Silné odhlučnenie, aké sa tak často „nepočuje“.

Slúchadlá zo série úplne bezdrôtových, ktoré prekvapia svojím výrazným odhlučnením. Spomedzi testovaných modelov v našej redakcii sa tieto slúchadlá zaraďujú do trojice modelov s najlepším odhlučnením na trhu, ktoré som testoval. Trojicu TWS slúchadiel s najlepším odhlučnením uzatvárajú modely Samsung Galaxy Buds2 ProSony WF-1000XM4.

sennheiser momentum true wireless 4Zdroj: TOUCHIT

Pozor na Mega ANC

Odhlučnenie slúchadiel je také silné, že mnohí z vás naň nebudú zvyknutí. Už samotné vloženie do ucha odhluční okolie tak, že budete len s problémami počuť druhú osobu. Pri bežnej hlasitosti rozhovoru ju skoro nebude počuť. Akonáhle si do slúchadiel pustíte potichu nejakú hudbu alebo audio reláciu, protistranu už nebude vôbec počuť. S takýmto silným odhlučnením si treba dať pozor pri pohybe na voľnom priestranstve alebo na ulici.

TIP REDAKCIE

Kompletná výbava

A tým myslím skutočne kompletnú výbavu. Nielen čo sa týka funkcií, ale aj obsahu balenia. Hoci ich výrobca neprezentuje vyslovene ako športové, dodáva k nim silikónové obrúčky. Vďaka nim slúchadlá lepšie udržia v uchu a netlačia. K tomu je k dispozícii aj štandardná zostava silikónových návlekov na výber správnej veľkosti do vášho zvukovodu. Nabíjacia škatuľka má väčšie rozmery, avšak umožní ich nabíjať tak, aby ste mali možnosť 30-hodinového počúvania. Samotné slúchadlá vydržia približne 6 hodín so zapnutým ANC.

Na rozdiel od väčšiny iných modelov si všimnete zmenu na nabíjacej škatuľke. USB-C konektor na nabíjanie je z prednej časti. Tu je aj LED, ktorá signalizuje stav nabitia prostredníctvom rôznych farieb. Po dlhoročnom testovaní slúchadiel tohto typu je umiestnenie nabíjacieho konektora na prednú časť výraznejšia zmena. Je to dobrý nápad a inšpirovať by sa mohli aj iní výrobcovia.

Otváranie škatuľky je vyriešené veľmi dobre a aj vďaka látkovému povrchu sa v ruke drží stabilne a nevyšmykne sa z rúk. Rovnako treba oceniť aj samotné vkladanie a magnetické prichytenie slúchadiel do škatuľky. Je vidieť, že výrobca si dal záležať nielen na samotných slúchadlách, ale aj na ďalších detailoch. Do vrecka nohavíc je ale škatuľka rozmernejšia.

Rozmernejšie a netlačia

Samotné slúchadlá sú rozmernejšie, avšak v tejto kategórii ich rozmer nie je neštandardný. Veľkosťou sa zaraďujú k modelom ako napríklad Technics alebo Panasonic v tejto cenovej kategórii. Na ovládanie sa používajú dotykové plochy, ktorých správanie sa dá upraviť v aplikácii.

Slúchadlá síce majú väčší rozmer, avšak ten vás nijako nebude limitovať v ich nosení. Tvarom sú navrhnuté tak, aby sa dali nosiť dlhodobo bez nežiaduceho tlačenia. Ich hmotnosť je 13 gramov, čo znamená, že ich reálne v ušiach nebudete pociťovať.

Technologické možnosti

Prakticky nevyhnutnosťou v tejto cenovej kategórii je podpora kodekov s vysokým rozlíšením. Ide o aptX Adaptive a aptX Lossless a takisto podporu softvérovej aplikácie. Tá má široké možnosti nastavenia slúchadiel v oblasti zvuku, ovládania alebo napríklad automatického nastavenia režimu na základe vašej lokality.

Základom je Bluetooth 5.4 a možnosť prepojiť slúchadlá s 2 zariadeniami súčasne. Všetky zariadenia, ku ktorým boli slúchadlá pripojené, sa budú zobrazovať následne aj v aplikácii. Párovanie sa dá spustiť aj počas počúvania hudby. Stačí sa dotknúť oboch slúchadiel na dotykových plochách a podržať prsty, pokým sa ozve hlásenie o párovaní. Detail, ale určite poteší.

Možnosti aplikácie

Slúchadlá majú prepracovanú aplikáciu, ktorá zobrazuje stav nabitia slúchadiel ako aj nabíjacej škatuľky. Súčasťou personalizácie je možnosť navrhnúť si, čo všetko sa bude na hlavnej stránke aplikácie zobrazovať. Takto si môžete rozvrhnúť zobrazenie dlaždíc podľa seba. Štandardne je k dispozícii nastavenie zvukových profilov, vrátane ekvalizéra s možnosťou zosilnenia basového účinku.

Špeciálnou súčasťou je režim ekvalizéra s názvom Podcast. Je vhodný na počúvanie hovoreného slova. Ide o vynikajúcu možnosť pre všetkých, ktorí radi počúvajú podcasty, no zároveň chcú mať jednoduchú predvoľbu na aktiváciu tohto režimu. Je samozrejme na každom z vás, ako si ekvalizér prispôsobíte a takisto sa dá tento režim vypnúť a nastaviť si ekvalizér podľa seba. Každú zmenu si môžete uložiť pod svojím názvom.

Režim Podcast funguje veľmi dobre a odporúčam ho aj na počúvanie audiokníh. Získate prekreslené výšky aj v spojitosti so silným aktívnym odhlučnením. Nemusíte toto odhlučnenie kompenzovať basovou zložkou.

ANC používa ešte špeciálny režim proti vetru. To je vhodné aj pri telefonovaní a je to počuť. Aktivovať sa dá aj režim transparentnosti počas telefonovania, ktorý má 3 stupne. Je to vhodné pre používateľov, ktorí chcú so slúchadlami telefonovať, no zároveň sa potrebujú počuť.

Nechýba možnosť automatického pozastavenia prehrávania po zložení slúchadiel. A takisto je tu možnosť automatického pozastavenie prehrávania, akonáhle aktivujete transparentný režim. To dáva logiku, pretože bez tohto režimu so založenými slúchadlami nie je tak dobre počuť ostatných, ako som upozorňoval v úvode.

Aktívne zóny

Táto funkcia je známkou vyššej kategórie slúchadiel. V aplikácii nastavíte takzvané aktívne zóny, na základe ktorých sa prispôsobí režim odhlučnenia a ekvalizér. Ocenil som výber vlastného rádiusu od 100 m až po 1 km. Zároveň je k dispozícii nastavenie pre vstup do vami definovanej zóny a pre jej opustenie.

Tým, že sa dá nastaviť opustenie aktívnej zóny, je možnosť definovať nastavenie spomínaných parametrov pre všetky iné oblasti, kde sa pohybujete, okrem definovanej zóny. Nie je potrebné umelo zvyšovať rádius alebo definovať množstvo zón len preto, aby ste mali zapnutý napríklad transparentný režim.

Verdikt

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4 patria do segmentu bezkonkurenčne najlepších slúchadiel na trhu. Ich cena je vyššia, avšak je podobná ako u konkurencie. Z toho, ako sa slúchadlá nosia, ako sa vyberajú zo škatuľky, aké režimy bezdrôtového prenosu zvuku majú a aké sú celkové možnosti nastavenia aplikácie, s nimi nemôžete urobiť chybu.

Slúchadlá zakúpite u týchto predajcov: Techhouse, Nisel, Art Audio, Muziker, Trinásty, Rock Centrum

Cena: 299 eur

Zapožičal: www.sennheiser.sk

Páči sa nám

  • Špičkové ANC, supersilné
  • Detailný a prekreslený zvuk
  • Vhodné na dlhodobé nosenie
  • Detailné nastavenia v aplikácii
  • Podpora kodekov aptX Adaptive a aptX Lossless
  • Systém aktívnych zón podľa GPS

Nepáči sa nám

  • Výrobca neuvádza IPX proti dažďu
  • Pre niekoho vyššia cena

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreSennheiser MOMENTUM True Wireless 4
TypBluetooth 5.4
Veľkosť meniča [mm]7
OdhlučnenieAdaptívne ANC
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]5 ÷ 21 000
AudiokonektorN/A
Bezdrôtové nabíjanienie
Nabíjací konektorUSB-C
Výdrž batérie [hod.]6 s ANC, 30 hodín celkovo
HodnotenieSennheiser MOMENTUM True Wireless 4
Vlastné odhlučnenie5/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / celkové možnosti5/5
Cena [EUR s DPH]299

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.