Detaily, ktoré nám počas testovania prekážali

Je škoda, že upravené používateľské rozhranie pre Pocophone aktuálne neumožňuje nastaviť zobrazenie počtu nových notifikácií v stavovom riadku. Toto rozhodnutie nechápeme, ostatné Xiaomi telefóny takéto nastavenie majú. Aktuálne teda nebudete vedieť, koľko notifikácií potrebujete skontrolovať a vyriešiť – túto informáciu zistíte až po stiahnutí notifikačnej lišty.

Je to trochu otravné, avšak Pocophone F1 ponúka nastavenie, aby sa displej automaticky rozsvietil po prijatí nového upozornenia. V kombinácii s vhodným nastavením upozornení si tak môžete telefón prispôsobiť, aby ste mali aspoň ako taký prehľad, keď sa niečo nové udeje – za predpokladu, že telefón práve nepoužívate. Pomôže aj LED dióda. Počítadlo neprečítaných notifikácií nám však chýbalo a dúfame, že ho výrobca pridá v niektorej z ďalších aktualizácií. Je otravné pre kontrolu sťahovať notifikačnú lištu, niekomu to však možno bude vyhovovať.

Horná lišta s nastaveniami

V nastaveniach si tiež môžete nastaviť, aby sa displej aktivoval dvojitým poklepaním naň alebo zodvihnutím zariadenia. Ponuka nastavení je celkovo bohatá a odporúčame ju skontrolovať. Môžete si skryť alebo zobraziť mená operátorov, aktivovať nočný režim, vytvoriť klonované aplikácie atď. Takéto funkcie ponúkajú aj niektorí konkurenti, ale pokiaľ ste doteraz používali iba čistý Android alebo nadstavby niektorých iných výrobcov, oplatí sa im venovať pozornosť.

Druhým výrazným negatívom, minimálne pre určitú skupinu používateľov, je chýbajúci NFC čip. Je to škoda, Google Pay je u nás obľúbená a rozšírená forma platenia. Pocophone na platenie nevyužijete, v tomto smere môže byť atraktívnejšou voľbou Honor Play. Na druhej strane, Pocophone Launcher nás potešil praktickým a automatickým delením aplikácií podľa kategórií. Je to užitočná vec.

Za zmienku stojí aj fakt, že Pocophone F1 nemá certifikáciu pre Widevine L1, ale iba základnú certifikáciu pre Widevine L3. V praxi znamená, že služby ako Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video či Filmy Google Play môžete sledovať iba v SD rozlíšení. HD kvalita nie je k dispozícii. V prípade YouTube môžete sledovať videá v rozlíšení až do 1080p60, keďže táto služba nevyužíva Widevine na ochranu obsahu.

Upozornenia si v stavovej lište nezobrazíte. Je to nepraktické

Fotoaparát

Pocophone F1 má duálny fotoaparát, ktorý je kombináciou 12 Mpx hlavného fotoaparátu s clonou f/1.9 a 5 Mpx senzoru, ktorý meria hĺbku a umožňuje fotiť fotky s rozmazaným pozadím. Fotoaparát umožňuje nastaviť automatické HDR a tiež zapnúť alebo vypnúť umelú inteligenciu. Tá mierne upravuje saturáciu farieb a ďalšie nastavenia. My ste telefón testovali aj s najnovšou aktualizáciou, ktorá optimalizovala a vylepšovala fotoaparát.

Denné fotky sú skvelé. Zachytávajú veľa detailov, majú verné podanie farieb a málo šumu. Dobrý je aj dynamický rozsah. V prípade nočných fotiek je kvalita horšia, pribúda šum a strácajú sa detaily. Všimli sme si aj horšie podanie bielej farby. V nočných fotografiách Pocophone F1 jednoducho zaostáva za ostatnými vlajkovými loďami. Vzhľadom k jeho cene sú však výsledné fotky akceptovateľné.

Pocophone F1 sme sa v redakcii rozhodli podrobiť aj podrobnému fototestu, do ktorého sme zobrali aj Samsung Galaxy S9+, OnePlus 6 a Honor Play. Článok s porovnávacími fotografiami nájdete TU.

Pocophone F1 a jeho duálny fotoaparát, ktorý dokáže fotiť fotky s rozmazaným pozadím

Novinka od Xiaomi tiež disponuje 20 Mpx predným fotoaparátom s clonou f/2.0. Selfie fotoaparát robí počas dňa pekné a detailné fotografie. Zadný fotoaparát umožňuje záznam videa vo Full HD a 4K rozlíšení pri 30 fps. Režim 60 fps chýba a to aj v prípade Full HD rozlíšenia. Škoda. V tomto rozlíšení je k dispozícii elektronická stabilizácia obrazu.

S výslednou kvalitou videa sme boli spokojní. Páčilo sa nám množstvo zachytených detailov, podanie farieb a problém nebol ani so zvukom. Počas chôdze sme si však všimli dynamické a časté preskakovanie nastavenia bielej farby, čo pôsobilo rušivo. Manuálny režim pre video v predinštalovanej aplikácii fotoaparátu nenájdete, takže odporúčame použiť nejakú aplikáciu tretej strany.

Fotografie, ktoré sme odfotili pomocou smartfónu Pocophone F1

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Dizajn, konštrukcia a výbava
2. strana: Čo nám vadilo a fotoaparát
3. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit