Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Renault sa spojil s francúzskym dizajnérom Pierrom Gonalonsom, aby znovuobjavili ikonický model. Výsledkom spolupráce je Renault 5 Diamant, elektrické show-car, ktoré prepája interiérový dizajn a automotive svet.

V roku 2022 oslavuje svoje 50. výročie ikona značky, Renault 5. Pravý symbol popkultúry, viac ako 5 miliónov predaných vozidiel v mnohých krajinách medzi rokmi 1972 a 1984.

RENAULT X PIERRE GONALONS

Dnešok predstavuje novú spoluprácu medzi značkou Renault a francúzskym dizajnérom Pierrom Gonalonsom. Pierre sa radí medzi 100 popredných tvorcov francúzskeho umenia a remesiel v Architectural Digest.

„Je mi cťou, že ma značka Renault prizvala k znovuobjaveniu mýtického Renault 5. Značka mi dala voľnú ruku pri navrhovaní môjho vysnívaného auta,“ hovorí Pierre Gonalons. „Renault 5 stelesňuje pop, pozitívny a súčasný životný štýl. S mojím návrhom som chcel vzdať hold jeho revolučnému dizajnu a zároveň preniesť tvary a farby môjho vesmíru do automotive sveta.“

RENAULT 5 DIAMANT

Dizajnér čerpal inšpiráciu z dekoratívneho umenia, najmä z jemných šperkov, ktoré vidíme v niekoľkých jemných a inovatívnych detailoch. Renault 5 Diamant si zachoval okamžite rozpoznateľný vzhľad a nezameniteľný tvar pôvodného „Supercar“, ktorý prvýkrát zišiel z výrobných liniek Renault v roku 1972. Okrem známej siluety sa mnoho vecí zmenilo. Prvý moderný dotyk sa nachádza pod kapotou: 100 % elektrický motor. Vizuálny dizajn zahŕňa prvotriedne detaily, ktoré sa spájajú do úplne nového, sofistikovaného efektu.

François Farion, riaditeľ Renault Colors & Trims, zdôraznil: „Tvorivý svet a osobnosť Pierra Gonalonsa a jeho tímu ich radia medzi najlepších francúzskych umelcov. Výsledok je priekopnícky a detaily sú veľmi prepracované. Pre mňa je Renault 5 Diamant emocionálnym otrasom viac ako čokoľvek iné: vonkajšie odtiene dodávajú autu naivný a zároveň sofistikovaný vzhľad. Pierre venuje veľkú pozornosť detailom. Je mimoriadne citlivý na odkazy a význam v každom prvku.“

Zvyčajné doplnky na modely sa zámerne odstránili a ich tvar a povrchová úprava sa zväčšili. Predné a zadné svetlá majú tvar, ktorý pripomína drahokam, zatiaľ čo široké kolesá, zdedené z verzie Alpine, sú hladšie a majú v strede slnko, symbol, ktorý si Pierre Gonalons veľmi váži. Vonkajšia farba je kombináciou troch vrstiev laku: zlatých pigmentov na ružovom základe, pokrytých matným lakom, ktorý vytvára širokú škálu efektov od zlatých čiarok na slnku až po modré tóny v tme.

Pierre Gonalons využil odborné znalosti Renault Design a zjednodušil celé vozidlo. Ponechal si len niekoľko veľmi špecifických položiek. Kľučky dverí, otváranie okien a radiaca páka sú s výraznými parížskymi prvkami, ako je mosadz pozlátená bledým zlatom, nehrdzavejúce či odolné materiály. Dokonca aj kľúč od vozidla prešiel špeciálnou úpravou. Po celú dobu sa využívajú odborné znalosti značky Renault, aby malo vozidlo realistické a funkčné prvky bez prekážok.

Renault 5 Diamant prichádza so snímačom odtlačkov prstov na odomykanie dverí a ako každé elektrické vozidlo má trojpolohovú sekvenčnú radiacu páku (R,N,D). Tri okrúhle digitálne ciferníky vzdávajú hold umeniu hodinárstva, poskytujú základné informácie: rýchlosť, nabitie batérie a čas.

FRANCÚZSKI REMESELNÍCI V TOM NAJLEPŠOM

Volant a odkladací priestor sú vyrobené z francúzskeho mramoru Grand Antique d’Aubert recyklovaného spoločnosťou Minéral Expertise a odliateho do rúrok, aby bol ľahší a tvárnejší. Látku pokrývajúcu sedadlá vyrobil textilný výrobca Métaphores. Palubnú dosku pokrýva tkanina z konského vlákna a vyrobila ju spoločnosť Le Crin so storočnou prevádzkou, ktorá tento materiál tká ručne. Mohérový vlnený koberec vyrába Pinton, jeden z posledných francúzskych tapisériových remeselníkov so sídlom v Aubusson. No a pozlátenie finálnych úprav auta, vrátane monogramu na kapote, vytvoril Bertin-Aubert, ateliér v Paríži známy svojim precíznym spracovaním.

ONLINE KAMPAŇ A AUKCIA

Značka Renault sa rozhodla vstúpiť aj do sveta NFT. Renault a Pierre Gonalons vyvinú aj veľkú kolekciu NFT inšpirovanú Renault 5 Diamant, ktorá bude predstavená v septembri.

Renault 5 Diamant sa dostane do aukcie o niekoľko týždňov neskôr so svojím digitálnym dvojčaťom NFT. Výťažok z predaja bude venovaný na Give Me 5, nový CSR projekt značky, ktorý má osloviť mladé generácie prostredníctvom športu a hudby.

Značky: