Tento router vyzerá rozhodne inak a má štvorcový základ.

Šesť antén tu nie je náhodou, je to totiž dvojpásmový router so simultánnou prevádzkou pri 2,4 GHz pásme a dvakrát vysiela na 5 GHz pásme. Je to model, ktorý odporúčame vtedy, keď chcete riešenie bez kompromisov. Ste fanúšik 4K, máte doma 4K TV, chcete si púšťať po domácej sieti dátový tok v tomto rozlíšení na rôzne zariadenia a ešte sa bezstarostne hrať na hernej konzole. Vo výbave má ďalej špeciálne koprocesory.

Všetky štyri porty sú gigabitové a poskytuje aj dva USB porty. My sme využili ten rýchlejší s rozhraním USB 3.0. Z bežného disku sme si spravili sieťový disk. Router má síce pokročilé možnosti zdieľania, no ponechali sme ho prístupný pre všetkých v našej sieti. Pri takto vybavenom routeri to má zmysel. Vďaka dvom samostatným pásmam v 5 GHz sieti sme si vyhradili jedno len pre vybrané zariadenia. Na sieťový disk pripojený cez 5 GHz Extender s LAN konektorom.

Ovládanie

Router má pekne spracované rozhranie, v novom štýle podobne ako u modelu AP300 v tomto teste. Sprievodca nastaveniami nás previedol počiatočnými nastaveniami zariadenia a vytvorením nových prístupových bodov. Nie každý chce názvy a heslá od výroby. Jednu 2,4 GHz a dve 5 GHz siete môžete nastaviť hneď pri prvom kontakte s routerom. Na hlavnej obrazovke budete po ďalšom prihlásení do routera vidieť sumarizáciu všetkých zariadení. Rozdelené sú na bezdrôtové a tie pripojené cez LAN konektory.

Takisto samostatne vidíte, či je pripojená tlačiareň alebo nejaké úložné zariadenie, napríklad externý USB disk. V prípade pripojených diskov sa dá nastaviť zdieľanie na meno a heslo alebo ho sprístupniť pre všetkých používateľov v sieti. V prípade potreby deaktivácie disku ho nie je potrebné fyzicky odpájať. Postačí ho deaktivovať cez rozhranie routera. Rodičovská ochrana poskytuje zadanie zoznamu povolených a zakázaných webov a obsahu. Pridanie počítačov a zariadení je jednoduché – stačí využiť zoznam pripojených alebo dopísať parametre ručne. Webové stránky sa dajú filtrovať aj na základe kľúčových slov.

V drvivej väčšine si vystačíte v jednouchom režime. Pokročilý režim ponúka plnú kontrolu detailov ako úprava parametrov NAT, filtrovanie MAC adries aj bez aktívnej rodičovskej kontroly, kontrola prenosového pásma atď. Ak máte doma nejaké zariadenie, ktorému chcete dať vždy vyššiu dátovú prioritu, to tu môžete. Funkcia na prideľovanie potrebnej šírky pásma tu síce pracuje automaticky, no môžete určiť jednoznačné podmienky. Napríklad vtedy, ak chcete niektorým používateľom (ich zariadeniam) mierne obmedziť rýchlosť siete.

Hodnotenie

+ Tri-Band vysielanie, silný výkon a prenosová rýchlosť, pokročilá konfigurácia, riadenie dátovej premávky
– vysoká cena

Cena: 249 €
Zapožičal: TP-Link

Verdikt

TP-Link Archer C3200 je router pre poriadne náročných používateľov. Ak nemusíte hľadieť na peniaze, toto si treba kúpiť. Je to skutočne trieda po stránke možností konfigurácie ako aj rýchlostí. Aj v zaručenej sieti v bežnom paneláku získate oproti ostatným značnú výhodu.

Parametre a namerané hodnoty:

Model zariadeniaTP-Link Archer 3200
Typ zariadeniaRouter
Prenosový štandardIEEE 802.11 a/b/g/n/ac
Dvojpásmovýáno
Maximálna rýchlosť [Mb/s]600, 1300, 1300
WAN port1 × 10/100/1000
LAN port [Mb/s]1 × 10/100/1000
USB port1 × USB 2.0 / 1 × USB 3.0
Špeciálne vlastnostiŠpeciálne koprocesory na výkon
Podpora clouduáno
Hodnotenie
Sila signálu – 10 m / dve steny5/5
Rýchlosť – 10 m / dve steny [MB/s]14,8
Rýchlosť – 2 m / priama viditeľnosť [MB/s]19,7
Funkčná výbava5/5
Cena [EUR s DPH]79

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia TP-Link AP300: Zariadenie na rozšírenie domácej siete

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.