Zosilňovač, bez ktorého sa nezaobídete. Ak teda máte doma fakt kvalitné reproduktory.

Creek Evolution 100A je zosilňovač pre reproduktory, ktoré si pravdepodobne kúpite domov ak to myslíte s kvalitným zvukom vážne. Na výstupe má výkon 170 W / 4 ohm alebo 110 W / 8 Ohm.

Zaujme svojím dizajnom a kvalitou spracovania. Je to poriadne ťažký zosilňovač. Jeho telo je z brúseného hliníka, špeciálny dôraz kládol výrobca nielen na parametre v danej triede ale aj na zvyšok spracovania. Ovládače potenciometrov sú dva a ovládanie prostredníctvom nich je doslova návykové. Dostupný je v čiernej a striebornej verzii.

Monochromatický OLED displej s podsvietením zobrazuje všetky podstatné informácie o nastaveniach. Spôsob, aký sa zosilňovač nastavuje a vylaďuje patrí medzi tie prehľadnejšie. Použiť môžete aj diaľkové ovládanie. My sme si však zvykli nastavovať všetko cez hlavný panel. Pri používaní v tmavej miestnosti oceníte jemné podsvietenie ovládacích tlačidiel. Tie sú matné a tak celkové osvetlenie prvkov nepôsobí rušivo. Rovnako tak sa dá upraviť aj jas displeja v troch krokoch intenzity.

Voliteľne sa dá k Evolution 100A pripojiť predzosilňovač Creek Sequel MK2.

Zosilňovač a reproduktor je treba nejako spojiť. V prípade tohto modelu a reproduktorov AQ Labrador 29 MKIII + Wega 55 MKIII, s ktorými sme ho testovali, sme použili káble Goldkabel Chorus BI-WIRE.

Celkovo je tu 5 vstupov a dva párové výstupy. V prípade potreby rozšírenia zosilňovača o ďalšie prvky, je tu možnosť pripojiť digitálno-analógový zosilňovač RUBY DAC / Bluetooth / FM rádio. Na tento účel je tu rozširujúci slot na zadnom paneli.

Zvukové možnosti

Na bežné počúvanie nám postačovala hlasitosť niekde na úrovni 30 ÷ 50 %, dlhodobejšie však na úrovni 30 %. Výkonová rezerva bola dostatočná, no zvuk sme si upravili priamo na zosilňovači. Nekombinovali sme pripojenie cez žiadnu špeciálnu audio kartu cez počítač. Išlo nám o najpravdepodobnejší scenár využitia. Teda kúpite si reproduktory a hľadáte k nim dobrý zosilňovač. Okrem cvaknutia pri prepínaní vstupov a výstupov je zosilňovač nehlučný. Pritom sa pri prevádzke nezahrieval, minimálne nie tak, aby sme mali potrebu zisťovať nárast teploty z režimu bez aktívneho použitia pri strednej záťaži.

Pri počúvaní hudby sme si na ňom jemne ubrali výšky a pridali na basoch. Najmä pri trojpásmových reproduktoroch získate dynamickejší zvuk a tento zosilňovač nám umožnil využiť zvukovú zostavu presne podľa našich predstáv.

Technické parametre

  • Výkon na výstupe: 110 W / 8 Ohm alebo 170 W / 4 Ohm
  • Impedancia na výstupe: 0,05 Ohm na frekvenčnom pásme 20 ÷ 20 000 Hz
  • THD: 0,002%
  • SNR: 105 dB
  • Frekvenčný rozsah: 10 ÷ 100 kHz
  • Citlivosť na vstupe: 650 mV

Verdikt

Creek Evolution 100A je zosilňovač, ktorý sa hodí na použitie s výkonnejšími reproduktormi. Páčilo sa nám rozvrhnutie zadného panelu a robustnosť terminálov na pripojenie vstupných a výstupných zariadení. Pozitívne hodnotíme nízke až prakticky minimálne hladiny šumu pri nízkych hlasitostiach, dobre rozvrhnutý ovládací panel a vysoká výkonová rezerva. To vám umožní širšiu variabilitu reproduktorov, ktoré môžete k zosilňovaču pripojiť.

Variabilita zosilňovača sa prejavuje aj v možnosti použitia slúchadiel, pričom použiť môžete aj tie s vyššou impedanciou. Budú k Evolution 100A ideálne. Navyše sa netreba obávať pripojenia prenosného hudobného prehrávača alebo napríklad smartfónu. V prípade využívania streamovanej hudby cez Spotify si nezabudnite nastaviť vysokú kvalitu hudobných súborov. Budete to na reprodukcii poznať.

Cena: 1999 EUR

Zapožičal: ArtAudio

Prečítajte si aj:

Recenzia: Reproduktory do obývačky z Moravy – AQ Labrador 29 MKIII + Wega 55 MKIII

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.