Podpisujú sa pod úspechy španielskych tímov aj dáta, ktoré dostávajú v reálnom čase tréneri priamo do svojho smartfónu a tabletu?

Kongres MWC bol v prvom rade o mobilných technológiách a smartfónoch. Veľkú reportáž z tejto výstavy nájdete v najbližšom printovom vydaní magazínu TOUCHIT, ktorý pôjde čoskoro do tlače. Počas nášho pobytu v Barcelone sme však dostali aj pozvánku na prehliadku technológií španielskej LaLigy – získala si našu pozornosť, nakoľko sme boli sami zvedaví, ako idú futbal a technológie dokopy.

Z tejto fotky to nie je úplne dobre vidieť, ale rozdiel medzi sledovaním futbalového zápasu v HD (vľavo) a v 4K HDR (vpravo) je naozaj výrazný

4K HDR aj 360-stupňové opakované zábery

LaLiga je spoločnosť, ktorú podľa názvu pozná každý fanúšik (španielskeho) futbalu. Zároveň ide o organizáciu, ktorá ligu prevádzkuje, stará sa o ňu a v kombinácii s produkčným partnerom Grupo Mediapro sa snaží prinášať technologické inovácie. Z pohľadu bežného diváka televíznych prenosov je najviditeľnejším prínosom vysielanie futbalových zápasov v 4K HDR rozlíšení. Živý prenos z vybraných zápasov zabezpečuje celkovo 20 HDR kamier a rozdiel vo vizuálnej kvalite je v porovnaní s HD kvalitou viditeľný na prvý pohľad. Treba však vlastniť 4K HDR televízor a prijímať signál v najvyššej kvalite, čo je aktuálne na Slovensku problém. LaLiga ho distribuuje cez vybraných partnerov, vlastnú službu v štýle Netflixu zatiaľ neplánuje.

Zatiaľ čo je vysielanie futbalových zápasov v 4K HDR kvalite aktuálne pre Slovákov nedostupné, prínos technológie Intel True View môžete vidieť v praxi počas zápasov aj vy. O tejto technológii sme písali vo vydaní TOUCHIT 1-2/2018 a jej čaro spočíva v tom, že dokáže vytvoriť plne 360° obraz na ľubovoľnom mieste na ihrisku. V praxi sa využíva počas opakovaných záberov – kamera sa priblíži na úroveň hráča a zobrazí jeho okolie. Samotný hráč pritom nenosí žiadnu kameru, o spomenutý efekt sa stará 38 kamier s rozlíšením 5K, ktoré sú rovnomerne rozmiestnené po celom ihrisku. LaLiga aktuálne využíva Intel True View technológiu na 6 štadiónoch a jej prínos spočíva aj v tom, že dokáže vytvoriť virtuálnu stenu a poukázať na to, či bol hráč v postavení mimo hry alebo nie.

LaLiga oslovila Intel, aby svoju technológiu True View nainštaloval aj v španielskej futbalovej lige

Experimentovanie s virtuálnou realitou

Počas prenosov zo zápasov môžete vidieť aj pohľad z kamery, ktorá sa vznáša nad ihriskom. Nazýva sa Skycam a počas zápasov musí byť vo výške 21 metrov. Takáto kamera je aktuálne umiestnená na 8 štadiónoch v Španielsku. Za zmienku stojí, že kamera ponúka 14-násobný optický zoom a o jej obsluhu počas zápasov sa starajú traja technici.

LaLiga experimentuje aj s virtuálnou realitou. Vyskúšali sme si aplikáciu, ktorá umožňovala prepínať sa medzi niekoľkými kamerami na štadióne. Podobnú technológiu už v Amerike aplikuje aj Intel, v tomto prípade však LaLiga s výrobcom procesorov nespolupracuje. Testuje vlastné riešenie a v komerčnej prevádzke chce ponúknuť 7 až 10 kamier na štadióne, medzi ktorými sa budete môcť vo virtuálnej realite prepínať. Problémom je stále nižšia vizuálna kvalita obrazu, osobne by sme si futbal pozreli radšej v 4K HDR prenose. Je však zrejmé, že o pár rokov môže byť situácia s virtuálnou realitou úplne iná a je skvelé, že spoločnosti s touto technológiou experimentujú.

Takto by mohlo fungovať sledovanie zápasov vo virtuálnej realite. Okrem samotného zápasu a možnosť prepínať sa medzi kamerami máte k dispozícii aktuálnu zostavu a detaily o každom hráčovi na požiadanie. Tiež si môžete pozrieť ľubovoľný opakovaný záber

Podrobné štatistiky v reálnom čase

Technológie môžu byť prínosom aj vtedy, keď nie sú okamžite viditeľné. Okrem spomenutých kamier, ktoré slúžia na zlepšenie vizuálneho zážitku pre divákov, sú na štadiónoch zabudované aj ďalšie kamery, ktorých úlohou je zbierať dáta o hráčoch v reálnom čase. Niektoré z týchto dát sú zobrazené v rámci infografiky priamo počas prenosov zo zápasov a všetky dáta sú v reálnom čase posielané trénerom priamo do mobilnej aplikácie. Tú je možné používať na smartfónoch alebo tabletoch. Tréneri dokážu na základe týchto dát posúdiť, či hráči dodržiavajú taktické pokyny, resp. aký výkon podali počas zápasu.

Aplikácia sa nazýva Mediacoach a okrem mobilných zariadení je dostupná aj v počítačovej verzii. Môže pomôcť pri tréningoch alebo pri spätnej analýze zápasov. LaLiga tvrdí, že táto technológia môže byť prínosom pre španielske tímy a nakoľko všetky tímy medzi sebou zdieľajú dáta, môže byť dôvodom, prečo španielske kluby v posledných rokoch dominujú aj v Európe. Mimochodom, tréneri môžu mať k dispozícii podrobné štatistiky, aj keď hrajú mimo Španielska. Záleží od krajiny, ale napr. aj v Anglicku sú štadióny vybavené kamerami na zber dát a tie si potom španielsky tím môže pre daný zápas kúpiť. V rámci LaLigy sú dáta pre lokálne tímy dostupné zadarmo a to aj v prípade druhej ligy.

Štatistiky, ktoré sa zbierajú v reálnom čase, sú atraktívne najmä pre trénerov. Časť z nich sa využije aj vo vysielaní

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit