Recuair predstavuje riadený systém vetrania s rekuperáciou. Zaisťuje automatickú a trvalú výmenu vzduchu medzi interiérom a vonkajším prostredím a to takmer bez tepelných strát s minimálnou spotrebou elektrickej energie.

Rekuperácia nie je vetranie

Oproti bežnému vetraniu oknami použitím systému rekuperácie nie ste obťažovaní vonkajším hlukom a neprenikajú k vám pachy zvonka. Vyhnete sa nadbytočnej vlhkosti, a teda nemusíte riešiť plesne ani alergie.

O systéme RECUAIR sme písali už skôr a náš článok vás zaujal. Teraz ho aktualizujeme o nové informácie. To podstatné je, že v tejto chvíli už funguje plnohodnotné slovenské zastúpenie, k dispozícii je aj webová stránka v slovenčine.

Princíp činnosti jednotky Recuair

Na čo je to dobré?

Ak vás tento systém zaujíma a chcete riešiť váš súčasný problém – napr. odstránenie plesní, boj s alergiou, zlepšenie dýchania či pokojný spánok, stačí sa ozvať na uvedené telefónne číslo a dostanete odborné informácie v slovenčine. Rovnako sa hneď na začiatku dozviete, čo vás to bude stáť a dohodnete si aj termín montáže. Prípadne napíšete správu priamo pomocou tlačidla na stránke.

Inštalácia detailne

Len pripomeňme, že základom RECUAIR je výmenník, ktorý sa inštaluje priamo do steny. Preto je pri existujúcich bytoch/domoch potrebné tzv. jadrové vŕtanie. V prípade novostavieb sa s príslušným otvorom a elektrickým vedením už počíta.

Inštalácia vetracej jednotky Recuair prebieha v priebehu niekoľkých hodín. Vďaka patentovanej technológii RECUAIR všetko prebieha kompletne z interiéru a nie je potrebné lešenie v prípade montáže na vyšších poschodiach.

Typicky trvá inštalácia 3 hodiny. Počas prvej polhodiny sa vyberie vhodná plocha na umiestnenie jednotky, prípadne s výberom pomôže priamo špecialista z firmy Recuair a to aj na základe fotografií vášho priestoru. Pritom treba počítať aj s dostupnosťou elektrickej zásuvky a celkovou estetikou riešenia.

Počas druhej polhodiny sa pripraví elektroinštalácia. Ak ste si zásuvku pre napájanie systému nepripravili sami, resp. s vlastným elektrikárom, pomôže pritom montážna skupina Recuair.

Nasleduje najdôležitejší krok a to je jadrové vŕtanie. Typicky trvá 60 minút, ale je to veľmi závislé od materiálu steny. Súčasťou jadrového vŕtania je aj odsávanie prachu a tak sa pri tejto činnosti robí minimum špiny. Pred samotným jadrovým vŕtaním sa osadí závitová tyč na chemickú kotvu do steny, aby bol vrták vedený spoľahlivo. Montážna skupina prikryje aj okolitý nábytok, aby nebol nijako počas montáže znečistený.

Jadrové vŕtanie
Jadrové vŕtanie znamená, že sa do steny vyvŕta otvor s priemerom okolo 280 mm

V štvrtom kroku sa nainštaluje celá jednotka a toto trvá 30 minút. Celý systém sa zasunie do steny a dokonale utesní z interiéru. Nasleduje nastavenie jednotky, vaše zaškolenie, inštalácia mobilnej aplikácie a dohodnutie servisnej podpory.

Recuair
Inštalácia jednotky Recuair

Posledná etapa znamená poupratovanie priestoru do stavu pred inštaláciou. Odvtedy si užívate výhody tohto systému.

Čo to bude stáť?

Na presný odhad cien je potrebné vedieť viac o tom, ako hrubé sú steny a z akého materiálu sú vyhotovené. Tiež to záleží od toho, čo všetko budete potrebovať od Recuair (vŕtanie, elektrina) a ktorý typ jednotky potrebujete. To závisí od toho, či chcete jednotku len na odvlhčenie alebo či potrebujete systém POLAR, ktorý zvláda mrazy aj pod 15°C. Rovnako si môžete priať, že jednotka bude pracovať úplne automaticky podľa koncentrácie CO2. Jednotka stojí vrátane bežnej inštalácie od 1230 do 2050 eur vrátane DPH.

Recuair realizoval aj inštaláciu na Slovensku pri ukrajinsko-poľských hraniciach v Poloninách, v obci Ulič, kde mínusové hodnoty dosahujú aj -25 °C. Konkrétne išlo o Komunitné centrum Kotva, kde si používatelia veľmi pochvaľujú účinnosť celého systému a počas vrcholu pandémie ocenili aj zníženie vírusovej nálože.

RecuairZdroj: Recuair
Komunitné centrum v obci Ulič

Vyhodnotenie

Recuair kontinuálne odvádza vydýchaný vzduch von a súčasne privádza čerstvý vzduch cez systém filtrácie do interiéru a optimalizuje vlhkosť. Inteligentná jednotka vzduch vo vnútri v zime neochladzuje a v lete neotepľuje – teda teplota vo vnútri objektu sa počas vetrania nemení. Vetranie je trvalé, efektívne a bez energetických nákladov zapríčinených nevyhnutnou úpravou teploty (klimatizácia/vykurovanie).

Zdroje: vlastné, Recuair

Prečítajte si tiež:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.