Tento reproduktor je najväčší z portfólia nových reproduktorov Sony predstavených tento rok.

Hodí sa na ozvučenie väčších priestorov a priestranstiev. Dizajnovo sa od menšieho modelu XB30 nelíši a zachováva si rovnakú štruktúru materiálu aj tvaru. S veľkým meničmi s priemerom 61 mm a duálnym pasívnym meničom získate skutočne silné basy. Tlačidlo Extra Bass sme mali aj v tomto prípade zapnuté takmer stále.

Reproduktor má certifikáciu IPX5 a prežije aj postriekanie vodou. Ponárať by ste ho nemali, toto mu s najväčšou pravdepodobnosťou uškodí. Reproduktor má na prednej strane ochrannú kovovú mriežku vo farbe celého tela reproduktora. Mriežka aj v tomto prípade slúži na prepúšťanie stroboskopického svetla.

Efektné je potom podsvietenie širokospektrálnych meničov a farebného oválu okolo prednej časti reproduktorov. Na naše pomery je to mierne rušivý doplnok, svoju cieľovú skupinu si ale nájde. Budú ňou prevažne mladí ľudia. Pri večernom púšťaní hudby spraví dobrú atmosféru. Ako doplnkové blikanie k sledovaniu filmu nebude to pravé. Ovládacie prvky sú takisto na hornej strane.

Reproduktor podporuje párovanie s ďalšími desiatimi reproduktormi alebo pridanie ďalšieho reproduktora na vytvorenie stereo zvuku a oddelenie ľavého a pravého kanála pre každý reproduktor.

Na napájanie reproduktora je tu samostatný adaptér. V zadnej časti má USB port na nabíjanie zariadení a AUX vstup. Cez reproduktor sa dá aj telefonovať. Ocenili sme úpravu hlasitosti po jemných krokoch. Tiež sa nám páčilo aj podsvietenie a biele LED diódy. Majú vyššiu intenzitu ale nijako nerušia ani v tmavom prostredí.

Ovládacie prvky reproduktora Sony SRS-XB40

Zvuk

Po zvukovej stránke je jasné zameranie na silné basy. Tento režim sme používali aj my. Tu nejde ani tak o presné podanie hudby, ako vytvorenie dunivého zvuku. To sa Sony podarilo, ostatné zvukové zložky sú mierne v úzadí. Vernejší, ale menej dynamický prejav sme dosiahli pri vypnutí funkcie Extra Bass. Tento režim bol vhodný na filmy, XB režim zase na hudbu a hry. Pri filmoch sme ho použiť nemohli. Dunivé scény boli síce fajn, ale hovorené slovo menej zrozumiteľné.

TOP argument

  • Extra basy pre veľkú miestnosť

Hodnotenie

+ vyhotovenie a pevné telo, veľmi dobré ovládanie, dunivé basy, možnosť párovania viacerých reproduktorov
– s Extra Bass menej presný zvuk

Certifikácia odolnosti – IPX5

Zapožičal: Sony Slovakia
Cena: 234,90 EUR

Verdikt

Sony SRS-XB40 je väčší ako SRS-XB30 a zvuk z neho je mohutnejší. Tiež ho treba nabíjať samostatným adaptérom, ale vydrží prehrávať hudbu 24 hodín. Zvuk s Extra Bass je fajn. Priznávame, že aj my sme ho tak počúvali. Občas ho však bolo treba vypnúť. Osvetlenie je v tomto prípade ešte väčšie a na párty bude ideálny. Cenovo je na tom takisto dobre.

Parametre a hodnotenie:

Označenie reproduktora / Technické parametreSony SRS-XB40
Typ2.1
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 20 000
Výkon RMS [W]N/A
Aux ináno
Bluetooth4.2
Výstup na slúchadlánie
NFCáno
Ovládaniehlasitosť, Extra Bass
Kapacita batérie [mAh]N/A
Výdrž batérie [h]24
Vyhotovenieplast
Rozmery [mm]279 × 100 × 105
Skutočná hmotnosť [g]1,425
Hodnotenie
Kvalita zvuku4/5
Výbava3/5
Pomer cena / výkon4/5
Obchodné informácie
Cena [EUR s DPH]234,90

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017 ako súčasť testu prenosných reproduktorov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.