Cestovné slúchadlá v podaní Sony idú svojou cestou. A to po stránke dizajnu a tiež funkcií. Sony už minulý rok ukázalo na svojich modeloch, ako si predstavuje aktívne odhlučnenie. Je vynikajúce, rovnako aj vyhotovenie.

Slúchadlá sa umiestňujú za krkom. Majú oceľový oblúk, ktorý je zvnútra vystužený polstrovaním s koženkovým poťahom. Je to istý spôsob, ako zabezpečiť pohodlnejšie nosenie, inak než použitím čisto plastového oblúka. Nám sa najlepšie nosili za golierom košele.

Na holý krk to v našom prípade nebolo také pohodlné. Samotné mušle sú na pomerne hrubých kábloch, stále veľmi dobre poddajných. Ocenili sme to, pretože takto sa nemusíte obávať nadmerného zaťažovania alebo zničenia káblikov od hlavnej konštrukcie. Celkovo tu je vidno, že vzhľadovo ide o produkt tejto značky.

Názov modelu / Technické parametreSony WI-1000X
TypBluetooth 4.1
Veľkosť meniča [mm]9
Odhlučnenie od okoliaANC / Ambient
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]3 ÷ 40 000
Typ konektoraJack na USB
Výdrž batérie [hod.]10 s BT a ANC
Hmotnosť [g]70
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie5/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / výkon5/5
Cena [EUR s DPH]339,90

Slúchadlá ale aj vynikajúco hrajú a aj sa cez ne špičkovo telefonuje. Hovor je čistý s vysokou úrovňou zreteľnosti hlasu (pri hovoroch môžu slúchadlá aj vibrovať). Hlavná časť za krkom má na každej strane ovládacie prvky. Vpravo je to aktivácia funkcie aktívneho odhlučnenia Noise Cancelling a prepnutie na Ambient Sound či úplne vypnutie aktívnej technológie slúchadiel.

Na ľavom prvku je tlačidlo na zapnutie, prehrávanie/pozastavenie/posun a tlačidlá hlasitosti. Tlačidlo Play/Pause má viacero funkcií, dve rýchle stlačenia posúvajú skladby o jednu vpred, trojité stlačenie zase vzad. Dobrá funkcia, stláčať treba ale naozaj rýchlo.

Slúchadlá majú adaptívne nastavenie odhlučnenia. Rozpoznajú, či sedíte v kancelárii, cestujete v dopravnom prostriedku alebo kráčate po ulici. Krátka analýza okolitých zvukov prepína režimy. Po vystúpení z dopravného prostriedku nastala zmena do desiatich sekúnd pohybu na ulici.

Nevýhodou je, že toto adaptívne odhlučnenie sa zvykne na ulici prispôsobovať častejšie. Zakaždým ho sprevádza dvoj-trojsekundová pauza pri prehrávaní a pípnutie. Nakoniec sme adaptívne prispôsobenie vypli. V rámci funkcie sa tu dá automaticky nechať nastaviť reprodukciu podľa aktuálneho tlaku.

To je ideálne pre cestovanie lietadlom. Slúchadlá hrajú vynikajúco. O kvalite zvuku tu nemá zmysel veľmi polemizovať. Kupujete si s nimi jedny z najlepších slúchadiel na trhu. Definitívne najlepšie slúchadlá tohto typu s automatickým odhlučnením.

Mušle majú dva samostatné meniče na reprodukciu basov aj výšok so stredmi. Kto chce dosiahnuť ešte lepšiu kvalitu zvuku a využiť technológiu LDAC od Sony, má voľné ruky. Súčasťou slúchadiel sú technológie Hi-Res Audio a DSEE HX. Na úplne najlepší zvuk, aký sa s meničmi dá dosiahnuť je treba použiť dodávaný audiokábel.

 

Hodnotenie
+ spôsob vyhotovenia,
+ najlepšie aktívne odhlučnenie,
+ vynikajúci zvuk
– časté prepínanie typu Ambient Sound

Zapožičal: Sony Slovakia
Cena: 339,90 EUR

Verdikt

Sony WH-1000XM2 sú vhodné pre tých, ktorým sa zapáčili najnovšie technológie tejto značky, avšak chcú detailnejší zvuk. Veľké mušle poskytnú rozšírenú dynamiku a precítenie zvuku. Na doma a cestovanie rovnako ideálne.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.