Je to najlepší robotický vysávač v cene do 500 eur za rok 2024.

Keď som pred takmer dvoma rokmi testoval roboticky vysávač Xiaomi Robot Vacuum X10+, išlo o jeden z najpokročilejších robotických vysávačov na trhu.

Teraz prišiel na trh model Xiaomi Robot Vacuum X20+ a pokiaľ by ste čakali, že Xiaomi opäť posunulo technológie na vyššiu úroveň, nie je tomu tak. Čínsky výrobca sa rozhodol ísť iným smerom – zlepšil niektoré veci z modelu X10+, ale najmä znížil jeho cenu tak, aby bol tento vysávač dostupnejší širšiemu segmentu používateľov.

Táto stratégia funguje – minimálne v mojom prípade. Vysávač Xiaomi Robot Vacuum X20+ som otestoval a rovno som si ho aj kúpil.

Dobre známy dizajn s minimálnymi rozdielmi

Xiaomi Robot Vacuum X20+ vyzerá na prvý pohľad na nerozoznanie od prvej generácie. Okrúhly dizajn, vežička s laserovou navigáciou, jedna hlavná kefa, jedna bočná kefa a dva mopovacie kotúče.

Na prednom nárazníku sa nachádzajú pomocné senzory, ktoré zlepšujú kvalitu a spoľahlivosť navigácie a vyhýbanie sa prekážkam. Vyzerá to podobne ako v prípade X10+. Keby ste však mali oba vysávače vedľa seba, všimli by ste si drobné rozdiely. 

Rozmery vysávača sú 350 × 350 × 97 mm, a to vrátane vežičky s laserom.

Xiaomi Robot Vacuum X20+Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X20+

Multifunkčná dokovacia stanica síce nemá tlačidlá, ale má väčšie nádobky na vodu

Dominantou vysávača je multifunkčná dokovacia stanica, ktorá je pomerne veľká (586 × 427 × 340 mm). Je to dané tým, že sa do nej vysávač po vysávaní vyprázdni, doplní si čistú vodu, umyje si mopovacie podložky a vysuší ich.

Medzi vysávačmi X10+ a X20+ je niekoľko rozdielov. X10+ má na dokovacej stanici tlačidlá, ktorými môžete aktivovať niektoré funkcie stanice. Model X20+ ich nemá a musíte tak použiť mobilnú aplikáciu.

Ďalším rozdielom je objem nádob na čistú a špinavú vodu, ktorý sa zvýšil z 2,4 litra na 4 litre. To je praktické zlepšenie. Bez ohľadu na veľkosť vašej domácnosti budete dolievať čistú vodu menej často. Môj byt má rozlohu 62 m2. Plocha, ktorú je možné mopovať, má rozlohu 41 m2. Vodu dolievam po približne 4 vymopovaniach celého bytu.

Xiaomi Robot Vacuum X20+Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X20+

Sušenie studeným vzduchom

Zmenil sa aj spôsob sušenia mopovacích kotúčov. Využíva sa studený vzduch a nie teplý vzduch, ako je tomu v prípade X10+. Aj kvôli tomu je prednastavený čas sušenia na úrovni 4 hodín. Viete si to upraviť v aplikácii, k dispozícii je nastavenie v rozmedzí 2 až 12 hodín. 

Neviem posúdiť prípadné výhody a nevýhody teplého a studeného sušenia. Faktom však je, že v recenzii na X10+ som upozorňoval na to, že sa môže objaviť mierny zápach mopovacích kotúčov. V prípade modelu X20+ som to zatiaľ nezaznamenal. Uvidíme, ako to bude po niekoľkých mesiacoch.

Xiaomi Robot Vacuum X20+Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X20+

Vyšší sací výkon, avšak chýba automatické rozpoznávanie kobercov

Xiaomi spravilo pár zmien aj v samotnom vysávači. Zvýšil sa maximálny sací výkon zo 4000 Pa na 6000 Pa. Robot Vacuum X20+ však prišiel o ultrazvukové senzory, ktoré dokážu automaticky identifikovať koberec a toto je najvýraznejšie medzigeneračné zhoršenie. 

V praxi to znamená, že X20+ síce dokáže nadvihnúť kotúče až o 7 mm, keď vyjde na koberec, podmienkou ale je, aby ste mu koberec najskôr označili na mape domácnosti cez aplikáciu Xiaomi Home. Keď to nespravíte, kotúče nenadvihne a koberec bude mopovať.

V prípade X10+ to fungovalo automaticky. Keď robot vyšiel na koberec, rozpoznal ho a kotúče nadvihol. Alebo sa mu úplne vyhol – v závislosti od nastavenia v aplikácii.

Xiaomi Robot Vacuum X20+Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X20+

Navigácia je inteligentná, robot sa vyhne prekážkam

Mierne sa zjednodušila aj technológia navigácie. X20+ nemá až takú pokročilú výbavu ako X10+ a nemá funkciu, ktorú Xiaomi označuje „3D mapa“. Znamená to, že X10+ by mal byť schopný s vyššou presnosťou identifikovať objekty na zemi. Pri testovaní X20+ som však nemal pocit, že by tento model zaostával z hľadiska rozpoznávania prekážok na zemi a vyhýbania sa im

Xiaomi Robot Vacuum X20+ využíva pomocné senzory vrátane doplnkového laserového svetla. Pomocou neho skenuje priestor pred sebou a rozpoznáva tak objekty a iné prekážky. Toto svetlo je okom neviditeľné, avšak kamera ho zachytila a môžete ho tak vidieť v mojej videorecenzii.

