Počas našej návštevy na výstave Computex sme mali možnosť navštíviť aj centrálu spoločnosti ASUS. V tejto reportáži vás oboznámime s tým, aké poznatky sme počas našej asi trojhodinovej návštevy nadobudli.

Centrála ASUS sa nachádza na sever Taipei

Centrála ASUS sa nachádza na severe Taipei

Na naše otázky exkluzívne odpovedal viceprezident firmy ASUS, Eric Chen a dvaja riaditelia divízií spoločnosti ASUS. Centrála sa nachádza na severe hlavného mesta Taiwanu Taipei v časti Beitou a dá sa sem dostať aj metrom. Tento spôsob dopravy zamestnanci radi používajú, v obľube sú aj bicykle a malé motorky. Pracuje sa obyčajne od 9 hodiny, bežne do 18. až 19. hodiny. V dobe väčších náporov práce býva dobrým zvykom ostať v práci aj o niečo dlhšie.

Viceprezident ASUS Erich Chen (v strede) a dvaja riaditelia divízií pri našom rozhovore s nimi

Viceprezident ASUS Erich Chen (v strede) a dvaja riaditelia divízií pri našom rozhovore s nimi

Hlavným poslaním centrály je zaistiť vývoj, logistiku výroby a distribúcie produktov, špeciálna časť sa venuje aj testovaniu nových produktov.

Samotná výroba produktov sa z veľkej časti realizuje v Číne, sú ale aj fabriky v iných krajinách. Rovnako tak vývojové základne ASUSu sú po celom svete, aby sa zohľadnili požiadavky rôznych skupín spotrebiteľov. ASUS sa orientuje aktuálne na smartfóny, tablety, notebooky, má veľmi silnú divíziu ROG s produktami pre hráčov a tiež podniká v oblasti výroby serverov. Prezident firmy Jonney Shih má pritom kanceláriu priamo vedľa dizajnérskeho centra a úzko s ním spolupracuje.

Aktuálnou novinkou je ASUS banka, čo je spôsob, pri ktorom v prípade poruchy zaregistrovaného produktu do jedného roka dostanete späť nákupnú cenu produktu a zadarmo vám ho aj opravia. Slovensko je jednou z mála krajín, kde sa tento spôsob preukázania kvality produktov ASUS testuje v praxi.

Mali sme možnosť byť aj v testovacom laboratóriu firmy ASUS, kde sa overuje odolnosť produktov proti pádom, ďalej tlaku, vode, vysokej a nízkej teplote. ASUS do tohto laboratória investoval 7 miliónov dolárov a výsledky testov používajú inžinieri ASUSu na zlepšovanie nových produktov.

Logo

Samotná budova je moderná a plne prispôsobená potrebám zamestnancov. Návštevník príde do styku hlavne so vstupnou halou. Tej dominuje Mona Lisa, zostavená zo základných dosiek a ich komponentov. Je to v podstate umelecké dielo.

MonaLisa

Keď sa dobre pozriete, uvidíte aj známy portrét Mona Lisa

Ďalšou časťou návštevy, keď sme si mohli pozrieť niektoré priestory centrály, nás sprevádzala Júlia Tsai, ktorá má na starosti aj podporu predaja produktov ASUS na Slovensku.

Julia

Júlia bola našim sprievodcom po centrále firmy ASUS

Najprv sme zašli na piate poschodie, kde sa nachádzajú športoviská pre zamestnancov a ich rodiny. Dá sa sem dostať pred alebo po skončení pracovnej doby alebo cez víkendy. Využiť sa dá aj posilňovňa.

Aj takúto športovú halu sme našli v centrále ASUS

Aj takúto športovú halu sme našli v centrále ASUS

O dve poschodia vyššie je potom relaxačná časť. Tu sme našli plavecký bazén, saunu a vírivku.

Bazén je veľmi obľúbený hlavne u detí a mládeže a to cez víkedy

Bazén je veľmi obľúbený hlavne u detí a mládeže a to cez víkendy

Vírivka je zase v obľube u starších zamestnancov

Vírivka je zase v obľube u starších zamestnancov

A na hornej terase je aj inšpiratívny pohľad na okolitú krajinu

Takýto je pohľad z hornej terasy

Takýto je pohľad z hornej terasy. Všimnite si, že sa stále pristavuje

Užili sme si aj stravovanie ako keby sme boli zamestnanci. Dostali sme zamestnaneckú kartu s kreditom 200 taiwanských dolárov a mohli sme si dať obed podľa chuti.

Toto je karta zamestnanca

Toto je karta zamestnanca

Ryža a polievka sú zadarmo, tak ak budete nabudúce na Taiwane, toto sa dá využiť 🙂 Výber jedla je široký, máte zeleninu, mäso, čínske jedlá, pizzu, ale aj typické európske jedlá. Tých 200 dolárov (asi 5,80 Eur) sme nedokázali minúť.

Takto to vyzerá v stravovacom zariadení pre zamestnancov ASUSu

Takto to vyzerá v stravovacom zariadení pre zamestnancov ASUSu

Pri odchode z návštevy sme si všimli aj parkovisko pre vedúcich pracovníkov firmy ASUS. Parkuje tu Jonney Shih, ktorý je hlavný šéf firmy a tiež finančný riaditeľ.

AutoJohney

Len aby nedošlo k omylu, ten čierny bavorák nepatrí prezidentovi ASUSu. Jeho je ten strieborný Volkswagen 🙂

Celkovo je byť zamestnancom firmy ASUS na Taiwane veľká prestíž, pre vašu ďalšiu kariéru je to to najlepšie v tejto krajine. Zamestnanci majú pomerne nízky vekový priemer, veľa pracujú aj cestujú. Podľa našich informácií nezarábajú síce nadštandardne, ale majú množstvo ďalších sociálnych výhod. ASUS si pritom môže spomedzi uchádzačov pohodlne vyberať.

Do tlačeného vydania touchIT pripravujeme rozšírenú reportáž a tiež spracujeme video z tejto návštevy. Ostaňte nám verní.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.