Séria XA vždy prináša dizajnovo a materiálovo kvalitne spracované smartfóny. Inak tomu nie je ani v prípade novinky XA2. Výrobca použil mierne zaoblený dizajn na zadnom kryte, takisto aj na prednom skle. Vyzerá to veľmi pekne, dokonca lepšie ako na ešte viac zahnutých predných stranách.

Pri prvom kontakte je to poriadny kus telefónu. Má 5,2″ displej s klasickým pomerom strán, teda 16 : 9. Tomu odpovedá aj šírka 70 mm. Špecialitou je predný selfie fotoaparát, ktorý má rozlíšenie až 8 Mpx a uhol záberu 120°. Medzi bežným a širokouhlým režimom sa prepínate priamo vo fotoaparáte v spodnej časti. Presne tak, aby ste mali tento prvok na dosah palca.

Na zadnej strane je fotoaparát s kruhovým lemom a vyvýšením ako ochrana proti poškriabaniu optiky. Snímač odtlačkov je pod fotoaparátom. Je ľahko dostupný, no zároveň nie je taký rýchly. Možno to nepoznáte, pri priamom porovnaní s dvojnásobne drahším smartfónom to bolo cítiť. Ako celok je z pohľadu konštrukcie Xperia XA2 špička vo svojej triede. Spodná hrana má reproduktor a USB-C konektor.

Batéria sa nabíja adaptívnym nabíjaním podľa toho, ako telefón používate. Je potrebné ho nabíjať v približne rovnakom čase. Po niekoľkých dňoch však už dostávate upozornenie na to, kedy sa podľa vašich zvyklostí smartfón vybije. Systém s nadstavbou od Sony prináša napr. rôzne šetriace profily aj profily na aktivovanie režimov nerušiť podľa nastaveného času alebo lokality.

Na hornej hrane je audiokonektor, zvuk si teda vychutnáte bez obmedzení a bez potreby pripájať ku klasickým slúchadlám rôzne redukcie. Pre tých, čo radi počúvajú kvalitnú hudbu, má model XA2 vo výbave technológie na vylepšenie zvuku ako ClearAudio+ a Clear BASS. My tieto rozšírenia poznáme a zvykli sme si na ne. Na zvuku to budete poznať, nemusíte mať len super drahé slúchadlá.

Model telefónuSony Xperia XA2
Operačný systémAndroid 8.0, aktualizácie 1. 3. 2018
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 630, 8-jadrový, max. 2,2 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1080 × 1920
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, BGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video23 Mpx / Full HD, 60 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3300 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]142 × 70 × 9,7 / 171
KonektorUSB-C
ZapožičalSony Slovakia
Cena [EUR s DPH]339
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score88784
PCMark for Android – Performance5118
3DMark Sling Shot Extreme – Total818
Graphic712
Physics1701
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5

Fotografovanie s týmto kúskom je radosť. Vonku, pri dobrom svetle aj vnútri odfotíte pekné fotky. Automatické rozostrenie pozadia pri fotení blízkych objektov sa nám páčilo. Nie je síce také efektné, ako pri drahších smartfónoch, avšak určite ho využijete. Nechýba možnosť nakrúcať 4K video. Takisto sa nám veľmi páčila kvalita fotiek zo selfie fotoaparátu. Nakoniec práve takmer neviditeľné deformácie pri 120° zábere nás presvedčili o jeho kvalite.

Z praktickej stránky sa môžete spoľahnúť na celodňovú výdrž. Nebojte sa fotiť. Z batérie vám nebude ubúdať tak rýchlo ako pri procesoroch Kirin od Huawei.

thumbs-up-icon

Výhody

  • špičková konštrukcia
  • nádherný dizajn
  • kvalitný selfie fotoaparát
  • výdrž na batériu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • slabšie fotky v šere

Verdikt

Sony Xperia XA2 je smartfón, ktorý sa nám tiež páčil. Nie je úplne najlacnejší, ale je dostatočne výkonný na strednú triedu. Avšak, je tu veľmi dobrý fotoaparát. Ten na selfie hodnotíme obzvlášť  pozitívne. Výborná nadstavba a výdrž batérie je niečo, čo lacnejšia konkurencia nie vždy má.

Cena: 339 EUR

Zapožičal: Sony Slovakia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.