Počas testovania som vysávač vypustil medzi detské hračky na zemi a poradil si s nimi v poriadku. Spredu do nich nenarážal. Môže sa však stať, že sa o ne obtrie bokom. Cez aplikáciu si môžete nastaviť citlivosť vysávača, či môže do objektov aj trochu narážať alebo nie.

Xiaomi Robot Vacuum X20+Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X20+

Výborná kvalita vysávania aj mopovania

S celkovou kvalitou vysávania a mopovania som spokojný. Považujem ju za vyšší štandard v segmente robotických vysávačov. Kvalita vysávania bude bohato postačovať prakticky každému. Špecifickým prípadom môžu byť ľudia, ktorí majú doma veľa alebo veľké koberce a vyslovene hľadajú vysávač s čo najlepším vysávaním kobercov – v tomto smere je stále najlepší iRobot.

Pokiaľ koberce nemáte, resp. si vyslovene nepotrpíte na to, aby ste mali vysávač s najlepším vysávaním kobercov, potom je Xiaomi Robot Vacuum X20+ výborná voľba.

V prípade mopovania sa mi páči, že si môžete nastaviť, aby si vysávač chodil pravidelne čistiť kotúče po niekoľkých metroch štvorcových, ktoré vymopuje. Pokiaľ budete mať niektorú časť domácnosti špinavšiu, tak nebude roznášať špinu po celom dome.

Kvalita mopovania je dobrá. Nezaznamenal som šmuhy a ani to, že by vysávač nerovnomerne mopoval. Môžete si zvoliť medzi obyčajným a hĺbkovým mopovaním. Rozdiel v navigácii vysávača v prípade týchto režimov som si nevšimol. Je teda možné, že v prípade hĺbkového mopovania aplikuje vysávač väčší tlak na mopovacie kotúče.

Xiaomi Robot Vacuum X20+Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X20+

Harmonogram vysávania umožňuje zvoliť režim upratovania

Xiaomi Robot Vacuum X10+ som nemal k dispozícii na priame porovnanie s modelom X20+. Neviem teda povedať, či niektorý z vysávačov vykonáva niektorú z činností lepšie alebo nie. Pocitovo sa mi však zdala kvalita vysávania a mopovania veľmi porovnateľná, resp. identická.      

Keď som testoval X10+, kritizoval som niektoré veci, ako je fakt, že si nemôžete nastaviť režim upratovania v prípade harmonogramu upratovania, ktorý si vytvoríte cez mobilnú aplikáciu. Neviem, či sa to medzičasom zmenilo, keďže som model X10+ po otestovaní vrátil. X20+ však ponúka v tomto smere oveľa viac možností.

Xiaomi Robot Vacuum X20+ využíva aplikáciu Xiaomi Home. Tá už síce má niektoré časti v slovenčine, avšak rozhranie s ovládaním vysávača je dostupné v angličtine a nie je lokalizované. Aplikácia Xiaomi Home ponúka množstvo nastavení. Môžete si ich pozrieť na priložených screenshotoch alebo v mojej videorecenzii.

Z praktického hľadiska dodám, že keď pošlete vysávač mopovať a nebude mať k dispozícii vodu, tak ostane stáť v dokovacej stanici a pošle vám upozornenie do aplikácie, aby ste vodu doplnili. V takomto prípade môžete zrušiť upratovanie a spustiť nové upratovanie – iba vysávanie. Alebo doplníte vodu a pošlete ho mopovať.

Xiaomi Robot Vacuum X20+: Nastavenia v aplikácii Xiaomi HomeZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X20+: Nastavenia v aplikácii Xiaomi Home
Xiaomi Robot Vacuum X20+: Nastavenia v aplikácii Xiaomi HomeZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X20+: Nastavenia v aplikácii Xiaomi Home
Xiaomi Robot Vacuum X20+: Nastavenia v aplikácii Xiaomi HomeZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X20+: Nastavenia v aplikácii Xiaomi Home

Verdikt

Xiaomi Robot Vacuum X20+ je robotický vysávač, ktorý ma príjemne prekvapil nízkou cenou a počas testovania som si ho rovno kúpil. Jeden zo slovenských obchodov ho ponúkal v akcii za 399 eur, a to bola naozaj bezkonkurenčná ponuka. Aj za plnú sumu, teda za 479 eur, ide o najlepšiu voľbu medzi robotickými vysávačmi do 500 eur.

Xiaomi Robot Vacuum X20+ predstavuje podobnú revolúciu medzi robotickými vysávačmi ako prvý Xiaomi Robot Vacuum Mop, ktorý prišiel na trh pred niekoľkými rokmi a dokázal priniesť spoľahlivé a funkčné robotické vysávanie za výrazne dostupnejšiu cenu ako iRobot, ktorý vtedy dominoval robotickým vysávačom.

Xiaomi Robot Vacuum X20+ teraz prináša kvalitné robotické vysávanie a mopovanie, ktoré je vďaka multifunkčnej dokovacej stanici do veľkej miery bezúdržbové. Najmä mopovanie je výrazne pohodlnejšie v porovnaní s tým, na čo sme boli doteraz zvyknutí v cene do 500 eur.

Pokiaľ zvažujete, či si kúpiť Xiaomi Robot Vacuum X20+ alebo X10+, za mňa kľúčový faktor je to, či máte koberce alebo nie. Ak máte koberce, treba si zvážiť, či vám bude prekážať, že ich X20+ nevie automaticky rozpoznať a musíte si ich vopred označiť na mape v aplikácii. Model X10+ je v tomto smere samostatnejší.

TIP REDAKCIE

Cena: 479 eur

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit