Cestovanie vlakom z pohľadu dostupnosti internetu sa za posledné roky výrazne zlepšilo.

Kvalita Wi-Fi siete je dobrá, vždy sa ale spoliehate na pokrytie operátorom. Ak nemáte dátový spoj na mobile vy, nemá ho takmer určite ani vlak. Situáciu nezachráni ani diverzifikácia viacerými SIM kartami u rôznych operátorov. Keď ale chcete použiť bezpečné spojenie VPN, zostanete bezradný.

RegioJet ponúka Wi-Fi, na ktorú sa ľahko pripojíte a netreba žiadne potvrdzovanie podmienok a zodpovednosti. Toto chválime, celý proces je podstatne jednoduchší a je tu menší priestor na chyby. Napríklad, ak omylom zrušíte notifikáciu o potrebe autorizácie Wi-Fi spojenia alebo zatvoríte overovacie okno prehliadača. Pri pokuse vytvoriť VPN spojenie sa skončilo neúspechom. Táto praktika je použitá aj inde. Bezpečné spojenie nevytvoríte ani na letisku vo Viedni.

Prečo sa zaťažovať nejakým VPN pripojením? Otázka, ktorú si položíte, keď viete, čo presne verejná Wi-Fi znamená. Nie je tragédia byť na takejto sieti pripojený. Samotnú ochranu poskytnú aplikácie a webové služby. Vyslovene nebezpečné to nie je, rizikové určite áno. Tým, že ide o verejnú sieť, je tu možnosť útoku na vaše zariadenie. Pravdepodobnosť nebude najvyššia, treba ale myslieť na to, že nie ste doma ale na verejnej sieti.

ZSSK zatiaľ VPN pripojenie nelimituje a na ich Wi-Fi sieti sa dá tento bezpečný spôsob pripojenia použiť. Problém je ale v tom, že na sieť vás pripojí, ale prístup na internet v častých prípadoch nemáte. Obsluha vlaku tak musí reštartovať router.

Blokovanie použitia VPN na verejných sieťach je z dôvodu možnej kontroly toho, čo na sieti robíte. Riziko zneužitia takejto sieti je nižšie, ak sa používateľ nemôže maskovať.  

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.