Ani najväčší člen z rodiny smartfónov Sony Xperia nezaprie svoj pôvod.

Rámiky nad a pod displejom sú pomerne veľké, telefón môžete postaviť na rovnú spodnú aj hornú hranu a bočné hrany sú príjemne zaoblené pre lepšiu ergonómiu. Telefón je len o niečo málo širší v porovnaní s Xperiou XZ Premium, je však o poznanie vyšší. Ignorujúc väčšiu výšku, telefón sa drží pohodlne aj v jednej ruke. Trochu horšie je to s pohodlím používania, lebo jednou rukou dosiahnete iba na časť displeja. Sony má v ponuke pár softvérových úprav, o tom neskôr.

Podobne ako štandardná XA1, aj verzia Ultra má displej od jedného boku k druhému. Na menšej z dvojice modelov XA1 to vyzerá lepšie, XA1 Ultra nezaprie svoj phabletový pôvod. Displej od jedného boku k druhému však vyzerá v oboch prípadoch veľmi pekne, avšak kvôli tomuto dizajnovému prvku neobsahuje ani Ultra snímač odtlačkov prstov. Do napájacieho tlačidla sa kvôli neexistujúcemu bočnému rámiku snímač jednoducho nezmestí a na chrbte ho takisto nenájdete. Chrbát je vyrobený z prémiového plastu, hliník nájdete iba na bočných hranách. Nepovažujeme to za zápor. Faktom však je, že aj plast má rád odtlačky prstov a tie budete často utierať.

Bočné hrany obsahujú samostatnú šachtu pre nano SIM kartu a microSD kartu. Druhá hrana ponúka napájacie tlačidlo, tlačidlo na reguláciu hlasitosti a hardvérovú spúšť fotoaparátu. Na hornej hrane nájdete 3,5 mm jack, spodná hrana obsahuje USB-C konektor a mono reproduktor. Xperia XA1 Ultra teda neponúka stereo reproduktory, hoci by si to mohol niekto pri pohľade na prednú stranu myslieť.

6-palcový IPS displej ponúka rozlíšenie Full HD. Kvalita displeja je vzhľadom k cene dobrá, v porovnaní s drahšími telefónmi si všimnete vyblednutejšie podanie farieb. Pozorovacie uhly sú výborné a rovnako aj čitateľnosť na dennom svetle.

Aj v tomto prípade je základom telefónu procesor MediaTek. Konkrétne ide o čip MT6757 s ôsmimi jadrami a frekvenciou 2,30 GHz. K prevádzke telefónu však nemáme pripomienky, reakcie operačného systému Android 7.0 boli bezproblémové. Aplikácie sa rýchlo spúšťali a pohodlný bol aj multitasking a prepínanie sa medzi aplikáciami. Určite je to dané aj 4 GB operačnou pamäťou. Úložisko má kapacitu 32 GB.

Telefón prekvapí batériou s kapacitou iba 2700 mAh. Počas používania telefónu sme však túto kapacitu negatívne nepocítili. Výdrž telefónu bola v rámci štandardného používania dobrá. Nie je to maratónec, ale pri pohľade na údaj o kapacite sme sa báli, že budeme musieť so sebou vždy pre istotu nosiť powerbanku. Hoci sa tak nestalo, ocenili by sme vyššiu kapacitu batérie.

Hlavný fotoaparát má 23 Mpx rozlíšenie a blesk. Bleskom je vybavený aj predný 16 Mpx fotoaparát. Selfie fotky sú skvelé a pochváliť môžeme aj hlavný fotoaparát, a to najmä v dobrých svetelných podmienkach. Zo zvedavosti sme porovnali modely Xperia XA1 Ultra a XZ Premium a hoci sme si všimli drobné rozdiely v podaní farieb alebo v detailoch na fotke v prospech vlajkovej lode, bežní používatelia budú s fotoaparátom spokojní aj v prípade XA1 Ultra. Fotoaparát sme chválili aj v prípade pôvodnej XA1-ky. Pripomíname však, že treba mať pevnú ruku pri fotení.

Pri používaní phabletu od Sony sme ocenili softvérové doplnky pre ovládanie jednou rukou. K dispozícii je zmenšenie veľkosti obrazovky, čo je užitočná funkcia, avšak bohužiaľ sa bije so skratkou pre rýchle spustenie fotoaparátu potiahnutím prsta z pravého spodného rohu. Toto musí Sony do budúcnosti opraviť. Páči sa nám však možnosť aktivovať menšiu klávesnicu pri zadávaní PIN kódu pre odomknutie telefónu alebo možnosť zobraziť notifikácie dvojitým poklepaním tlačidla Domov. Škoda, že takéto softvérové doplnky nemá aj Xperia XZ Premium. Tam by sme ich tiež využili.

Xperia XA1 Ultra tiež ponúka tzv. Xperia akcie. Tie v tomto prípade umožňujú aktivovať aj filter modrého svetla, čo je ďalšia funkcia, ktorá nám chýba vo výbave vlajkovej lode.

Cena: 369 EUR
Zapožičal: Sony

Plusy

+ Dobrá ergonómia
+ Fotoaparát v dobrých svetelných podmienkach
+ Softvérové doplnky a Xperia akcie

Mínusy

– Chýba snímač odtlačkov prstov
– Menšia kapacita batérie

Model telefónuSony Xperia XA1 Ultra 
Operačný systémAndroid 7.0, bezpečnosť k 5.5. 2017
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 32 GB, 21,5 GB k dispozícii
ProcesorMediaTek MT6757, 8-jadrový, 2,30 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,0 / 1080 × 1920
Fotoaparát / video23 Mpx / 1080p, 30 fps
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB-C, GPS, NFCÁno, áno, áno, áno, áno
Odolnosť voči vode a prachuNie
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2700 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]165 × 79 × 8,1 / 188
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score62843
PCMark for Android – Performance3988
3DMark Sling Shot – Total score636
Graphic550
Physics1402
Výdrž batérie8:05
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017 ako súčasť testu smartfónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit