work Performance / Work 2.06 183 / 5 092
3DMark Ice Storm Unlimited19 355
3DMark Sling Shot / Extreme3 188 / 2 432
PCMark Work 2.0 battery life8:03
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Základná výbava/cena4/5
Dodatočná výbava a funkcie/cena4/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017 ako súčasť testu tabletov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Lenovo Miix 720: Topka medzi súčasnými konvertibilnými Windows tabletmi

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit