Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Piata generácia Toyoty Prius presvedčí efektívnosťou svojho hybridného systému. Vozidlo v USA absolvovalo trasu z Los Angeles do New Yorku, pričom dosiahlo rekordne nízku priemernú spotrebu paliva 93,158 mpg (2,52 l/100 km), čím výrazne zlepšilo doterajší najlepší výsledok. Tento výsledok bol ocenený zápisom do Guinessovej knihy rekordov.

Toyota Prius je prvým sériovo vyrábaným hybridným vozidlom. Tento model spôsobil revolúciu v automobilovom priemysle a urobil z Toyoty lídra v elektrifikácii. V súčasnosti spoločnosť v rámci svojej mnohostrannej stratégie ponúka rôzne typy pohonov s nízkymi a nulovými emisiami, ktoré sú prispôsobené miestnym predpisom a očakávaniam zákazníkov. Hybridné vozidlá Toyota sú dostupné takmer vo všetkých segmentoch a každá ďalšia verzia Priusu stanovuje štandardy pre pohon kombinujúci elektromotor s účinným spaľovacím motorom na dosiahnutie čo najnižšej spotreby paliva.

V súčasnosti je na trhu dostupná piata generácia vozidla s pôsobivým štýlom a karosériou v štýle kupé, ako aj s najnovšími hybridnými systémami. Na Slovensku je Prius dostupný ako plug-in hybrid s výkonom 223 koní v troch stupňoch výbavy už od 44 990 €. V USA je Prius ponúkaný aj s klasickým hybridným systémom 2.0 litra s predným pohonom a práve toto vozidlo sa v základnej verzii LE pokúšalo prekonať rekord.

Rekordných 2,52 l/100 km

Vodičom bol Wayne Gerdes, ktorý sa špecializuje na diaľkové „drop“ výlety. Jeho cesta sa začala pred radnicou v Los Angeles a vozidlo prešlo 3 211,7 míľ (5 168,7 km) na radnicu v New Yorku. Počas cesty čelil Prius rôznym cestným a poveternostným podmienkam. Auto sa vyšplhalo do nadmorskej výšky 2 133 metrov a v Mohavskej púšti sa muselo vyrovnať s horúčavami dosahujúcimi cez 40 stupňov Celzia. Nad Mexickým zálivom sa ukázalo, že veľmi silné poryvy vetra boli pre Prius výzvou.

Cesta trvala týždeň a Gerdes na tejto trase dosiahol priemernú spotrebu paliva 93,158 mpg (2,52 l/100 km). Tento výkon bol zapísaný do Guinessovej knihy rekordov. Gerdes zlepšil predchádzajúci rekord o takmer 20 mpg (viac ako 0,6 l/100 km). Výsledok získaný na trase zo západu na východ USA je výrazne lepší ako homologizovaná priemerná spotreba paliva pre tento model, ktorá je 57 mpg (4,1 l/100 km).

„Nie každý bude schopný jazdiť takto efektívne, ale tento výsledok je najlepším príkladom toho, čo dokáže technológia Toyota,“ povedal Gerdes. Zápis do Guinessovej knihy rekordov je 30. odvetvovým ocenením pre súčasnú generáciu Priusu.

„Od svojho debutu na trhu Prius prekvapuje a robí to dodnes. Stanovenie nového rekordu v najnižšej priemernej spotrebe paliva je konečným dôkazom toho, že toto vozidlo je skutočným inžinierskym dielom,“ povedal Michael Tripp, viceprezident spoločnosti Toyota USA.

Značky: