Profesionálnym kamerovým systémom sa venujeme len občas, ale zakaždým nás dokážu tieto zariadenia niečím prekvapiť. Inak tomu nebolo ani v prípade profesionálnej PTZ (otočnej) kamery Samsung XNP-6370RH, ktorú sme ako prví na Slovensku testovali spolu s úplne novým softvérom Wisenet WAVE. Tento softvér má svoju históriu, ale od konca minulého roka patrí pod spoločnosť Samsung, resp. Hanwha, ktorá si ho prispôsobila podľa potrieb zákazníkov.

Kamera

Táto kamera nie je zariadením do obývačky. Je to obrovská kamera s uplatnením sa v profesionálnych riešeniach, mestách (smart cities) a pod. Kamera v tvare „vajca“ je otočná v dvoch smeroch: 360° horizontálne a 190° vertikálne. CMOS (1/1,9“) snímač má rozlíšenie 2,42 Mpx a dokáže nahrávať video v maximálnom rozlíšení Full HD so 60 snímkami za sekundu (fps). Výsledný formát videa je H.265, H.264 alebo MJPEG.

Dôležitým parametrom tejto kamery je ohnisková vzdialenosť: 6 ÷ 222 mm, čo znamená 37× optický zoom. Zmenou ohniskovej vzdialenosti sa mení aj hodnota ISO (od f/1,5 do f/4,6) a šírka záberu (od 59,3° po 1,9°). Zaostrovanie je automatické, s možnosťou bodového preostrenia a funguje výborne. Nechýbajú ani dve infračervené diódy OSRAM, ktoré menia uhol prisvetlenia podľa aktuálnej hodnoty ohniskovej vzdialenosti kamery. Zábery v max. priblížení sú čisté a pozorované objekty plne rozpoznateľné (aj pri dynamických scénach), čo nás pozitívne prekvapilo.

Ukážka dosahu 37× optického zoomu a IR prisvietenia. Objekt na obrázku je od kamery vzdialený 55 metrov

37× optický zoom má široké využitie v oblasti bezpečnosti. Kamera môže pracovať samostatne a napr. pozorovať rôzne nastavené pozície (presety) určitý čas. Taktiež môže byť súčinná s inými kamerami. Ak kamera bez zoomu zachytí neobvyklý jav, odošle pokyn PTZ kamere, ktorá sa na danú pozíciu okamžite presunie, objekt priblíži a zaistí jasný obraz z konkrétnej pozície. Využitie je aj v plne manuálnom režime, kedy ju môže operátor ovládať cez ovládací panel a príslušný softvér alebo webové rozhranie. Samozrejmosťou je vyhrievanie kamery a rôzne možnosti pripojenia, resp. výstupy na audio, alarmy a pod.

Pripojenie na internet je cez RJ45 dátový konektor a napájanie je pomocou externého 24 V AC zdroja. Súbory je možné nahrávať na prepojené NVR, NAS, PC alebo iné záznamové zariadenie, prípadne na SD kartu (max. 128 GB), ktorú je možné vložiť do kamery. Samozrejmosťou je prítomnosť najpokročilejších obrazových a analytických funkcií, ktoré umožňujú prispôsobiť vlastnosti kamery pre rôzne projekty. Podrobné informácie a špecifikáciu zariadenia nájdete na webe www.canex.sk

Ovládací softvér

Súčasťou testu bol aj nový softvér Wisenet WAVE, ktorý je určený pre menšie a stredne veľké podniky, ako aj súkromné riešenia. Jeho inštalácia a používanie zaujme jednoduchosťou, prehľadným a intuitívnym prostredím. Základom je počítač alebo notebook (Windows/Linux), na ktorý sa inštaluje WAVE Server a tvorí základ celého systému ako aj miesto ukladania záznamov.

Záznamy je následne možné presmerovať na NVR alebo NAS zariadenia. Nasleduje softvér WAVE Clinet, ktorý zhromažďuje všetky podporované kamery, slúži ako zobrazovač a vykonávajú sa pomocou neho nastavenia kamier ako aj systému. WAVE Client je dostupný pre Windows, Linux, macOS alebo cez webové rozhranie. Výhodou je automatické vyhľadávanie IP kamier v sieti, ktoré môžete okamžite spravovať. Ideálne nastavenie kamier a pokročilých funkcií spočíva v spolupráci medzi WAVE a webovým rozhraním jednotlivých kamier. Prístup do jednotlivých kamier je cez pridelenú IP adresu. Základom systému je aj kompletné nastavenie vlastností záznamov a prehrávanie súborov.

WAVE nás zaujal nadštandardnými možnosťami a zrozumiteľným prostredím

Záznam môže byť nepretržitý alebo podľa vlastných preferencií – v určité dni/hodiny a s rôznym dôrazom na kvalitu. Nechýba aktivácia záznamu na základe rôznych podnetov: detekcia pohybu, hluku, prejdenie vyznačeného objektu v obraze a pod. V obraze je možné vyznačiť rôzne sektory, na základe ktorých reagujú ďalšie nastavenia, alarmy, upozornenia alebo záznam.

V súčinnosti s PTZ kamerou je možné nastaviť aj aktívne sledovanie objektov, ktoré narušili monitorovaný priestor. Posledným článkom skladačky je WAVE Sync – aplikácia pre Android a iOS zariadenia, pomocou ktorej máte okamžitý prístup k svojim kamerám a systému odkiaľkoľvek. To všetko bez zložitých nastavení, stačí sa zaregistrovať a používať.

Hodnotenie

Kamera pracovala bezproblémovo a softvér WAVE sme ocenili za jednoduchosť a intuitívne rozhranie. Wisenet WAVE považujeme za výborný krok, ktorý ocenia používatelia. Tí chcú jednoduché, funkčné a rýchle riešenie na monitorovanie firemných, ale aj súkromných objektov.

Zapožičal: www.canex.sk

Cena: PTZ kamera Samsung XNP-6370RH – 5200 EUR / WAVE – doživotná licencia od 116 EUR / 1 kamera

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE