Telefón z najlacnejšieho segmentu, ktorý by mohol zaujať svojou základnou výbavou a unikátnym fotoaparátom.

Práve fotoaparát je najzaujímavejšia súčasť tohto smartfónu a výrobca použil 2 objektívy. Ide o hlavný fotoaparát s rozlíšením 50 megapixelov a zároveň s funkciou makro objektívu. Druhý objektív je na meranie hĺbky scény. Ide o model so 6,6“ HD+ plus displejom, ktorý používa technológiu NXTVISION.

Fotoaparát

Začnime fotoaparátom, keďže ten je na tomto smartfóne, zrejme najväčšie prekvapenie. Na to, že ide o základný smartfón, má fotoaparát prekvapivo dostatok možnosti. Medzi nimi nechýba napríklad plnopixelový režim označený ako Veľa pixelov. To znamená, že budete fotiť v 50 Mpx režime.

Bežne totiž aj na iných smartfónoch fotografujete v režime zlučovania pixelov na dosiahnutie čo najlepšieho výsledku ich spriemerovaním zaznamenanej hodnoty. Okrem toho je tu nočný režim a samozrejme aj super makro. Práve posledný zmienený využijete pri kombinovanom objektíve.

TCL 408 a zabery na smartfonZdroj: TOUCHIT

Skúsenosti s fotografovaním sú nadpriemerne dobré a je nutné dodať, že smartfón veľmi dobre fotí. Ak si máte kúpiť nejaký telefón najlacnejšej triedy, mohol by to byť pokojne tento. Veľmi spokojný som bol s nočným režimom, ktorý odporúčam využiť, ale kombinovať ho zároveň s automatickým. Mnohokrát boli fotografie v automatickom režime kvalitatívne rovnako dobré ako v nočnom režime. Vytvorenie nočného záberu trvá 2 až 3 sekundy.

Automatický alebo nočný – záleží od preferencií, ale nemôžem univerzálne tvrdiť, že nočný režim fotil za každých okolností lepšie. Lepšie boli vybalansované svetlá a odtiene, ale aj nočné fotenie na automatike vám dá nadpriemerne dobré výsledky. Denné fotografie sú veľmi dobré. To je niečo, čo sa smartfóny naučili univerzálne naprieč všetkými cenovými skupinami.

Spracovanie a stereo reproduktory

Štandardné vyhotovenie, kedy sa cieli prevažne na čo najpriaznivejšiu cenu, ovplyvnilo aj rámiky okolo displeja. Tie sú hrubšie a predný fotoaparát má slzičkový výstrel. Je to detail, ktorý bez problémov akceptujete a v tejto cenovej triede nepredstavuje nič neobvykle. Širšie rámiky ocenia používatelia aj v tom, že sa telefón lepšie drží v ruke.

Zadná strana je plastová, je šmykľavejšia. Tu by som odporúčal obal. Výrobca ho ale nepridáva do balenia ako bežnú súčasť. Výhodou je ale to, že fotoaparát na zadnej strane má obdĺžnikové vystúpenie a telefón položený na stole sa nekýve viac ako pri iných smartfónoch.

Ďalším dôležitým parametrom a v tejto triede to platí dvojnásobne, je podpora 2 SIM kariet a zároveň možnosti použiť pamäťovú kartu. Slot je trojitý a nemusíte robiť žiadne kompromisy. Pri 64 GB úložisku je táto možnosť určite prínosom a pravdepodobne si mnohí používatelia do kúpia microSD kartu.

Výrobca použil duálne reproduktory, čo pomôže zlepšiť reprodukciu nielen hudby, ale aj videá. Ich zvuk je priemerný a ničím nevybočuje z radu. Na spodnej strane je audio konektor, ktorý takisto patrí neodmysliteľne k základnej výbave tejto cenovej skupiny.

Nabíjanie a odomknutie

Nabíjanie telefónu je prostredníctvom konektoru USB-C a maximálny podporovaný výkon je 10 W. Smartfón nabijete akoukoľvek nabíjačkou a keďže tu nie je podpora rýchlejšieho nabíjania, nebudete na tom strácať. V balení žiadna nie je a to považujem za správne rozhodnutie. Nabíjačku na tento telefón má celkom isto každý doma, keďže nevyžaduje nič špeciálne.

Z praktického pohľadu som ocenil čítačku odtlačkov prstov, ktorá je veľmi rýchla. Je umiestnená na podlhovastom tlačidle na zapnutie displeja pod tlačidlami na ovládanie hlasitosti. Všetky tlačidlá sú veľmi dobre dostupné a oceňujem spôsob, akým ich výrobca zapracoval na bočnú stranu telefónu.

Iba 4 GB RAM

Toto je limitujúci faktor najmä pri používaní náročnejších aplikácií. Procesor, ktorý výrobca použil, patrí medzi tie pomalšie, zároveň ale úspornejšie. Telefón má aj vďaka tomu veľmi dobré riadenie spotreby a dá sa hovoriť o 1,5 až 2-dňovej výdrži. Všetko bude závisieť od vášho používania, ale už fakt že je tu 5000 mAh batéria, je jasné znamenie, že toto je telefón zameraný na čo najdlhšiu výdrž. Na plné nabitie si treba vyčleniť viac ako 3 hodiny.

Vylepšenie obrazu

Oceňujem, že aj v základnej cenovej skupine sa objavujú technológie, ktoré sme v minulosti vídali len v pokročilejších a výrazne drahších zariadeniach. Výrobca použil svoju technológiu na vylepšenie obrazu. Využijete ju nielen pri prezeraní obrázkov, ale aj prehrávaní, videa alebo hrách. Tieto 3 režimy sú voliteľné a v predvolenom nastavení sú zapnuté.

Dajú sa vypnúť pre tých, čo nechcú použiť vylepšenie obrazu pri videu alebo hrách či prezeraní fotografií v galérii. Vyberiete si pri ktorej aktivite rozšírenie nechcete, aj keď na to pravdepodobne nebude žiadny dôvod. Takisto nechýba ani špecializovaný režim na čítanie alebo režim na ochranu zraku. Režim na čítanie optimalizuje zobrazenie displeja tak, aby sa čo najviac podobal čítaniu bežnej knihy.

Systémová nadstavba

Rozhranie smartfónu patrí medzi tie jednoduchšie, čo vo výsledku oceňujem, pretože zostane viac systémových prostriedkov na aplikácie a hry. Máte možnosť použiť vlastné rozšírenie systému a toto nahradiť. Predsa len v niektorých smeroch môže pôsobiť až priveľmi jednoducho. Nastavenia ako mriežka domovskej obrazovky alebo upozorňovanie na populárne aplikácie či zobrazovanie odznakov tu máte. Kto by chcel pokročilejší launcher má možnosť si doinštalovať z Google Play vlastný.

V tomto smere mi prekážala iba jedna záležitosť a to konkrétne pri odinštalovaní aplikácií. Táto možnosť nebola dostupná priamo z kontextového menu, ktoré sa zobrazí dlhším podržaním prsta na ikone a bolo potrebné manuálne vstúpiť do položky Informácie o aplikácii. Až tu sa dala aplikácia odinštalovať. Našťastie toto nerobíme tak často, takže tento krok príliš nezdržuje.

Vo výbave je galéria obrázkov, nástroj Smart Manager na optimalizovanie výkonu smartfónu, krokomer, ale takisto aj funkcia Game box na optimalizovanie hier. Stále treba myslieť na to, že toto je smartfón s nižším výkonom. Dajú sa na ňom hrať hry, no ani špecializovaná aplikácia z TCL 408 neurobí niekoľkonásobne drahší telefón, čo sa herného výkonu týka.

Testovacie fotografie

Denné

TCL 408 - Testovacia fotkaZdroj: TOUCHIT

Nočné – Automatický režim / nočný režim

Makro

TCL 408 - Testovacia fotkaZdroj: TOUCHIT

Verdikt

TCL 408 je základný smartfón a je zrejmé, že sa výkonnejšími modelmi na trhu sa nemôže rovnať. Avšak vo svojej kategórii ponúka prekvapivo veľmi dobrý fotoaparát, a to dokonca aj pri nočnom fotení. Výrobca dal telefónu pridanú hodnotu aj tým, že skombinoval hlavný objektív s makro funkciou. Výsledky vyzerajú veľmi dobre. Stereo reproduktory a 5000 mAh batéria sú príjemnými bonusmi.

Páči sa nám

  • Cena
  • Veľmi dobré fotografie aj v noci
  • Dual SIM so samostatným slotom na microSD kartu
  • Stereo reproduktory

Nepáči sa nám

  • Pomalý procesor
  • Iba 10 W nabíjanie 5000 mAh batérie
  • Naša verzia bez NFC (podpora len pre model T507U)

Cena: 150 eur

Zapožičal: TCL

Technické parametre

Model telefónuTCL 408
Operačný systémAndroid 12, zabezpečenie 5. 4. 2023
Podpora 5G sietínie
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
Procesor [max. frekvencia]MediaTek Helio P22, 8-jadrový, do 2,0 GHz
Displej, frekvencia, HDRLCD, 16,7 mil.
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,6 / 720 × 1612
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, 5ac, nie, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet50 Mpx, f/1.8, 2×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie8 Mpx, f/2.0
Batéria a vlastnosti5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]165 × 75 × 9 / 190
Vodoodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 10 W, bez nabíjačky v balení
Cena150
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score113879
PCMark for Android – Work 3.04972
Geekbench 6 – Single-Core / Multi-Core160 / 695
3DMark Sling Shot – Total444

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.