Sony Xperia XZ3 je vlajková loď, ktorá prichádza iba polroka po modeli XZ2. Prináša zmenu dizajnu, telefón pôsobí luxusnejšie.

Novinkou je najmä zaoblený 6-palcový OLED displej s rozlíšením 2880 × 1440 pixelov. Väčšiu zobrazovaciu plochu oceníte pri bežnom používaní aj pri sledovaní videa.

Nová vlajková loď od Sony je tenšia ako predchodca. XZ2 mala vypuklý chrbát, vďaka tomu prirodzene sadla do ruky. Novinka je štíhlejšia a s rovnou zadnou stranou. Telefón sa kvôli tomu inak drží v ruke, dôvodom je zaoblený displej. XZ3 v tomto smere pripomína vlajkové lode od Samsungu.

Xperiu XZ3 môžete pohodlne držať v jednej ruke, v takom prípade však asi nebudete ideálne dosahovať na snímač odtlačkov prstov. Ten je subjektívne príliš nízko. Telefón si viete prechytiť tak, aby ste ho odomkli, avšak kvôli vyššie umiestnenému ťažisku si musíte dávať väčší pozor na to, aby sa vám nevyšmykol z ruky napr. v električke.

Vlajková loď ponúka vynikajúci používateľský zážitok, čo je dané najmä výbornou optimalizáciou operačného systému, a to z hľadiska jeho behu aj spotreby batérie. Tá má v prípade novinky 3300 mAh kapacitu. Telefón nám však dokázal vydržať na jedno nabitie aj viac ako 24 hodín. Pomer výdrž/kapacita batérie je opäť výborný, v tomto smere Sony vždy excelovalo. Základom novej Xperie je Snapdragon 845, 4 GB RAM a 64 GB úložisko. Nechýba slot na microSD karty, ten je v prípade Dual SIM verzie hybridný.

6-palcový OLED displej má výbornú kvalitu a je radosť na ňom sledovať videá. Smartfón má vo výbave aj technológiu na zvýšenie kvality obrazu, rozdiel v porovnaní s konkurenciou je malý, ale viditeľný. Zlepšila sa aj reprodukcia zvuku, stereo reproduktory sú o trošku hlasnejšie, ale najmä majú lepšiu dynamiku aj pri vysokých hlasitostiach.

Počas používania sme si obľúbili funkciu Always-on displeja, ktorý sa dokáže aktivovať inteligentne, keď telefón chytíte do ruky. Môžete si ho vypnúť alebo nechať vždy zapnutý. Dobre funguje aj inteligentné zapnutie fotoaparátu, keď telefón zodvihnete alebo vytiahnete v režime na šírku. Fotoaparát má nový dizajn aplikácie a hoci je jeho hardvér totožný s XZ2, zlepšilo sa spracovanie obrazu. Fotky sú kvalitnejšie.

Nová funkcia Side Sense nás počas testovania nepresvedčila. Využíva senzory v bočných hranách telefónu na aktivovanie bočnej ponuky s nastaveniami a aplikáciami. Tieto senzory však fungovali nespoľahlivo a ponuka sa objavovala aj vtedy, keď sme ju neaktivovali. Funkciu sme preto vypli.

Podobne ako ostatné vlajkové lode značky Xperia, aj XZ3 ponúka odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP65/IP68 a má hrubé ochranné sklo Gorilla Glass 5. Sklo je aj na chrbte a telefón tiež podporuje bezdrôtové nabíjanie. Takisto využíva technológie pre spomalenie opotrebovávania batérie.

Model telefónuSony Xperia XZ3
Operačný systémAndroid 9.0, aktualizácie 5. 8. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]4/64
ProcesorSnapdragon 845, 8-jadro, max. 2,8 GHz
Displej, počet fariebP-OLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]6,0/1440 × 2880, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát/video19 Mpx, f/2.0, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát/video13 Mpx, f/1.9, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3330 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]158 × 73 × 9,9/193
KonektorUSB-C
ZapožičalSony
Cena [EUR s DPH]799
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score263692
PCMark for Android – Performance8520
3DMark Sling Shot Extreme – Total3593
Graphic4305
Physics2276
VRMark Amber Room – Total4628
A1 SD Bench – RAM [MB/s]14781
Úložisko čítanie/zápis [MB/s]74208
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • luxusný dizajn
  • výborná optimalizácia
  • špičkový OLED displej
  • vylepšené stereo reproduktory a fotoaparát
  • Android 9.0 v základnej výbave

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • nespoľahlivé bočné senzory
  • snímač odtlačkov prstov je nízko

Verdikt

Sony Xperia XZ3 prináša vynovený dizajn. Vďaka nemu ide o doteraz najluxusnejšiu Xperiu v modernej ére značky. Poteší tiež 6-palcovým OLED displejom a lepším spracovaním obrazu pre kvalitnejšie fotografie.

Cena: 799 EUR

Zapožičal: Sony

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit