Smartfón, ktorý prináša nový vietor do segmentu strednej triedy. Či vanie skutočne správnym smerom, ukáže trh a nasledovné predaje tohto smartfónu.

Tohtoročná novinka je zároveň odpoveďou na modelovú sériu Compact. Kto z vás mal v obľube práve tieto menšie telefóny od Sony, mal by si podľa firmy kúpiť tento model. Podľa nás tu ale nezostalo takmer nič, čo by sme mohli akosi porovnať s Compactom. Výborne sa drží v ruke. Nová generácia to nie je, keďže smartfón nebude rovnako výkonný ako vlajková loď Xperia 1. Hrubý je dosť na to, aby sa s Compactom mohol porovnať, no je poriadne dlhý a užší.

Záhada displeja 21 : 9

To bez pochýb je, pretože displej má pomer strán 21 : 9 a uhlopriečku s veľkosťou 6 palcov. A pritom tento rozmer v ruke necítiť. Rozlíšenie Full HD+ jasne predurčuje jeho zobrazovaciu plochu. Hlavným argumentom je možnosť sledovania filmov v tomto pomere bez toho, aby vám zostali čierne okraje nad a pod videom. Druhým argumentom je zvýšenie objemu údajov, ktoré sa na displej vojdú. To je a zároveň nie je celkom presné tvrdenie. Interpoláciu prvkov si volí operačný systém automaticky podľa displeja. Poznáte to sami, aj preto aplikácie vyzerajú inak na displeji tabletu a inak na smartfóne a to pri rovnakom rozlíšení. Displej je širší, a to je celá záhada, prečo sa na tablete zobrazujú prvky vedľa seba. V prípade smartfónu by ste ich síce počtom pixelov vedeli zobraziť vedľa seba ale neboli by dobre viditeľné, pretože displej je rozmerovo menší a užší.

Sú aplikácie, ktoré umožnia zobraziť viac obsahu, sú aj také, ktoré zostanú zamknuté v pomere 18 : 9 a naspodku displeja máte široký čierny pruh a sú také, ktoré viac obsahu nezobrazia. Výhodou je ale využitie v režime multitaskingu. Keď si dáte dve aplikácie zobraziť na displej naraz, vtedy už pocítite vysokú pridanú hodnotu tohto slížového displeja. Tu to zmysel má. Rovnako aj pri zobrazovaní webových stránok s textom. Ideálne pre spravodajské weby. Zobrazenie Facebooku je niečo na pomedzí, nie vždy získate kus obsahu navyše, pretože jeho základné zobrazenie je prepletené obrázkami, textami a mnohými odsekmi a formátovaním zobrazenia podľa typu príspevku. Zmenu môžete vidieť vtedy, keď v nejakej aplikácii zobrazíte virtuálnu klávesnicu.

Výbava

Keď už je k dispozícii takýto displej, výrobca umožňuje nakrúcanie videa v jeho natívnom formáte. K tomu máte k dispozícii fotoaparát s rozlíšením 13 + 5 Mpx. Nemá ale podporu optického zoomu, na to by ste potrebovali verziu Xperia 10 Plus, ktorá je o 80 eur drahšia a dá sa použiť len pri fotografovaní. Ocenili sme prístup firmy a integráciu zvukových technológií DSSE HX a podporu LDAC. Dobrá správa, na hornej hrane je stále audiokonektor.

Tlačidlá na Xperia 10 sú veľmi zapustené a treba ich silnejšie stláčať

Dizajnovo je to vskutku pekný smartfón a aj sa dobre drží v ruke. Horšie je to s ovládacími tlačidlami. Na pravej hrane je v hornej časti tlačidlo na vypnutie, nasleduje snímač odtlačkov a tlačidlo na ovládanie hlasitosti. Obe tlačidlá sú zapustené príliš do bočnej hrany a treba ich silnejšie stlačiť. Chce to viac zvyku a trpezlivosti ich nahmatať na takom dlhom telefóne. Zadný fotoaparát je vystúpený a má ochranný ovál, takže je tu nižšie riziko poškriabania sklíčka. Displej chráni sklo Gorilla Glass 5. Dizajn spodnej hrany je symetrický, ale nemá dva reproduktory. Medzi otvormi, z ktorého jeden je zároveň reproduktor, je konektor USB-C na nabíjanie.

Páčila sa nám výdrž batérie. Nie je to super výkonný smartfón, čiže aj toto batérii pomohlo. Avšak po tejto stránke si kupujete Sony so všetkým, na čo ste zvyknutí. S prepracovaným režimom STAMINA, ktorý citeľne šetrí batériu. Využitie nájde aj softvérové vylepšenie nazvané ako Bočný snímač. Skratky k najpoužívanejším aplikáciám máte po ruke takmer vo všetkých aplikáciách a ľahšie sa medzi nimi prepnete.

Vrstvy fotoaparátu na Xperia 10

Reakcie smartfónu boli niekedy pomalšie, typicky pri čakaní na zobrazenie klávesnice alebo zobrazovanie emailov. S telefónom sa dá ale rozumne fungovať. Chválime fotografie, ktoré sú kvalitné. Klasické denné sú výborné a tiež sa nám páčili portrétové. Na to má telefón špeciálny režim. My sme s obľubou využívali bežný režim na automatike s ťuknutím na predmet v popredí. Nočné fotky majú viac farebného šumu, s tým treba počítať. No a pripraviť sa treba aj na to, že fotoaparát nepatrí k najrýchlejším a aj tu sa prejaví procesor Snapdragon 630.

Model telefónuSony Xperia 10
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 2. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 64
ProcesorSnapdragon 630, 8-jadrový, 2,2 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6 / 1080 x 2520, 21 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 Mpx (f/2.0) + 5 Mpx (f/2.4), 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx (f/2.0), Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2870 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]156 x 68 x 8 / 162
KonektorUSB-C, 7,5 W
ZapožičalSony
Cena [EUR s DPH]349
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score87959
PCMark for Android – Performance4992
3DMark Sling Shot Extreme – Total819
Graphic713
Physics1705
VRMark Amber Room – TotalN/A
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5267
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]158 / 119
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • tvar tela
  • displej 21:9 vhodný na dve aplikácie
  • výdrž batérie
  • podpora Hi-Res zvuku

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • horšie ovládateľné tlačidlá na boku telefónu
  • pomalší fotoaparát

Verdikt

Sony Xperia 10 je netradičný smartfón s pomerom strán 21 : 9. Má svoje výhody ale nevideli by sme to ako definitívne terno. Je síce úzky a lepšie sa drží v ruke, ale je jednoducho dlhý. Dokonca ani všetky aplikácie zatiaľ nevyužívajú zvýšený počet pixelov na osi Y. Na použitie s dvomi aplikáciami naraz alebo sledovanie hollywoodskych filmov vo formáte 21 : 9 je to super. Mimochodom, ako často robíte s telefónom práve tieto dve činnosti?

Cena: 349 €

Zapožičal: Sony Slovakia

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.