Najnovší smartfón od Xiaomi disponuje 1-palcovým senzorom a Leica fotoaparátmi.

Rodina smartfónov Xiaomi 13 je oficiálne predstavená aj pre slovenský trh. Ich predpredaj začína 27. februára, oficiálny štart predaja je naplánovaný na 13. marca 2023. K dispozícii budú celkovo tri smartfóny – Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13, Xiaomi 13 Lite, pričom najlepšie vybavený model Pro sme mali možnosť testovať v predstihu.

Xiaomi 13 Pro sa na Slovensku predáva za 1299 eur za konfiguráciu 12 GB RAM + 256 GB úložisko. Cena je vyššia, ako sme boli v minulosti v prípade Xiaomi zvyknutí, avšak v dnešnej dobe zdražujú všetci výrobcovia, takže sa s tým dalo počítať.

Xiaomi chce vyššiu cenu obhájiť špičkovými technológiami, ktoré smartfón v sebe skrýva a takisto aj dôrazom na fotografickú výbavu, ktorá síce nemá najviac megapixelov na trhu, avšak disponuje najväčším snímačom. Moje poznatky z testovania si môžete pozrieť aj vo videorecenzii na našom YouTube.

Keramický chrbát má svoje čaro

Xiaomi 13 Pro dizajnom výraznejšie neprekvapí. Zaoblený displej a zadnú stranu z keramiky spája hliníkový rámik. Spracovanie telefónu je vďaka tomu prvotriedne, pričom chválim najmä keramický chrbát, ktorý pôsobí príjemnejšie na dotyk a luxusnejšie v porovnaní so sklom.

Telefón sa môže niekomu šmýkať v ruke, ja som s tým problém nemal. Objektívne však treba povedať, že keramika je dobrý lapač odtlačkov prstov. Vyriešiť to môže priložený silikónový ochranný obal, ktorý síce lepšie ochráni telefón, avšak stratíte tým punc luxusu.

Ergonómia je výborná, telefón sa pohodlne drží v jednej ruke. Jeho šírka je 74,6 mm. Hmotnosť som nameral na úrovni 236 gramov, resp. 255 gramov v kombinácii s ochranným obalom. Hrúbka telefónu je 9 mm, resp. 13 mm v najhrubšom bode, ktorým je zadný fotoaparát. Jeho spracovanie púta pozornosť a to nielen nápisom Leica.

Xiaomi 13 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13 Pro

S odolnosťou voči vode a prachu na úrovni IP68

Novinkou vo výbave vlajkovej lode od Xiaomi je certifikovaná odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68. Táto vlastnosť v minulosti chýbala. Displej chráni ochranné sklo Corning Gorilla Glass Victus.

Xiaomi 13 Pro má vo výbave spodný multimediálny reproduktor, USB-C port a infračervený port. 3,5 mm jack chýba, vo výbave nenájdete ani slot na microSD kartu. V prípade USB-C portu chcem upozorniť na fakt, že využíva štandard USB 2.0. V praxi to znamená pomalšie prenosové rýchlosti, pokiaľ budete dáta kopírovať z telefónu pomocou kábla. Nie je ani možné prenášať obraz cez USB-C kábel alebo adaptér – iba bezdrôtovo.

Reprodukcia zvuku je stereo s podporou technológie Dolby Atmos. Kvalita reprodukcie je veľmi dobrá, avšak nepovažujem ju za najlepšiu na trhu. V niektorých momentoch by som ocenil lepšiu dynamiku, resp. čistejšie a hlbšie basy. Pri sledovaní videí, kde sa iba rozprávalo, by som ocenil o trošku vyššiu maximálnu hlasitosť.

Xiaomi 13 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13 Pro

Jeden z najjasnejších displejov

Xiaomi 13 Pro disponuje 6,73-palcovým zaobleným E6 OLED displejom. Ide o LTPO panel s rozlíšením 1440 × 3200 px, 1 až 120 Hz obnovovacou frekvenciou a podporou pre HDR10+ a Dolby Vision, čo využijete pri sledovaní Netflixu a ďalších služieb. Rozlíšenie aj obnovovaciu frekvenciu si môžete prispôsobiť v nastaveniach, pričom predvolené je rozlíšenie Full HD+. Zmenil som si to.

