Smartfón, ktorý v tejto triede zaujme predovšetkým cenou a displejom.

Ide o lacnejší smartfón so 6,75” displejom a technológiou NXT Vision, ktorá má na starosti zlepšenie kvality obrazu pri pozeraní filmov alebo prezeraní fotografií. Výrobca použil displej s premenlivou obnovovacou frekvenciou, maximálnou hodnotou je 90 Hz.

Ligotavá zadná strana

Konštrukčne je vidieť, že TCL 40 SE patrí medzi lacnejšie smartfóny, čo naznačujú aj hrubšie rámiky okolo displeja. Predný fotoaparát je umiestnený v takzvanej slzičke a nie je tu kruhový priestrel displeja. To v praxi nepredstavuje reálny problém, avšak treba počítať s tým, že 90 % pokrytie displejom je poznať v hornej aj spodnej časti. Iní používatelia si prídu na svoje tým, že sa telefón lepšie drží v ruke. Snímač odtlačkov prstov je na boku smartfónu a funguje bez najmenších problémov.

Zadná strana má jemne ligotavý nádych a je v matnom spracovaní. Ešte viac som ocenil lemovanie fotoaparátu, ktoré nespôsobuje knísanie telefónu položeného na stole. Balenie neobsahuje obal, ktorý tomuto zvykne zabrániť, takže sa potešíte o to viac.

TCL 40 SEZdroj: TOUCHIT
TCL 40 SE

Dva reproduktory

Multimediálna výbava súvisiaca s displejom, respektíve využitím na filmy je doplnená stereo reproduktory. Oceňujem tento krok a používatelia dostávajú pridanú hodnotu aj v nižšom cenovom segmente. Dalo by sa povedať, že povinnou výbavou v tejto cenovke je audio konektor, ktorý nájdete na spodnej strane.

Nevýhodou môže byť použitie 5010 mAh batérie, ktorá je síce veľká, no má iba 18 W nabíjanie. Je to kompromis, ktorý treba prijať a výrobca nepridal do balenia ani nabíjačku. Tým, že tu nie je super rýchle nabíjanie, jej absencia v balení mi nechýbala. Telefón nabijete prakticky čímkoľvek s konektorom USB-C. Kábel a spinku na slotu SIM kariet v balení nájdete.

Nadstavba

TCL používa vlastné rozhranie pre systém Android. Patrí medzi jednoduchšie, avšak z môjho pohľadu tu máte všetku potrebnú výbavu v rámci prispôsobenia. Odporúčam zvoliť variant so 6 GB RAM, ktorý som testoval aj ja.

Tento telefón sa dá reálne používať, ale zdôrazňujem, že menšia, teda 4 GB verzia by bola na hrane komfortnosti a to najmä pri prepínaní aplikácií. Vnútorný slot na karty má 3 pozície. To je dobrá správa a netreba sa rozhodovať medzi použitím dvoch kariet operátora alebo rozšírením úložiska.

Lepšie fotenie bez AI

Fotoaparát je 50 Mpx a výrobca používa umelú inteligenciu na skrášlenie záberov. Uplatňuje ju najmä v nastavení svetelnosti a farebných tónov pri nízkom osvetlení. V prípade, že vám táto funkcia nebude vyhovovať, dá sa vypnúť. Tak som to urobil aj ja. Najradšej som fotil bez podpory umelej inteligencie v automatickom režime.

S fotoaparátom sa dajú robiť pekné snímky, no potrebujete na to podstatne viacej svetla ako pri drahších smartfónoch. Nočné snímky sa dajú veľmi dobre fotiť aj v automatickom režime. Nočný režim, ktorý trvá približne 3 sekundy, neurobil vždy snímky podľa našich predstáv.

Testovacie fotografie

Denné

Digitálne priblíženie v predvolených režimoch 1×, 2×, 4×

Nočné fotky

testovacia fotografia z telefonu TCL 40 SEZdroj: TOUCHIT
testovacia fotografia z telefonu TCL 40 SE

Verdikt

TCL 40 SE predstavuje smartfón z lacnejšej cenovej kategórie a bez 5G konektivity. Používatelia ale dostanú technológie na vylepšenie kvality displeja, čo rozhodne treba oceniť. Zároveň je tu plnohodnotný slot na 2 SIM karty a pamäťovú kartu.

K dobru treba pripočítať aj audio konektor a duálne reproduktory. Škoda len pomalších bezpečnostných aktualizácií, pričom v čase tohto testovania v júni bola k dispozícii len februárová záplata.

Cena: 219 eur za 8 / 256 GB

Zapožičal: TCL

Páči sa nám

  • Spracovanie zadnej strany
  • Technológie na zlepšenie kvality displeja
  • Použitie detekcie scény vylepší denné fotografie
  • Dual SIM so samostatným slotom na microSD kartu

Nepáči sa nám

  • Staršie aktualizácie systému
  • Fotenie v nočnom režime

Technické parametre

Model telefónuTCL 40 SE
Operačný systémAndroid 13, zabezpečenie 1. 2. 2023
Podpora 5G sietínie
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 256
Procesor [max. frekvencia]MediaTek Helio G37, 8-jadrový, do 2,3 GHz
Displej, frekvencia, HDRLCD, 16,7 mil., 90 Hz
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,75 / 720 × 1600
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, 5ac, áno, do 1 TB, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet50 Mpx, f/1.8, 3×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie8 Mpx, f/2.0
Batéria a vlastnosti5010 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]168 × 77 × 9 / 190
Vodoodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 18 W, bez nabíjačky v balení
Cena219
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score130268
PCMark for Android – Work 3.05904
Geekbench 6 – Single-Core / Multi-Core193 / 828
3DMark Wild Life – Total517

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.