Táto powerbanka má jedno špecifikum – iba jeden USB-C konektor, cez ktorý nabíja zariadenia, ale i seba.

USB-C je budúcnosť a prítomnosť zároveň, pričom tento štandard používa čoraz viac výrobcov príslušenstva a smartfónov. V tomto smere má toto zariadenie výhodu. Páči sa nám jednoduché a čisté spracovanie z hliníka, ktoré dopĺňa logo Sony.

Vo vrchnej časti sa nachádzajú 4 LED diódy, ktoré informujú o zostávajúcej kapacite. Vedľa nich je USB-C konektor (5V/3A vstup i výstup) a následne klasický prepínač (IN/OUT), ktorým určujete, či sa nabíja powerbanka alebo pripojené zariadenie. Výhodou je ochrana proti prebitiu a skratu, ale aj automatické nabíjanie a funkcia sledovania teploty. Posledná funkcia je však otázna, nakoľko sa zariadenie pri nabíjaní celkom zohrieva.

Kapacita záložného zdroja je 5000 mAh, ale v zadnej časti sa dočítate, že pri výstupe je to iba 3000 mAh. To aj zodpovedá skutočnosti. Výstupné napätie 5V/3A zaručí rýchlejšie nabíjanie, čo je výhodou. Huawei sme nabili presne jedenkrát (10 ÷ 100 %) a iPhone tiež (5 ÷ 100 %).

Zaujímavosťou je, že Samsung A5 2017 (3000 mAh batéria) sme nabili jedenkrát doplna, plus 20 % pri ďalšom nabíjaní. Je teda jasné, že každé zariadenie nabijete s totožným záložným zdrojom na inú hodnotu. Nabíjanie smartfónu trvá v priemere 1,5 hodiny. Zdĺhavejším procesom je nabíjanie powerbanky, ktoré trvá takmer 5 hodín.

Sony CP-SC5 tak poslúži na jedno nabitie bežného smartfónu, ale páči sa nám, že výrobca uviedol údaj o reálne dostupnej kapacite. Rozmery powerbanky sú 63,5 × 125 × 13,1 mm a v balení nájdete aj krátky USB-C kábel.

Cena: 50 EUR
Zapožičal: Sony

Verdikt

Sony CP-SC5 sa nám páčilo, nakoľko kombinuje čistý dizajn, hliníkové šasi a USB-C port. Akurát jej kapacita v pomere k veľkosti a cene nie je ideálna.

Namerané hodnoty testovaných záložných zdrojov:

Zariadenia Sony CP-SC5
Výrobcom uvádzaná kapacita  [mAh]5000
Straty z kapacity [mAh]2000
Reálne dostupná kapacita (priemerne) [mAh]3000
Doba nabíjania powerbanky [hodín] 5 (USB-C)
Doba nabíjania smartfónu s 3000 mAh batériou [minút]110
Počet výstupných USB portov1 × USB-C (5V/3A)

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017 ako súčasť testu záložných zdrojov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE