Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po prvej, takmer ukončenej, sezóne prevádzkovania služby zdieľaných elektrických kolobežiek, vyhodnotila spoločnosť Bolt správanie svojich užívateľov v slovenských mestách. Priemerne prejdú na zelenej kolobežke 2 kilometre, a najčastejšie jazdia za pekného slnečného počasia.

Prevádzkovateľ zelených elektrických kolobežiek Bolt vytvoril štatistiky o užívateľskom správaní. Kým po spustení služby si užívatelia požičiavali zdieľané vozítka hlavne cez víkend, v súčasnosti využívajú tento druh prepravy cez pracovný týždeň v rovnakej frekvencii.  Deň v týždni nehrá u používateľov veľkú rolu. Aj keď štatistiky ukazujú, že v pondelok je služba využívaná o čosi menej, najväčší vplyv na rozhodnutie, či na dvojkolesového tátoša nasadnúť, má počasie. V slnečné dni s príjemným počasím túto službu uprednostní viac užívateľov, ako v pochmúrne a upršané dni.

Užívatelia najradšej nastúpia na kolobežku popoludní medzi 13:00 a 19:00. Frekventované sú aj časy mezi 6:00 a 8:00, z čoho vyplýva, že ľudia využívajú zdieľané kolobežky pravdepodobne na dochádzanie za svojimi povinnosťami. Absolútny vrchol využitia v každom meste na Slovensku, kde kolobežky Bolt prevádzkuje je mezi 17:00 a 18:00. Rovnako pre všetky mestá platí aj priemerná dĺžka jazdy, ktorá je približne 2 kilometre. Najviac jázd začína a končí v širšom centre miest. Avšak napríklad v Bratislave bola zaznamenaná veľká popularita aj v okrajových častiach ako Petržalka, Dúbravka, Karlova Ves či Rača.

Dĺžka jazdy však u niektorých rekordmanov naberá absolútne iný rozmer. Spoločnosť Bolt v rámci kolobežkovej výzvy, ktorá prebiehala od 10.8. do 6.9.2020, vyhodnotila užívateľov, ktorí najazdlili najviac kilometrov. Úplne najviac najazdil užívateľ v Bratislave, ktorý prešiel za tento mesiac 692,961 km. Druhým nadšencom zdieľanej prepravy je užívateľ z Prešova s počtom najazdených kilometrov 474,787km.

“Veľmi nás teší, že obyvatelia piatich miest na Slovensku prijali tento druh mikromobility a využívajú ho stále radšej a radšej. Vďaka za to patrí aj magistrátom miest, s ktorými vždy vecne komunikujeme a snažíme sa prevádzku elektrických kolobežiek zefektívňovať a posúvať k lepšiemu,” hovorí Eduard Suchánek, country manažér spoločnosti Bolt pre Slovensko.

Dlhodobým cieľom je vo všetkých mestách, kde spoločnosť Bolt pôsobí, dať užívateľom možnosť kombinovať rôzne druhy prepravy. Zdieľané elektrické kolobežky sú jednou z najekologickejších možností, ktoré môžu obyvatelia miest využiť. Bolt sa v rámci jeho ekologickej iniciatívy Green plan navyše zaviazal k dosiahnutiu uhlíkovej negativity v prevádzke zdieľaných kolobežiek do konca roku 2020. V prvom rade sa spoločnosť zameria na odstránenie CO2 z atmosféry, ktoré bolo pri ich výrobe a prevádzke vypustené. Následne bude podporovať projekty a partnerstvá po celom svete, ktoré sa snažia dosiahnuť odstránenie CO2 z atmosféry.

Kolobežky Bolt sú okrem piatich slovenských miest, ktorými sú Bratislava, Košice, Žilina, Trenčín a Prešov, k dispozícii aj v susednom Česku, Poľsku, Portugalsku, Španielsku, Švédsku, Nórsku, Rumunsku, Estónsku, Lotyšsku a Litve.

Značky: