Bezdrôtové slúchadlá od Sony sú určené nielen pre športovcov.

Obľúbili sme si ich na bežné používanie. Mať voľné ruky, bez káblov a tým aj voľný telefón na ulici, bola pre nás značná výhoda. Takisto pri práci na počítači. Keď slúchadlá nepotrebujete, len si zložíte z uší mušle.

Konštrukčne sú vyhotovené trochu inak, ako býva zvykom. Tu je totiž oblúk, ktorý si dáte poza krk, celý gumový. Prijali by sme síce pevný plastový oblúk, tento gumový zase ale nikde netlačí. Na oboch koncoch sú pevné plastové súčasti. Tá vľavo obsahuje kompletné ovládanie hudby a hovorov ako aj tlačidlo na zapnutie. Dajú sa ovládať hmatom a ľahko si na ne zvyknete. Síce sme si vždy neboli celkom istí dotykom, no vyvýšené tlačidlá z umelej hmoty nájdete na prvý raz. Na ľavom prvku je ukrytý konektor microUSB na napájanie. Slúchadlá by mali vydržať zhruba 9 hodín. Pravá časť na kábli obsahuje NFC na zjednodušené spárovanie.

Nosenie je pohodlné, avšak dlhé káble, ktoré vedú už samotné mušle do ucha sa zvykli otierať o bundu s ochranou na krk. Ak ich nosíte na košeli alebo s tričkom, je to pohodlnejšie a nikde nič neťahá. Chválime aj to, že v zásade ide o klasické in-ear slúchadlá. Teda nič špeciálne, kde by vám hrozilo vypadávanie alebo to, že by nadstavce nepresne sedeli v uchu. V balení sú tri veľkosti nadstavcov.

Po zvukovej stránke sú to slúchadlá s dôrazom na reprodukciu nízkych tónov. Aj preto im dal výrobca prívlastok Extra Bass. Na náš vkus však boli až príliš silné. Z počutia ich hodnotíme pozitívne, stredné tóny boli citeľné, výšky menej detailné. Väčšina bežných poslucháčov bude so zvukom pravdepodobne spokojná. Počúvali sme na nich aj podcasty a podanie hlasového prejavu je v poriadku. Mierne nepresnosti sme slúchadlám odpustili. Kto má pri športe rád dunivú hudbu, príde si na svoje. Podotýkame, že zvýraznená intenzita nízkych tónov nemá výrazne negatívny vplyv na ostatné zložky. Celkový prejav nie je degradovaný a ide o univerzálne využiteľné slúchadlá.

Hodnotenie

+ intenzita basov, jednoduché párovanie, pohodlné nosenie
– spojovací oblúk nemusel byť celý gumový, mierne zanikajúce výšky

Zapožičal: Sony Slovakia
Cena: 89 €

Verdikt

Sony MDR-XB70BT super basové slúchadlá, ktoré sa dobre používajú. Nám subjektívne prekážal mäkký spojovací oblúk, ktorý bol z gumy a nie plastu. Mali sme ich radi a zvukovo sú vhodné aj na podcasty. Ak máte radi dunivé basy, toto je model pre vás.

Parametre a hodnotenie testovaných slúchadiel:

Názov modelu / Technické parametreSony MDR-XB70BT
TypBluetooth
Veľkosť meniča [mm]12
Odhlučnenie od okoliakonštrukciou
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]4 ÷ 24 000
Typ konektoraN/A
Výdrž akumulátora [hod.]9
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie5/5
Odhlučnenie od okolia4/5
Kvalita reprodukcie4/5
Pomer cena / výkon5/5
Cena [EUR s DPH]89,00

Tento článok vyšiel ako súčasť testu slúchadiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Lamax Elite E-1: Stredne veľké slúchadlá s multi-párovacím režimom

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.