Variabilná obnovovacia frekvencia funguje dobre, v prípade statického zobrazenia sa po chvíľke prepne do režimu 1 Hz. Hlavným medzigeneračným zlepšením je zvýšenie maximálneho jasu na 1200 nitov (celoobrazovkový maximálny jas), resp. až na 1900 nitov v prípade HDR obsahu (bodový maximálny jas). Xiaomi 13 Pro teda disponuje jedným z najjasnejších displejov na trhu.

Obrazovka má špičkovú kvalitu, radosť s ňou pracovať, a ponúka množstvo nastavení prispôsobenia farieb či štýlu zobrazenia.

Xiaomi 13 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13 Pro

Snapdragon 8 Gen 2 si zaslúži pochvalu

Základom telefónu je procesor Snapdragon 8 Gen 2 v kombinácii s 12 GB RAM typu LPDDR5X a 256 GB UFS 4.0 úložiskom. Procesor si zaslúži pochvalu, jeho výrobca spravil viacero medzigeneračných zlepšení, ktoré sa podpísali pod lepšiu energetickú efektivitu a tým pádom aj výdrž. Takisto sa podarilo minimalizovať problém s prehrievaním, s čím som sa párkrát stretol pri testovaní niektorých smartfónov s procesorom Snapdragon 8 Gen 1.

Xiaomi 13 Pro som podrobil záťažovému testu, ktorý zvládol bez problémov. Natáčal som 4K 60 fps video počas 20 minút a telefón bol síce na dotyk teplý, ale neprehrieval sa a nemal problém so stabilitou. To isté platí aj pre herný test – hral som Genshin Impact s najvyšším nastavením vizuálnej kvality. Opäť platí, že telefón sa neprehrieval a bol stabilný.

V teste AnTuTu dosiahol Xiaomi 13 Pro viac ako 1,2 milióna bodov. V priamom porovnaní so Samsung Galaxy S23 Ultra dosiahlo Xiaomi dokonca o pár bodov viac. V aplikácii 3DMark obstálo Xiaomi výborne z hľadiska testu stability – výsledok bol 94,40 %.

Xiaomi 13 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13 Pro

MIUI 14 s Androidom 13

Telefón ponúka skvelý používateľský zážitok aj z hľadiska bežného používania. Všetko fungovalo svižne a plynulo, problém nenastal ani v prípade náročného multitaskingu. Nič iné by som nečakal od vlajkovej lode v roku 2023.

Výborný používateľský zážitok je daný nielen výkonným procesorom, ale aj optimalizáciou nadstavby MIUI 14, ktorá je v prípade Xiaomi 13 Pro založená na systéme Android 13. Nová verzia MIUI ponúka viacero zlepšení z hľadiska výkonu, plynulosti a manažmentu operačnej pamäte. Takisto je možné odinštalovať viacero predinštalovaných aplikácií – balastu je v tomto prípade minimum, avšak privítal by som možnosť odinštalovania aplikácie Game Center, ktorá je zbytočná.

So zobrazovaním reklám v nadstavbe MIUI 14 som sa nestretol. V tejto súvislosti dávam do pozornosti aplikáciu Mi Video, pomocou ktorej sa môžete prihlásiť do vášho YouTube konta a sledovať YouTube videá bez reklám a aj v režime obraz v obraze. Súčasťou nadstavby je tiež funkcia MIUI+ v beta verzii, ktorá umožní prepojiť Xiaomi smartfón a tablet – v budúcnosti by sme sa mohli dočkať aj prepojenia s Windows počítačom.

Xiaomi v prípade modelu 13 Pro sľubuje softvérovú podporu na úrovni 3 verzií systému Android a 5 rokov bezpečnostných záplat.

Xiaomi 13 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13 Pro

Výdrž batérie poteší, 120 W nabíjanie je návykové

Xiaomi 13 Pro si zaslúži pochvalu aj z hľadiska výdrže batérie. V tomto smere síce nejde o rekordéra, avšak s výdržou som bol spokojný a na telefón som sa mohol spoľahnúť aj počas intenzívnejších dní – a to sa nedá povedať o každom Android telefóne, resp. o každej vlajkovej lodi.

Telefón disponuje 4820 mAh batériou. Počas používania som dosahoval výdrž na úrovni približne 30 hodín s aktívnym používaním displeja na úrovni 5 až 5,5 hodiny v prípade Full HD nastavenia, resp. 4 až 4,5 hodiny v prípade QHD nastavenia. Zriedkavo som dosahoval aj vyššiu výdrž a párkrát som atakoval úroveň 6 hodín zapnutého displeja v prípade QHD, resp. 6,5 až 7 hodín v prípade Full HD. Záležalo na tom, ako som telefón používal.

Spotreba v standby režime je na pomery Android telefónov na dobrej úrovni a nezaznamenal som výraznejší pokles batérie. Platí to aj v prípade, že budete mať k telefónu pripojené inteligentné hodinky cez Bluetooth.

120 W nabíjanie je návykové a v zrýchlenom režime (treba ho aktivovať manuálne) nabije batériu na 100 % v priebehu 20 minút. V štandardom režime je to o cca 10 minút viac. Z praktického hľadiska odporúčam aktivovať zrýchlený režim, keď ste v časovej tiesni – v priebehu 10 minút sa telefón nabil zo 14 % na 71 %. K dispozícii je tiež 50 W bezdrôtové nabíjanie.

Xiaomi 13 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13 Pro

Leica fotoaparáty s 1-palcovým hlavným senzorom

Xiaomi 13 Pro má trojicu 50 Mpx fotoaparátov. Hlavnú pozornosť púta 1-palcový senzor Sony IMX989, ktorý som vyskúšal už v prípade modelu Xiaomi 12S Ultra – ten bol určený iba pre čínsky trh. Veľký senzor s clonou f/1.9 dopĺňa Leica šošovka a zlepšená optická stabilizácia Hyper OIS.

Fotiť s týmto fotoaparátom je radosť a aj kvôli nemu by som si vybral Xiaomi 13 Pro za svoj primárny telefón, ak by som kládol dôraz na fotografické schopnosti. Automatické zaostrovanie je rýchle a spoľahlivé, fotky majú výborný dynamický rozsah a verné podanie farieb – až na výnimky. Zriedkavo sa môžu objaviť drobné nepresnosti z hľadiska vyváženia bielej, čo som si všimol v prípade niektorých večerných scén.

Aj napriek tomu však Xiaomi 13 Pro chválim. Denné fotografie sú zväčša perfektné a výborne zachytávajú atmosféru scény. Pochvalu si zaslúžia aj večerné fotografie – z hľadiska zachytenia detailov a celkového podania scény. Zriedkavo si však budete musieť upraviť už spomenuté vyváženie bielej.

Xiaomi 13 Pro si výborne poradí so zachytením pohybu, ako si môžete všimnúť na viacerých ukážkových fotografiách, ktoré sú súčasťou tejto recenzie. Do pozornosti však dávam moju rozšírenú fotogalériu, ktorá obsahuje 168 fotiek v plnej kvalite a originálnom rozlíšení, a môžete si ju stiahnuť z môjho cloudového úložiska, TU.

Xiaomi 13 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13 Pro

Dva režimy fotenia a viacero Leica filtrov

Pri fotení pomocou všetkých zadných fotoaparátov si môžete vybrať z dvojice dostupných režimov. Leica Authentic kladie dôraz na autentické podanie scény s vernejším podaním farieb a nepatrným efektom vinetácie. V tomto režime sa HDR režim aktivuje striedmejšie a Xiaomi 13 Pro umelo nezosvetľuje večerné scény.

Alternatívou je Leica Vibrant. V jeho prípade sa HDR funkcia aktivuje častejšie a podanie farieb je živšie, viac saturované. Večerné scény sú umelo zosvetlené a výsledok pripomína fotografie z konkurenčných smartfónov. Okrem týchto dvoch režimov môžete využiť aj viacero filtrov, osobne som si obľúbil čiernobiele Leica filtre.

Hlavný fotoaparát dopĺňa 50 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát s clonou f/2.2. Jeho kvalita je výborná cez deň aj večer. Chválim množstvo zachytených detailov. Pomocou tohto fotoaparátu môžete fotiť makro fotky a Xiaomi 13 Pro sa inteligentne prepína medzi jednotlivými režimami.

Makro režim sa využíva aj pri fotení dokumentov, nakoľko 1-palcový hlavný senzor vďaka svojej veľkosti prirodzene rozostruje okraje. Výhodou je to pri fotení objektov zblízka, kedy sa vytvorí prirodzený efekt rozmazania pozadia. Nevýhodou je v prípade fotenia textu či dokumentov. Vtedy však pomôže ultraširokouhlý fotoaparát a jeho režim makro.

Xiaomi 13 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13 Pro

Unikátny a trochu diskutabilný teleobjektív

Posledným z trojice je 50 Mpx teleobjektív s 3,2× optickým priblížením, ktorý má clonu iba f/2.0 a dokáže sa čiastočne pohybovať, vďaka čomu vie zaostriť na objekty vo vzdialenosti iba 10 cm. Toto je unikátna technológia, nakoľko konkurenčné telefóny nevedia odfotiť takto blízke objekty pomocou teleobjektívu a prepínajú sa na hlavný fotoaparát.

Teleobjektív je skvelý na fotenie blízkych (viac ako 10 cm) a stredne vzdialených objektov. Takisto exceluje pri fotení portrétov, pričom si môžete vybrať zo štyroch profesionálnych portrétových režimov. Pri fotení príliš vzdialených objektov som si všimol čiastočnú stratu detailov, avšak vynahradili mi to výhody tohto senzora.

K dispozícii je takisto 32 Mpx selfie fotoaparát, ktorý fotí kvalitné a detailné fotografie cez deň. Pri fotení v horších svetelných podmienkach mierne zaostáva za priamou konkurenciou.

Xiaomi 13 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13 Pro

Zadné video poteší, selfie video je sklamaním

Xiaomi 13 Pro umožňuje záznam videa v rozlíšení až 8K pri 24 fps. Väčšina používateľov bude pravdepodobne točiť video v 4K rozlíšení – k dispozícii sú režimy 24, 30 a 60 fps. Pokiaľ sa chcete prepínať medzi všetkými zadnými fotoaparátmi, maximálne podporované rozlíšenie je 4K pri 30 fps.

Kvalita videa pomocou hlavného 1-palcového senzora je veľmi dobrá. Chválim aj stabilizáciu obrazu počas chôdze, keď telefón držíte v ruke. Sklamaním je selfie video, ktoré je dostupné v rozlíšení Full HD a iba pri 30 fps. V dobrých svetelných podmienkach sa s tým dá žiť, avšak v horšom svetle sa začnú naplno prejavovať slabšie stránky selfie videa.

Odporúčam teda, aby ste robili záznam videa pomocou hlavného fotoaparátu. Plusové body dávam za priame prepojenie s gimbálmi DJI Osmo a za funkciu, ktorá umožňuje meniť úroveň hlasitosti zabudovaného alebo externého mikrofónu. Túto funkciu nájdete v Pro režime záznamu videa a ide o užitočnú funkciu. Doteraz som sa s ňou stretával iba v platených aplikáciách tretích strán.

Xiaomi 13 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13 Pro

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. Zhodnotenie telefónu
  2. Galéria fotiek, ktoré odfotil testovaný telefón + verdikt a technické parametre

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit