Reproduktorov, ktoré sa pýšia svojím šírením zvuku do priestoru je na trhu niekoľko. Vyskúšali sme ako hrá model od Samsungu.

Vyhotovenie a možnosti

Reproduktor je dostupný v dvoch farbách. Čierna a biela sa tak hodia každému a je len na používateľovi, ktorý z nich vyberie prípadne skombinuje do svojej domácnosti. Dizajn je rozhodne netradičný, no ide ruka v ruke s kvalitou zvuku. Nie je samoúčelný a Samsung zámerne navrhol takýto kopulovitý vzhľad. V spodnej časti je umiestnený basový reproduktor s priemerom 125 mm, ktorý je nasmerovaný na spodok základne. Akustická šošovka slúži na distribúciu zvuku do priestoru. Horná časť je vyhradená výškovému reproduktoru s priemerom 25 mm, ktoré kryt je zároveň druhá šošovka na lepšie reprodukovanie zvuku. Má svoj význam a takisto nejde len o dizajnový prvok alebo ochranu meniča.

samsung (3) samsung (4)

Materiálová kombinácia reproduktoru pozostáva z ocele a plastov. Celé „vajíčko“ je jemne pogumované. Na dotyk ide o príjemný materiál, ktorý je navyše v časti ovládacích prvkov dotykový. Pod logom výrobcu nájdete dve strieborné tlačidlá na úpravu hlasitosti. Po ich stranách sú to tlačidlá na pozastavenie hudby, prepínanie režimu pripojenia k TV systému / Bluetooth a tlačidlo na vypnutie. Podsvietenie červenou a modrou farbou pod týmito prvkami signalizuje stav reproduktora. Aj tlačidlá na ovládanie hlasitosti sú dotykové, hoci vyzerajú ako klasické. Niektoré udalosti sú sprevádzané ženským hlasom vo forme notifikácií. Tu sa niekto vyhral a pred pustením z fabriky si hlas asi vypočul. Ide o ojedinelý jav, kedy sú hlasové sprievody výborné, nerušia a hlas sa tu rozhodne hodí. Toto sme ocenili a v obývačke vám nebude trhať uši neprirodzený hlas alebo nevydarené zvukové notifikácie.

samsung (5)

Zvuk

Pri testovaní sme si vyskúšali najmä priestorovú reprodukciu. Kým ostatní výrobcovia sa chvália 360° zvukom, tu ide o skutočný zvuk. Nie na úrovni 270° alebo menej, ale skutočné šírenie do ktorejkoľvek strany. Nezáleží na tom, ako je reproduktor otočený alebo umiestnený. Hoci jeho umiestnenie bude pravdepodobne vždy rovnaké a to ovládacími prvkami k sebe. Ale pri zapojení do setu Multiroom ich budete ovládať napríklad cez telefón.

Zvukovo je systém veľmi podarený a výrobca nepotrebuje ohurovať počtom meničov. Použil špeciálne zapojenie dvoch kvalitných meničov s akustickými šošovkami a to bohato postačuje.

Zvuk je vyvážený, no všimli sme si že hlasnejšia reprodukcia viac prospieva celkovej kvalite zvuku. Pri nižších hlasitostiach je zvuk mierne nevýrazný. Vyskúšali sme odňať horný klobúčik (audio šošovka pre výškový reproduktor) a pocítili sme zastretý zvuk výšok. Reálne sme teda vyskúšali zmysel tohto prvku. Výhodou na celej reprodukcii je stabilita pri vyššom preexponovaní jednotlivých frekvenčných pásiem. Žiadne chrčanie nehrozí ani pri vyšších basov, na druhú stranu ani prílišné „pískanie“ pri preexponovaných výškach. Celá konštrukcia bola stabilná a tak pri vyššej hlasitosti rezonoval nábytok, nie reproduktor.

Mobilná aplikácia

Aplikácia Wireless Audio – Multiroom je vo verzii pre smartfóny a s prívlastkom Tab aj pre tablety. Umožňuje napojenie na on-line rádiá a rôzne služby ako napríklad Deezer alebo Spotify. No tieto aplikácie si potrebujete stiahnuť samostatne. Napojenie napríklad na Tune-in rádio nevyžaduje externú aplikáciu. Ovládanie je pomerne dobre vyriešené a na kruhovom ovládači sa dajú meniť žánre staníc alebo skladby uložené v telefóne alebo v používanej službe. Výrobca ale mohol zapracovať na posúvaní prehrávanej pozície. Prakticky nemáte šancu si presne vybrať čas, na ktorý chcete skladbu posunúť. Pri pohybe prsta na časovej stope sa pekne posúva časová značka prehrávanej pozície, no pri hodinovej skladbe „odskakuje“ nastavenie o štyri minúty. Aplikácia je určená hlavne na to, aby ste mohli pri viacerých reproduktoroch prepínať hudbu podľa toho, v ktorej miestnosti ste alebo šíriť jednu stopu do všetkých reproduktorov v domácnosti.

Výhody

  • Kvalita spracovania
  • Vzhľad
  • Dotykové tlačidlá
  • Elegantný hlasový sprievod
  • Vyladený zvuk
  • Celkový výkon

Nevýhody

  • Vyššia, no adekvátna cena

Fotogaléria

Verdikt touchIT.sk

Samsung R7 Wireless 360° je luxusný reproduktor do reprezentačných priestorov alebo do domácnosti, kde si na dizajne dávate záležať. Ma skutočný priestorový zvuk a vysokú kvalitu reprodukcie. Hodí sa na ozvučenie filmov ale aj bežné počúvanie hudby. Je žánrovo univerzálny a vyladenú reprodukciu nebude treba v drvivej väčšine prípadov nijako korigovať ekvalizérom.

Cena: 499 EUR
Zapožičal: Samsung Slovensko

9.0 Skutočný 360° zvuk

Samsung R7 Wireless 360° je luxusný reproduktor do reprezentačných priestorov alebo do domácnosti, kde si na dizajne dávate záležať. Ma skutočný priestorový zvuk a vysokú kvalitu reprodukcie.

  • Vyhotovenie 10
  • Možnosti konektivity 10
  • Kvalita reprodukcie 9
  • Mobilná aplikácia 7
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.